Aradul are un spital dedicat bolnavilor de COVID-19. Este vorba de Spitalul TBC din Grădiște, iar șeful Secției Clinice Pneumologie, conf.univ.dr. Gheorghe Nini, a fost numit coordonator al Secție Boli Infecțioase Adulți – COVID-19. Așadar, dr. Nini va coordona pe perioada pandemiei activitatea din cadrul spitalului din Grădiște.
99 de internați și 30 de cadre medicale
Una dintre principalele întrebări vizând actuala situație a Spitalului din Grădiște se referă la numărul paturilor ocupate și, desigur, dotările unității spitalicești. „La ora actuală avem 99 de pacienți internați. Menționez însă că nu toți sunt confirmați cu virusul SARS CoV-2, la unii dintre ei așteptăm rezultatele testelor. Vreau să precizez și faptul că în cadrul spitalului avem circuite medicale separate pentru pacienții cu suspiciune de coronavirus, respectiv pentru pacienții confirmați. În ceea ce privește numărul cadrelor medicale, la nivelul spitalului, fără Compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă, avem 30 de cadre medicale. Numărul acestora se va suplimenta, pe parcurs, în funcție de numărul de pacienți”, a precizat dr. Nini.
Câte ore stau în spital cadrele medicale în aceste zile? Dr. Nini explică: „Atât cât este nevoie. În aceste momente nu mai contorizăm orele pe care le muncim. Suntem o echipă iar datoria noastră, a personalului medical, este să fim alături de pacient. Nu ascund faptul că este o perioadă grea pentru toată lumea dar acum trebuie să rămânem pe baricade și să dăm tot ce e mai bun pentru comunitate”.
„Da, pacienții sunt închiși în saloane”
În ceea ce priveşte condițiile internării în spital și procedurile ce trebuie urmate, dr. Nini explică protocolul în vigoare: „Da, pacienții sunt închiși în saloane. Sunt închiși deoarece așa prevede protocolul bolilor infecțioase extrem de contagioase, cum este cazul virusului SARS CoV-2. Dar, fiecare salon este dotat cu linie fixă de telefonie pentru a putea comunica, ori de câte ori este nevoie cu noi, cadrele medicale, dar și cu cei dragi. Trebuie să înțelegem că aceste măsuri sunt luate pentru binele pacientului, pentru a nu răspândi acest virus mortal către persoanele sănătoase și pentru a reduce riscul de îmbolnăvări. Țin să precizez că fiecare salon are grup sanitar propriu și este dotat cu telefon, frigider și televizor. Personalul medical intră în saloane, cu echipament de protecție, de două ori pe zi sau ori de câte ori este solicitat. În momentul internării, pacienții găsesc pe patul de spital, lenjerie de unică folosință, pijama, șervețele, hârtie igienică. Așteptăm să ne sosească pachete pentru fiecare salon, care vor conține: termometru cu infraroșu, pulsoximetru, tensiometru electronic și stetoscop”.
„E normal să ne fie frică”
Poate cel mai sensibil subiect din această perioadă îl reprezintă moralul cadrelor medicale puse să acționeze în fața unei pandemii. Dr. Gheorghe Nini spune răspicat: „E normal să ne fie frică. E în firea omenească”. Dar medicul arădean vine și completează: „Cred însă că lucrurile sunt mult mai echilibrate acum. Avem o altă siguranță în ceea ce privește existența materialelor de protecție, avem cred eu o bună comunicare. Neînțelegeri pot să apară oricând, dar trebuie să le gestionăm cu calm, să ne protejăm și să ne tratăm pacienții”.
„Suntem aici pentru bolnavi”
Dincolo de toate situațiile apărute până acum, dr. Gheorghe Nini scoate în evidență cel mai important aspect: „Suntem cu toții în slujba pacientului. Pentru a face față acestei pandemii trebuie în primul rând să avem noi echipamentul necesar pentru a-i putea trata pe semenii noștri. Avem echipament, avem și curaj”.
În final, medicul arădean a ținut să asigure familiile celor internați în Grădiște că „suntem aici pentru bolnavi. Facem tot ce ne stă în putință să le salvăm viața!”
Trimite articolul
XNino bl bl bl nea-m saturat de atata bl bl vrem fapte si nu minciuni aveti grija de bolnavi
-
Multumeste-le doctorilor ca exista si fac posibila tratarea pacientilor. Ce vrei tu portocaliule … chiar nu conteaza.
Mult succes, d-l doctor! Am vrea sa stim daca pacientii intubati raman tot acolo pe sectie.
-
RESPECT…RESPECT….RESPECT
-
Medicii sint eroii acestor zile. In schimb politicienii lui iohanis care au lasat virusul sa treaca frontiera trebuie sa raspunda !
-
Si de ce mai avem frontiere deschise ? Pentru “europenii” aia necalificati ?
-
Tu esti dobitoc cu frobtiera ta cu tot. Crezi auuritule ca toata lumea e pliba de covid 19 ca l- a kasat sa treaca frontiera? Asa un imbecil mai rar. Ai pierdut ocazia sa taci!
-
-
Multa sanatate tuturor , si dumneavoastra d-nul doctor mult succes in tot cea ce faceti , multumim.
FELICITARI SI ROG SA NU UITATI DE VENTILATOARE CARE SUNT VITALE….GBY.
Nu au inițiat tratamentul decât după ce primeau rezultatul testului…si de cele mai multe ori nu mai era cazul…pacienții decedau!
dar domnu Nini sa ne spuna si de ce a fugit de la Tbc la spitalu judetean Sa faca garzi pe sectia de cardiologie cand a inceput pandemia 😀
-
Sal inlocuiasca pe raducu lalaiala paianjenul judeteanului. Habauc inconstient si depasit acest lala.
În sfârșit o voce clară a unui om care știe ce face. Avem nevoie de așa ceva, nu doar de știri panicarde. Mulțumesc Domnule Doctor.
E un doctor foarte bun, sufletist. Omul face niste gesturi care te fac sa il respecti. Respect!
Sanatate va dorim domnule doctor. Si dumneavoastra si bolnavilor pe care-i ingrijiti.
Buna ziua Domnul Nini Saptamana trecuta am acuzat la stirea ca 80 de cadre medicale din Arad sant in concediu medical sau au cereri la pensionare.Am citit cu atentie ce a-ti precizat si chiar pot sa inteleg ca va- e un pic de frica. Este normal si logic avand in vedere ca nu mai aveti 20 ani!- D-Voastra stiti, multi medici aveau posibilitatea acum un an sau doi. sa iasa la pensie si sa faca loc medic. tineri. Multi nu au facut-o. Si-au prelungit contractele . Ei bine atunci la lupta ! Medicii nu trebuie sa a-si dea demisia pentru ca nu o fac nici in Banglades sau Togo Nu lasati colegii singuri la lupta pentru ca le v-a fi greu .. Eu inteleg situatia, sant multi inconstienti din pacate care complica si agraveaza situatia.Dobitoci.!!!!!!Ajutati va rog din linia a doua tinerii din linia antai sa poata sa-si faca datoria!Problema este daca multe cadre medicale arunca prosopul atunci cine v-a trata apropiati d-voastra si chiar pe d-voastra.Fiecare se poate infecta banal ,la cumparaturi sau primirea corenspondentei. Vreau doar sa pun o comparatie. In Germania infectiile le-au adus concediantii din Italia si Austria: eI respecta acum izolarea !In Romania muncitori sezonieri si Tiganii reveniti acasa nu respecta. izolarea Pacat!!(!Problema de IQ) Nimeni nu vrea sa se jerfeasca dar trebuie sa ia cineva o atitudine si nu sa-o politizeze ca de obicei!!!!! In acest moment trebuie sa ne unim si sa uitam ca problema se poate rezolva si fara mine. Vreu doar sa precizez: M-a numesc Ilie Dudas din Germania, sant nascut in Cintei Arad …. Nici Nemtii nu au alta medicatie decat dumneavoastra dar ” parca sant un pic mai bine pregatiti profesiona” Nu-si dau demisia si nu ne dau un sentiment ca le e frica! Eu personal nu stiu daca asi face mai bine ca d-voastra dar eu sant un sinplu mecanic agricol nu medic. Va rog totusi ” Luati atitudine si luptati pana la capat”
Tu esti dobitoc cu frontiera ta cu tot. Crezi aiuritule ca toata lumea e plina de covid 19 ca l- au lasat sa treaca frontiera? Asa un imbecil mai rar. Ai pierdut ocazia sa taci!