Arad. Se tace la Filarmonică. Timp de două ore, luni, de la ora 10.00 la ora 12.00, a fost grevă de avertisment aici. S-au urcat pe scenă instrumentele şi au fost abandonate acolo. Niciunul dintre acestea nu a mai scos vreun sunet divin. Nici angajaţii nu au mai vorbit. Au tăcut. Ca să se înţeleagă că sunt nemulţumiţi de modul cum sunt trataţi de mai marii instituţiei. Tăcerea a fost arma îmbrăţişată şi de cei împotriva cărora s-a organizat greva. Potrivit sindicaliştilor, nimeni nu a băgat în seamă acţiunea lor.
„Nimeni nu a venit să vorbească cu noi din partea conducerii. Nu a fost nimeni prezent în instituţie. Atunci am sunat la Primăria Municipiului Arad, care este ordonatorul de credite, să trimită pe cineva aici, pentru a afla care este situaţia de la Filarmonică, dar nu a venit nimeni nici din partea acestei instituţii”, a prezentat situaţia indiferenţei faţă de protestele sindicaliştilor, cu un ton dezamăgit, liderul de sindicat Mihai Dogariu.
De ce s-a ajuns aici? „Am decis să intrăm în grevă de avertisment ca urmare a sistării negocierilor referitoare la semnarea contractului colectiv de muncă. Din păcate, vreau să vă spun că la nici una dintre negcoierile purtate – trei aici, şi una în prezenţa reprezentanţilor ITM, unde s-a încercat concilierea după primele trei -, nu a venit managerul instituţiei. Nu am avut cu cine purta negocieri pe punctele rămase în suspensie. Persoanele care au fost mandatate să vină să discute cu noi nu aveau dreptul să negocieze cu adevărat. Pentru ei, punctele rămase în suspensie erau de neclintit, deşi doar pe tema lor trebuia negociat. Ca atare, conflictul de muncă a rămas deschis şi am făcut primul pas: am anunţat şi am trecut la greva de avertisment”, ne-a declarat pe timpul grevei Mihai Dogariu.
Acesta a mai precizat că în greva de avertisment se află acum 53 de angajaţi ai Filamonicii, personal artistic, din cei 69 per total, în grevă neintrând desigur personalul TESA.
Până la pichetări şi greve serioase
Dogariu a mai precizat că încă aşteaptă reacţii din partea conducerii Filamonicii şi a Primăriei Arad. Dacă acestea nu vor veni, se va trece, inevitabil, la următorul pas: greva propriu-zisă şi acţiuni de pichetare. Până când? Până când tăcerea de la Filamonică va fi deranjantă pentru toată lumea. Adică, până când muzica îşi va face loc înapoi între zidurile celei mai melodioase instituţii de cultură din Arad.
Liderul de sindicat de la Filarmonică a mai precizat doar faptul că singura reacţie venită până acum a fost o scrisoare cu iz batjocoritor din partea managerului instituţiei, în care greva angajaţilor a fost etichetată drept futilă.
Reacţia lui Văcean
Reacţia conducerii instituţiei a venit prin intermediul unui comunicat de presă. Aici se arată, cităm: „Subsemnatul Văcean Alin – Corneliu, în calitate de manager al Filarmonicii de Stat Arad, prin prezenta comunicare aduc la cunoștință următoarele aspecte: În conformitate cu Legea nr.62/2011 a dialogului social, patronatul, în speță conducerea Filarmonicii de Stat Arad, în cursul lunii mai 2014 a inițiat procedura de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. S-a făcut convocarea reprezentanților salariaților, mai exact a sindicatului reprezentativ SAIFA. Procedurile de negociere au durat pe întreaga perioadă legală de 60 de zile. Cu toate acestea, până la data încetării perioadei respective, nu s-a putut ajunge la un acord privind multiplele doleanțe solicitate de către sindicatul reprezentativ al salariaților”.
Tot în comunicat se mai arată că „s-a inițiat și procedura concilierii care a avut loc prin supravegherea de către un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad” şi faptul că „deși au fost acceptate de către patronatul Filarmonicii de Stat Arad, parțial, unele revendicări sindicaliste, conflictul colectiv de muncă a rămas deschis întrucât celelalte năzuințe sindicaliste nu au putut fi revendicate”. Acelaşi manager mai recunoaşte faptul că greva de luni este legală („parte din salariați, care sunt afiliați sindicatului reprezentativ, prevalându-se de drepturile legale consacrate, au înțeles să declanșeze greva de avertisment, procedeu legal într-un stat democratic”), dar şi că speră că „într-un viitor apropiat să ajungem la un numitor comun față de pretențiile sindicaliștilor și să avem un climat și atmosferă de armonie în cadrul prestigioasei noastre instituții de cultură”.
Pe când pacea?
Ca de final, pentru ca pacea să se instaleze la Filarmonica din Arad, Alin Văcean mai susţine că acest fapt „incumbă diligențele ambelor părți implicate, nu numai ale uneia dintre ele”. Nu rămâne decât să vedem cum se va cădea la pace, cine va face primul pas înapoi sau dacă acest război continuu între sindicat şi conducerea instituţiei se va încheia vreodată. Pentru că la Filamonică se cântă de mult timp nu doar muzică bună, ci şi cântece de război.
Citiți principiile noastre de moderare aici!