ARAD. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase de la Timişoara, s-a aflat joi la Arad special pentru a face verificări la spitalul de campanie amenajat de autorităţile locale la Expo Arad Internaţional.
„Am venit să văd spitalul de campanie din Arad şi, eventual, să-i consiliez pe colegii mei legat de fluxurile şi circuitele acestui spaţiu. Şi mă bucur că sunt chiar foarte bine stabilite, nu se amestecă spaţiul alb în care personalul medical îşi desfăşoară activitatea cu spaţiul roşu, unde vor fi pacienţii. Sunt circuite foarte bine prestabilite, cu zone de decontaminare la fiecare spaţiu. Este un spaţiu mare, generos… e bine, chiar sunt frumos surprins de ceea ce văd aici!”
Întrebat dacă, din discuţiile pe care le-a avut cu autorităţile din Arad, se fac paşii corecţi pentru combaterea pandemiei, Virgil Musta a spus: „Toată lumea este aplecată spre a realiza ceea ce trebuie. Vedeţi, nu avem foarte multă experienţă şi toată lumea caută să-şi transmită experienţa unul altuia pentru ca împreună să putem reuşi să luptăm împotriva acestui virus. Şi eu sunt convins că numai împreună vom putea lupta şi câştiga împotriva pandemiei. În plus, am stabilit o modalitate de comunicare ca să ne sprijinim reciproc şi din punct de vedere al consultaţiilor. Poate facem proiecte de telemedicină comune pentru că telemedicina este la modă şi peste tot în lume se face medicină prin telemedicină. Noi deja am iniţiat astfel de proiecte, cu drag le vom da şi colegilor noştri de la Arad şi vom colabora în acest sens” – a spus dr. Virgil Musta.
„E foarte important să ne protejăm”
Interpelat în legătură cu bunele practici de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, cu rezultatele foarte spectaculoase obţinute în tratarea pacienţilor cu COVID-19, dr. Virgil Musta a subliniat: „Noi am avut marea şansă că am prevăzut şi am acţionat profilactic în sensul că, înainte de a începe această pandemie în Europa, ne-am gândit că foarte probabil cazurile vor ajunge şi în România. Şi atunci, din acel moment, am reorganizat structural-funcţional spitalul, am stabilit protocoale foarte stricte de protecţie a personalului, ne-am dotat cu echipamente când încă mai erau echipamente pe piaţă şi astfel am reuşit să depăşim cu bine prima parte a pandemiei, motiv pentru care noi nici nu am avut cazuri de contaminare şi încă nu avem. Apoi, fiecare lucru pe care l-am observat a făcut să ne crească experienţa, am modificat protocoalele, am mai modificat din practica noastră, ne-am antrenat astfel încât să ne protejăm. Considerăm că este foarte, foarte important să ne protejăm. Şi, doi la rând, am avut parte de o solidaritate extraordinară din Timişoara şi judeţul nostru. Foarte mulţi oameni ne-au sărit în ajutor nu numai cu donaţii, ci şi cu echipamente, cu idei, cu experienţa lor. Am persoane care din Statele Unite îmi trimit ultimele recenzii clinice ca să fie mai uşor pentru noi să dobândim experienţa altora. Am participat la conferinţe internaţionale de boli infecţioase la care am fost invitat ca expert şi fiecare din aceste elemente m-a ajutat să înţeleg mai bine boala, să ne schimbăm puţin şi gândirea din punct de vedere al managementului terapeutic. De fapt, acest lucru e important: să încercăm – într-o ţară care este, poate, mai săracă din punct de vedere al resurselor – să reuşim să depăşim cu bine această epidemie.”
Calm, înţelepciune, responsabilitate
Rugat să transmită un mesaj pentru publicul larg, să-i sfătuiască pe oameni cum ar trebui să reacţioneze în situaţia dată – o situaţie nouă pentru toată lumea –, dr. Virgil Musta a spus că „în primul rând trebuie înţelepciune. Atât autorităţile, cât şi populaţia trebuie să dea dovadă de înţelepciune, calm şi responsabilitate. Pentru că numai aşa se pot realiza lucrurile bune. În momentul când nu suntem calmi şi intrăm în panică, greşim. În momentul în care nu avem înţelepciune, nu avem răbdare să găsim soluţia cea mai bună, greşim. Şi eu cred că cuvintele cheie sunt: calm, înţelepciune şi responsabilitate. Dacă respectăm regulile care, vedeţi, se mai schimbă în funcţie de noile cercetări, în funcţie de noile situaţii concrete, evoluţia pandemiei şi a cazurilor de îmbolnăvire va fi bună şi nu ne va depăşi capacitatea serviciilor medicale de la noi din ţară”.
„Cheia succesului”
Dr. Virgil Musta spune că a fost contactat de medici şi autorităţi din Germania, Elveţia, Italia, Franţa, Ucraina, Moldova, „ca să le spunem cheia succesului nostru. Dar, de fapt, cheia succesului reprezintă nu numai terapia în sine, ci şi modul cum o aplici, faptul că avem un colectiv foarte unit şi dedicat care este atent la fiecare detaliu pentru că acest detaliu contează în managementul general al pacientului. În acelaşi timp, poate că am avut şi puţin noroc că lucrurile au mers bine. Mergând bine de la început, lumea a avut încredere în noi, ceea ce ne-a mobilizat şi ne-a făcut să mergem cu încredere mai departe. Încercăm să aplicăm tot ce este nou, să sprijinim pacienţii noştri cu ultimele noutăţi. De aceea şi dorim să participăm în mai multe studii unde avem posibilitatea să obţinem medicamente sau molecule care sunt foarte promiţătoare tocmai pentru ca şi pacienţii noştri să beneficieze de aceste terapii.”
Bătălia se rezolvă în comunitate
În ceea ce priveşte terapia de care beneficiază pacienţii internaţi la Timişoara, dr. Musta spune că aceasta e în evoluţie continuă. „Noi folosim protocolul naţional pentru că avem obligaţia de a folosi protocolul naţional, doar că suntem foarte atenţi la complicaţiile patogenice pentru că s-a constatat, se discută foarte mult în ultimul timp de complicaţiile de coagulare pe vasele mici şi complicaţiile inflamatorii cu furtuna de citokine. Dacă reuşeşti să înţelegi momentul oportun de a introduce tratamentul patrogenic şi care este acest tratament patogenic… eu consider că aici este cheia succesului terapeutic. Pe de altă parte, consider că bătălia nu se rezolvă în spital. Se rezolvă în comunitate. Deci acolo trebuie să avem grijă, să fim solidari, să acţionăm comun şi să ne prevenim în primul rând persoanele la risc care, dacă ajung să facă boala, vor face boală severă şi foarte probabil să necesite terapie intensivă. Dacă reuşim prin metodele nespecifice de a ne proteja, avem deja un câştig” – conchide dr. Virgil Musta.
Trimite articolul
Xdeci e adevarat site care vorbeste de trombi ca si cauza a decesului si pe care spun italienii ca au descoperito doar acum
Bullshit. O hala cu paturi si nicio aparatura. Ce ati mai facut fata de saptamana trecuta?! Se pare ca nimic, sau daca da de ce nu ne aratati?!
Dar ii vedem pe Cionca si Balcea facandu-se ca lucreaza.
titlu penibil,a pus ochii inseamna ca-l vrea!
balcea ne-am saturat de tine , ce tot apari ???
unde este dl primar bibart!!
esti un analfabet, o sa ajungi primar in visele tale erotice, boule!!
Ce caută întreaga conducere a Consiliului Județean Arad la întâlnirea cu Dr. Virgil Musta. Unde este conducerea Spitalului Județean Arad ?
Sau în aceste zile conducerea Spitalului Județean Arad a fost preluată de Consiliul Județean Arad prin eminenții săi conducători!!!