Pentru că toate dozele de vaccin anti-HPV împotriva cancerului de col uterin, aflate pe stoc în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, au expirat, am cerut ajutor de la… vecini.
„În luna decembrie 2010 au expirat 920 de fiole. După expirarea stocului, am cerut ajutorul judeţelor vecine. Astfel, am primit de la Hunedoara 400 de doze de Cervarix. Dintre acestea, 100 au fost distribuite deja cabinetelor ginecologice de la care am avut solicitări. Acum mai avem în stoc 300 de doze, valabile până în 2012. Le vor primi medicii care le vor cere” – precizează dr. Dana Negru, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Pe apa sâmbetei…
Ultramediatizata vaccinare anti-HPV a stârnit o serie de controverse, împărţind populaţia în două categorii: „pentru vaccinare” şi „împotriva vaccinării”. „Împotrivă” a fost majoritatea, în consecinţă dozele de vaccin achiziţionate de autorităţi au depăşit cu mult solicitările. Aşa se face că ele au fost abandonate în depozit până la expirarea termenului de valabilitate, producând o pagubă financiară a cărei valoare nu e chiar lipsită de importanţă (o doză de Cervarix costă în jur de 450 de lei).
Cine suportă paguba? Ministerul Sănătăţii, căci aceasta este instituţia care a iniţiat, în urmă cu doi ani, programul de vaccinare gratuită (nu obligatorie) împotriva cancerului de col uterin, pentru fetiţele de clasa a patra. 4.823 de eleve de La şcolile arădene ar fi trebuit să beneficieze de acest program, însă în 99% din cazuri, părinţii fetelor au refuzat vaccinarea.
Conform DSP, în perioada 2009-2010, în judeţul Arad au fost vaccinate (totuşi) 361 de persoane de sex feminin în vârstă de peste 12 ani.
Despre cancerul de col uterin
Human Papilloma Virus (HPV) este răspunzător de producerea cancerului de col uterin. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli: la fiecare 6 minute, o româncă este răpusă de cancerul de col. Cea mai importantă regulă în prevenirea sa este reprezentată de investigaţii medicale regulate. Testul Papanicolau (ce trebuie făcut o dată pe an) ajută la descoperirea celulelor anormale, care anunţă posibilitatea apariţiei cancerului. Vaccinul împotriva virusului HPV este, conform European Cervical Cancer Association şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deosebit de important în prevenirea cancerului de col uterin.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!