Domnule doctor, profesaţi de 30 de ani în cadrul Clinicii de Ortopedie de la Szeged. Care sunt problemele cu care vin oamenii la dumneavoastră?
KALMAN TOTH. Aş vrea să mă refer în primul rând la problemele de ortopedie infantilă. Pe vremuri se spunea că orice defecţiune ortopedică a unui copil va trece odată cu vârsta. Este o greşeală. În cazul luxaţiilor de şold, de exemplu, dacă la o săptămână după naştere începem să tratăm nou-născutul, în primul an de viaţă această problemă se rezolvă fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală. Dar dacă începem tratamentul după patru luni, datele problemei se schimbă: marea majoritate vor fi operaţi, doar un mic procent se rezolvă fără intervenţie. Un alt tip de defecţiune ortopedică – picioarele îndoite spre interior – necesită tratament imediat cu gimnastică, gheată gipsată, intervenţie chirurgicală. Platfus-ul este, iarăşi, o problemă. Majoritatea ajung la medic când platfus-ul e gata format, fără a se şti de când datează, dacă se mai poate corecta… Un platfus sever poate fi rezolvat printr-o intervenţie chirurgicală minim invazivă, care are rezultate deosebite. Mai sunt probleme ale coloanei copilului. E foarte important ca deformările coloanei să fie observate din timp şi să se înceapă cât mai repede un tratament – gimnastică medicală, corset, intervenţii chirurgicale minore.
Defecţiunile ortopedice de care vorbiţi sunt mai mult sau mai puţin vizibile pentru un ochi neavizat. Cum îşi pot da seama părinţii de existenţa unei probleme astfel încât diagnosticul copilului să fie pus cât mai repede?
KALMAN TOTH. Deformarea piciorului, a coloanei se observă, în general. Dar primul semn este durerea. Important este ca imediat să te adresezi unui medic specialist care să pună diagnosticul.
Să trecem de la problemele copiilor spre problemele adulţilor…
KALMAN TOTH. La o anumită vârstă, apare osteoporoza. Apoi sunt problemele legate de stres şi de contractura musculară, care apar de obicei în regiunea lombară. Sau pot apărea, şi aici, deformări… Trebuie consultat imediat medicul pentru a vedea dacă e vorba doar de o problemă de stres sau dacă nu cumva e o tumoră. Sunt şi persoane care au suferit un accident în urma căruia au probleme de mobiliate, de articulaţie. Sunt unii care au tijă introdusă şi vor să ştie când o pot scoate, întreabă când se poate scoate un gips, când se poate depune efort cu partea afectată, cât de mare poate fi efortul… Mai există şi pacienţi din categoria celor care folosesc prea tare anumite articulaţii – de exemplu, sportivii– şi au tot felul de probleme la cartilagii, la ligamente, la menisc. E foarte important ca aceste probleme să fie detectate la timp căci dacă nu sunt operate, distrug în continuare articulaţia. Mai există şi problemele de eroziune, de degradare, care apar odată cu vârsta – la nivelul genunchiului, articulaţiei şoldului, la umăr. Aici se pune problema introducerii protezelor în articulaţie. Întrebarea e dacă se pot introduce, ce dimensiuni trebuie să aibă, care se potriveşte mai bine, cimentată-necimentată… Pacienţii au o grămadă de informaţii adunate de la alţi pacienţi sau de pe internet, dar nu ştiu ce e mai bine pentru ei, pentru problema lor… E important să contacteze un ortoped care ştie exact ce li se potriveşte.
E suficient să consulţi un singur medic ortoped sau e mai bine să asculţi şi a doua, a treia opinie?
KALMAN TOTH. Depinde de corectitudinea răspunsului pe care îl primeşti de la medic. Eu, personal, explic întotdeauna pacientului foarte clar şi detaliat, pe înţelesul lui, care e problema sa de sănătate, care sunt variantele de tratament, cu avantajele fiecăreia dintre ele şi, în final, împreună cu pacientul, hotărâm care e forma de tratament care i se potriveşte cel mai bine.
Dar până găseşti un medic care să-ţi explice toate acestea, s-ar putea să fii nevoit să cauţi în mai multe locuri…
KALMAN TOTH. Dacă găseşti doi medici care spun acelaşi lucru, atunci ştii sigur că ceea ce spun ei, aia trebuie să faci. Repet, e important ca medicul să discute cu pacientul, nu să-l pună pe masa de operaţie şi să-i spună „acum te operez”. Îi explici pacientului problema pe care o are, variantele de tratament şi, împreună cu el, hotărăşti momentul operaţiei.
Se găsesc şi români printre pacienţii dumneavoastră?
KALMAN TOTH. Am fost foarte solicitat de către români la Clinica de Ortopedie de la Szeged. Săptămânal am trei-patru cazuri care vin din Arad, Timişoara sau Oradea, dar am avut şi pacienţi din Constanţa.
Orice problemă care este legată de durerea osoasă aparţine de ortopedie
Citiți principiile noastre de moderare aici!