ARAD. Publicul prezent, marți seara, în Galeria „Alfa”, la expoziția de pictură „Interferențe” a artiștilor plastici Maria Furnea și Liviu Leonte, a rămas ușor surprins. Pe simeze, lucrările Mariei Furnea nu mai semănau cu macii săi aprinși, cu peisajele ori anotimpurile, iar tablourile lui Liviu Leonte erau departe de picturile sale cuminți, realiste, cu peisaje și naturi statice.
Explicația, sau (mă rog) capătul firului acesteia, aveam să o aflăm, curând, de la experimentatul plastician Ioan Kett Groza. E a deschis expoziția, arătând că, deși sunt cunoscuți de multă vreme de iubitorii de artă din Arad, cei doi expozanți sunt tineri, fiind, de curând, absolvenți ai Facultății de Design.
Mai la obiect a făcut prezentarea artistul plastic și universitarul Onisim Colta: „Ei au făcut un mare salt față de ceea ce au lucrat înainte”. Și aceasta datorită studiilor superioare, noilor teme, tehnici și experimente cu care s-au confruntat în anii de facultate. Astfel încât „la ambii se vede o nouă așezare a semnelor, a compozițiilor”. „Maria Furnea – aprecia Colta – operează cu figura umană pusă în diferite situații (n.n. eroii-modele fiind de față la vernisaj). Iar Liviu intră într-o zonă mai abstractă, că tema este în această măsură; o orchestație de cald-rece, într-o armonie cromatică”. Și ca să fim complet lămuriți: „ Arta abstractă se prezintă pe sine și nu altceva”.
Am schimbat, apoi, câteva vorbe și cu cei doi autori. „Toate cele 16 lucrări sunt portrete, reprezintă colegi de serviciu și facultate. Am făcut fotografii, le-am prelucrat în photoshop, le-am printat pe pânză și am intervenit, în tehnică mixtă, cu diferite medii de pictură (ulei, acril, tuș)”. „Este o pictură abstractă, inspirată după nebuloasele cosmice – și-a explicat demersul artistic Liviu Leonte. Am folosit o tehnică mixtă și culori vesele”
În purgatoriu
Din câte am înțeles, micuța și cocheta galerie „Alfa” este acum pentru cei doi artiști un fel de purgatoriu prin care fac pasul de la „Clio”, acolo unde expun cenacliștii de la „Andreescu” (apreciați ca amatori), spre „Delta”, acolo unde își prezintă lucrările profesioniștii (cei cu patalama universitară).
Citat: „Ei își asumă riscul de a trece de acolo unde erau vedete” (Onisim Colta)
Citiți principiile noastre de moderare aici!