După ce în urmă cu o săptămână un arădean de 33 de ani a murit din cauza gripei la Spitalul Judeţean din Timişoara, alte două decese cauzate de gripă s-au înregistrat în ultimele două zile în judeţul Arad.
Bărbat de 82 de ani cu multiple patologii
Unul din cele două decese a avut loc luni, 14 ianuarie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon, este vorba despre un bărbat de 82 de ani din oraşul Chişineu Criş. Acesta a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad duminică, 13 ianuarie, la orele dimineţii. Se afla în stare comatoasă de gradul II, fiind internat direct pe Secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI II), cu suspiciune de gripă. Bătrânul mai avea însă şi o mulţime de alte patologii: hipertensiune arterială, accident vascular cerebral sechelar, insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă renală acută, amputaţii bilaterale de coapse, anemie şi acidoză metabolică. În dimineaţa zilei de 14 ianuarie i s-au recoltat probe care au fost transmise Institutului Cantacuzino de la Bucureşti pentru confirmarea sau infirmarea virusului gripal. Dar câteva ore mai târziu (în jurul orei 11 a zilei de luni), bărbatul a decedat.
Bărbat de 40 de ani din Cuied
Cel de al doilea deces a avut loc marţi, 15 ianuarie, în jurul orei 14. E vorba de un bărbat de 40 de ani din localitatea Cuied. El a ajuns la Spitalul Judeţean Arad pe 5 ianuarie, când a fost internat pe Secţia de boli infecţioase. O zi mai târziu a fost transferat pe Secţia ATI. Pe 7 ianuarie i s-au recoltat probe, iar luni, 14 ianuarie a venit şi rezultatul analizelor de la Bucureşti, care a confirmat infecţia cu virusul gripal de tip A. Cum spuneam, a doua zi după confirmare, bărbatul a murit. Pe lângă gripă, el suferea şi de alte afecţiuni: bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie acută şi obezitate de gradul III.
Potrivit DSP Arad, niciunul dintre cei doi bărbaţi care au murit nu era vaccinat împotriva gripei.
Recomandările DSP
În contextul noilor decese cauzate de gripă, Direcţia de Sănătate Publică Arad ne recomandă să respectăm câteva măsuri preventive. Adică: *spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca; *evitarea aglomeraţiilor; *evitarea contactului cu persoanele bolnave; *păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; *folosirea şerveţelelor de unică folosință în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; *creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume); *aerisirea încăperilor; *îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; *evitarea staţionării în frig timp îndelungat; * prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală.
Vaccinarea antigripală
Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei de sezon este vaccinarea. Mai are vreun sens să ne vaccinăm acum? Nu e prea târziu? „De la momentul vaccinării, durează aproximativ două trei săptămâni să se formeze anticorpi care să protejeze împotriva virusului” – precizează dr. Mihaela Cîtu, medic epidemiolog în cadrul DSP Arad.
Ea aminteşte că, la nivelul judeţului Arad s-au distribuit doze de vaccin antigripal încă din luna septembrie a anului trecut. Aproximativ 15.000 de persoane, în special cele care fac parte din grupele de risc, au fost vaccinate la cabinetele medicilor de familie. E vorba de persoane de peste 65 de ani, persoane cu probleme medicale cronice (afecțiuni precum diabetul, boala cardiacă, boala cronică de rinichi, boli pulmonare, obezitate, astm etc.), gravide și personalul medical.
La medic, de la primele simptome!
„Recomand tuturor pacienţilor care prezintă simptomatologie de gripă, mai ales celor care au boli asociate, care se cunosc cu patologii, să nu mai stea acasă. Am observat în cazul deceselor cauzate de gripă că, înainte de a se prezenta la spital, pacienţii au stat acasă între 3 şi 5 zile şi s-au tratat fără a consulta un medic. Abia când au văzut că sunt depăşiţi s-au internat în spital. Recomand, deci, ca la primele simptome să se prezinte la medicul de familie” – punctează dr. Mihaela Cîtu.
10 cazuri de gripă confirmate în Arad
Reprezentanţii DSP Arad au precizat pentru Jurnal arădean/ Aradon că la nivelul judeţului nostru s-au efectuat 16 recoltări de probe pentru detectarea virusului gripal. În 10 cazuri rezultatul a fost pozitiv, doi dintre pacienţi – cel de 33 de ani şi cel de 40 de ani – decedând. În 2 cazuri infecţia cu virusul gripal a fost infirmată, iar în alte 4 cazuri probele sunt în lucru (unul din pacienţi – cel de 82 de ani – decedând).
http://www.aradon.ro/un-aradean-de-33-de-ani-a-murit-din-cauza-gripei/2175121
Citiți principiile noastre de moderare aici!