Anunțurile privind proiectele depuse și evenimentele plănuite pe anul acesta au fost făcute de Ovidiu Balint, managerul Hubului Cultural mARTA, în cadrul unei conferințe de presă organizată în sediul provizoriu al instituției, din holul fostului cinematograf Dacia.
„Am reușit să depunem cinci proiecte pentru mARTA, dintre care două pentru reconversia și reabilitarea clădirii, care este in prezent o ruină. Complexul este compus din trei corpuri, cu o suprafață totală de 4 mii de metri pătrați, amprentă la sol, cu cate trei, patru sau cinci niveluri. E o clădire complexă, așa că am preferat să depunem mai multe proiecte, pentru a putea face lucrurile treptat și pentru a avea șanse mai mari să primim finanțările”, a declarat Ovidiu Balint.
Primăria a depus un proiect pe fonduri nerambursabile pentru clădirea cu turn, care este monument istoric, iar Hubul Cultural mARTA a depus un proiect pe fonduri nerambursabile pentru hala de lângă, ce are deschidere la Calea Aurel Vlaicu. O altă hală de dimensiuni mari se află în curtea complexului. „Acolo va fi și mai mult de lucru, pentru că are dimensiuni mari și probleme mai mari decât celelalte două clădiri”, spune Balint.
Evenimente culturale
Pe lângă cele două proiecte depuse pentru patrimoniul imobil al Hubului, instituția a depus și alte proiecte pe fonduri transfrontaliere, pentru organizarea unor evenimente culturale în Arad și în câteva orașe din Ungaria. Suma totală solicitată prin proiecte este de peste 3.5 milioane de euro.
„Probabil nu le vom obține pe toate, dar sperăm ca măcar unele dintre ele să fie admise”, spune managerul.
Colecții muzeale
În cadrul Hubului Cultural mARTA va fi înființat și Muzeul mARTA, care va fi constituit din două colecții muzeale.
„Una dintre colecții va fi cea a tehnicii și tehnologiei arădene, prin care vom încerca să readucem în atenția publicului istoria bogată a industriei arădene, iar cealaltă va fi dedicată etnografiei tuturor comunităților care trăiesc în Arad, pentru că avem o moștenire multiculturală aparte, care merită adusă laolaltă și fizic, prin exponate, nu doar prin mărturii scrise”, a transmis Ovidiu Balint.
Sprijin din partea arădenilor
Acesta a mai precizat că Hubul Cultural pe care îl conduce vrea să implice arădenii în activitățile sale, iar înființarea celor două colecții muzeale este primul proiect în care instituția cere ajutor din partea arădenilor.
„Toți cei care au documente, obiecte, cărți despre tehnică și tehnologie în istoria Aradului, sau despre etnografia etniilor de aici, să vină la o discuție cu noi, pentru a vedea și ce forma aceste obiecte pot fi incluse în viitoarele muzee”, spune Balint. Informațiile de contact ale instituției sunt disponibile pe www.hubmarta.ro.
Underground, ediția 14
Un alt subiect abordat în cadrul conferinței de presă organizată de mARTA a fost revenirea unui eveniment de tradiție al Aradului. Este vorba despre festivalul Underground, care va avea loc începând din 31 mai și până aproape de mijlocul lunii iunie 2024.
„După 12 ani de pauză, Underground revine. Foarte multe detalii nu pot să vă ofer, fiind încă la stadiul de semnat contracte, dar e cert că timp de cel puțin zece zile, la Arad vor sosi peste 300 de artiști independenți din țară și din străinătate. Avem parteneriate cu ministerele culturii din Spania, Belgia și Ungaria, iar interesul față de festival este unul enorm atât în România cât și peste hotare”, mărturisește Ovidiu Balint, fondatorul festivalului Underground.
Trimite articolul
Xcare industrie ? cea care a fost distrusa dupa 1989? ca de ex. REFACEREA , CPL, STRUNGUL, UTA , TEBA , TRICOUL ROSU , LIBERTATEA, ARADEANCA, FCA DE SPIRT SI DROJDIE, IMAIA , TEHNOMETALICA si multe altele? Da macar cu un muzeu si cu amintiri despre industria aradeana sa ramanem.
Io cred ca mai gasesc oleaca de drojdie, zicem ca de spirt…O bucata de batiu gasim pe undeva, niste prosoape de la Uta, chiloti de la Tricou’ rosu, borcane de pe la Teba si iaca istoria industriei aradene..Daca nu gasiti, via Ungaria, mai au acolo ceva…
Industria Aradului incepe in anii 1800, sub imperiul Austro-Ungar, continua cu industria interbelica si DA, cu cea comunistă! Vorbim de istoria și moștenirea industriala a orașului nu de diferitele regimuri și ideologii! Moara și Fabrica de Spirt ale lui Neumman, Industriile Textile Aradene ale baronului Neumann, Ateleriele fabricii MARTA de automobile si motoare de avion, alte ateliere ……apoi, UVA, cu atatea modele de vagoane de marfa si calatori, metroul, Fabrica de Papusi, UTA, Orologeria, Depoul CFR și multe….. Mica, mare, industria Aradului merita lasata mostenire generatiilor viitoare! Cascați gura prin Roma….Madrid, Bruges…. da ăia au consrvat tot ce se putea! Chiar și ….rahatul! Și se mândresc cu asta!