ARAD. Deși nu se mai află la conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad – fiind suspendată din funcţie de Ministerul Sănătăţii –, dr. Gabriela Țârle revine în actualitate. Şi nu oricum, ci într-un context care – nu mai surprinde pe nimeni – nu îi este deloc favorabil. Despre ce e vorba?
„Verde” de la Judecătorie
La solicitarea biroului unui executor judecătoresc, Judecătoria Arad a încuviinţat executarea silită a debitoarei Gabriela Ţârle pentru recuperarea a peste 7.000 de lei. Creditor: Direcţia de sănătate Publică Arad.
Conform soluţiei date în dosarul 10543/55/2013, instanţa „autorizează creditoarea să treacă la executarea silită mobiliară, imobiliară şi prin poprire în vederea punerii în executare a titlului executoriu reprezentat de Dispoziţia nr.142/26.05.2010 a Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Arad pentru recuperarea creanţei în sumă de 7.347,65 lei reprezentând diferenţă prejudiciu, precum şi pentru recuperarea cheltuielilor de executare.”
Încheierea de încuviinţare a executării silite 4485/2013 nu poate fi atacată, ci doar pusă în aplicare. „Dăm împuternicire şi ordonăm executorilor judecătoreşti să pună în executare Dispoziţia DSP prin care s-a pronunţat prezenta încheiere de încuviinţare a executării silite. Ordonăm agenţilor forţei publice să sprijine îndeplinirea promptă şi efectivă a tuturor actelor de executare silită, iar procurorilor să stăruie pentru ducerea la îndeplinire a titlului executoriu, în condiţiile legii” – se arată în încheierea documentului emis de Judecătoria Arad.
Istoricul datoriilor
Datoriile acumulate de dr. Gabriela Ţârle faţă de instituţia pe care a condus-o datează din anul 2009. O parte dintre acestea au fost determinate de accesarea unor linii telefonice speciale cu suprataxă (ghicitoare, vrăjitoare). Acestora li s-au adăugat banii încasaţi pentru combustibilul folosit în deplasări nejustificate sau chiar inexistente, precum şi o parte din salariul luat în timpul în care era internată în spital, dar figura ca prezentă la muncă. A fost pusă la socoteală şi contravaloarea orelor suplimentare în care dr. Ţârle s-a pontat, deşi nu era la serviciu. În anul 2010, conform unui raport al Curţii de Conturi, valoarea totală a prejudiciului creat de dr. Gabriela Ţârle a fost stabilită la 47.483,16 lei.
De la acel moment, dr. Ţârle i s-a reţinut, lunar, câte o treime din salariu. Dar, până în prezent, DSP nu a reuşit să recupereze în totalitate prejudiciul creat de fosta directoare. În aceste condiţii, intră în discuţie articolul 259 din Codul Muncii. Iată ce se arată aici: „În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.”
Confirmare legală
Aşa a ajuns DSP la executorul judecătoresc iar acesta, mai departe, la Judecătorie. Încheierea de încuviinţare a executării silite nu face decât să limpezească lucrurile, să confirme procedura de urmat. „Având această decizie a Judecătoriei, Direcţia de Sănătate Publică Arad are obligaţia să înceapă demersurile pentru recuperarea în totalitate a prejudiciului creat de dr. Gabriela Ţârle” – punctează dr. Laura Nicolescu, director al DSP Arad.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!