Coordonat metodologic de către Biroul de Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară, Centrul de îngrijire de zi este un serviciu pentru protecţia copilului, care îşi propune să prevină abandonul şi să instituţionalizeze 20 de copii, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere – socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţi legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.
Centrul desfăşoară următoarele activităţi: activităţi de informare la nivelul comunităţii; activităţi de colaborare activă cu familiile copiilor; elaborarea programului personalizat de intervenţie. Programul zilnic al copiilor: activităţi educaţionale; activităţi recreative şi socializare; consiliere psihologică şi orientare şcolară şi profesională; consiliere şi sprijin pentru părinţi; activităţi de colaborare cu profesioniştii din serviciile comunitare şi instituţii.
Persoane beneficiare
„Ne preocupă copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie, în risc de abandon şcolar, care au probleme în dezvoltare şi/sau dificultăţi de integrare în familie, şcoală şi colectivitatea în care trăiesc. Părinţii/familiile extinse sau substitutive care necesită competenţe/deprinderi de îngrijire a copiilor adaptate noilor principii psiho-pedagogice în domeniu, ai căror copii beneficiază de serviciile centrului.
Beneficiarii sunt selectaţi în funcţie de: numărul solicitărilor; risc social crescut de separare a copilului de familia sa; risc de abandon şcolar; numărul locurilor disponibile; domiciliul beneficiarilor”, precizează Liliana Cristea, şefa centrului.
Rezultatele preconizate
20 de copii din comunitate şi familiile acestora beneficiază de serviciile centrului de îngrijire de zi; scăderea numărului de copii instituţionalizaţi; scăderea abandonului şcolar; creşterea nivelului de informare şi educare a părinţilor privind efectele abandonului/instituţionalizării asupra copilului; creşterea numărului de părinţi care conştientizează nevoile copilului de a se dezvolta într-un mediu familial stabil din punct de vedere emoţional; creşterea numărului de părinţi care conştientizează factorii ce pun în pericol sănătatea, securitatea, dezvoltarea morală, educaţia şi integrarea socială a copilului; creşterea gradului de implicare a profesioniştilor din serviciile comunitare în depistarea precoce a situaţiilor de risc.
Efectele benefice ale activităţii
Centrul de îngrijire de zi vine în sprijinul comunităţii locale deoarece răspunde nevoilor de natură materială, financiară, familială şi de relaţionare a copiilor şi familiilor acestora. Sprijinul acordat prin centrul de îngrijire de zi copiilor şi implicit familiilor acestora conduce la scăderea numărului copiilor părăsiţi sau a celor pentru care s-au luat măsuri de protecţie specială. Centrul de îngrijire de zi are ca obiectiv principal prevenirea separării copilului de famila sa.
JA – A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!