Sentimentale şi dinamice, alerte şi pline de neprevăzut, valsurile lui Johannes Brahms sunt inspirate de contextul vienez al deceniilor dominate de familia Strauss şi muzica marilor saloane.
Valsurile de dragoste semnate de Johannes Brahms, o lucrare pe cât de frumoasă pe atât de pretenţioasă şi dificilă de interpretat, va avea loc joi, 19 mai, de la ora 19.30, în sala mare a Filarmonicii de Stat. Corul condus de Daniel Rădoiaş este acompaniat la două piane de Adriana Dogariu şi Sorin Dogariu.
Cele două părţi ale lucrării, Liebeslieder op.52 şi Neue Liebeslieder op.65 se numără printre partiturile brahmsiene preferate de muzicienii şi melomanii zilelor de azi. Primele18 cântece de dragoste au fost concepute în 1869, succesul lor de public dar şi acela de editură determinându-l pe Brahms să creeze în 1875, în continuarea acestora, o nouă serie de 15.
Cu câteva excepţii, valsurile sunt de scurtă dimensiune şi explorează întreaga gamă a tematicii propuse: dragostea este reflectată aici fie prin poveşti simple, fie prin izbucniri pasionale, melancolii visătoare sau devotamente adânci. Încărcate de efecte corale strălucitoare, partiturile alternează în mod echilibrat caracterele şi nuanţele lumii sonore brahmsiene şi le oferă auditorilor o unică şi extraordinară întâlnire cu arta vocală a saloanelor secolului al XIX-lea.
Recital cameral
A doua zi, vineri, de la aceeaşi oră, sala mică de concerte a filarmonicii de această dată va fi gazda unei serate camerale. Recitalul va fi susţinut de trio-ul format din violonistul Dorel Bîc – fostul concert maestru al Orchestrei Simfonice a Filarmoicii de Stat din Arad, violoncelista Cristina Drăgoi şi pianista Diana Gangan. Din program vor face parte lucrările Trio în do minor op.1 nr. 3 şi Trio în mi bemol major op.1 nr.1 de Ludwig van Beethoven.
Citiți principiile noastre de moderare aici!