Sunt infractori, dar legea e de partea lor. Aşa că au scăpat de pedeapsă. Cel puţin, deocamdată. Vorbim despre Claudiu Drăgan şi Decebal Codru Grădinariu, foşti reprezentanţi ai clubului de fotbal UTA Arad, care au fost trimişi în judecată pentru dare de mită, după ce au încercat să cumpere bunăvoinţa unui arbitru care urma să oficieze un meci de fotbal în care juca una dintre contracandidatele echipe arădene la promovarea în prima ligă de fotbal. Decebal Codru Grădinariu a fost directorul general al clubului UTA, iar Claudiu Drăgan a fost director sportiv al echipei fanion a Aradului. Alături de ei, la judecată a ajuns şi Ionuţ Gabriel Vlădulescu, cel care ar fi intermediat mita oferită de oficialii arădeni unui arbitru de fotbal. Ancheta a început în anul 2017, când mai multe personaje din fotbal, inclusiv de la UTA, au fost înştiinţate că sunt urmărite penal, după ce ar fi încercat să influenţeze prestaţia unor arbitri, dar şi a unor echipe de fotbal. Practic, au încercat să îi cumpere pe „fluieraşii” în negru, dar şi pe jucătorii altor echipe care jucau împotriva unei contracandidate a UTA la promovare.
„În cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 de lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe). În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală. Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1. În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori”, anunţau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată a celor trei inculpaţi.
Tergiversări şi prescripţii
Fiind conştienţi că singura lor şansă de a scăpa de o pedeapsă în acest caz era prescripţia faptelor, inculpaţii au făcut tot posibilul să tergiverseze procesul, ridicând o serie de excepţii şi venind cu mai multe contestaţii referitoare la urmărirea penală. Cu toate că le-au fost respinse, pe bandă rulantă, toate solicitările, cei trei au câştigat ceva mult mai important: timp. Luni de zile s-au scurs cu acele excepţii, iar procesul bătea pasul pe loc. Şi s-a întâmplat acest lucru suficient timp pentru ca, între timp, să intervină prescripţia faptelor, o aberaţie legislativă gândită pentru a scăpa de pedeapsă şpăgarii din România. La fel s-a întâmplat şi în cazul celor trei inculpaţi din dosarul privind mita în fotbal, care şi-au aflat sentinţa vineri, 12 mai.
„Încetează procesul penal faţă de inculpatul Drăgan Claudiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal faţă de inculpatul Grădinariu Decebal-Codru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal faţă de inculpatul Vlădulescu Ionuţ-Gabriel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de dare de mită în stare de recidivă postcondamnatorie”, se arată în decizia Tribunalului Suceava, instanţa care a judecat acest caz.
Însă aceeaşi instanţă decide că, deşi a intervenit prescripţia, cei trei inculpaţi sunt vinovaţi de comiterea infracţiunilor de care sunt acuzaţi, hotărând confiscarea sumei care a fost oferită cu titlu de mită.
„Dispune confiscarea specială a sumei 13.500 lei de la numiţii Drăgan Claudiu, Grădinariu Decebal-Codru şi Vlădulescu Ionu.-Gabriel. Menţine măsura sechestrului asigurător aplicat faţă de inculpatul Vlădulescu Ionuţ-Gabriel a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 3.10.2017, exclusiv asupra sumei de 13.500 de lei ce a fost ridicată de la domiciliul inculpatului Vlădulescu Ionuţ-Gabriel, la data de 21.06.2017 în vederea confiscării speciale. Ridică măsura sechestrului asigurător aplicat faţă de inculpatul Grădinariu Decebal-Codru asupra sumei de 4.100 de lei, ce a fost ridicată din biroul lui Grădinariu Decebal-Codru la sediul ACS UTA Bătrâna Doamnă, aceasta nemaifăcând obiectul cheltuielilor judiciare, măsură executorie la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Suceava.
Urmează apelul?
Judecătorii anunţă că sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. Rămâne de văzut dacă procurorii DNA au vreun as în mânecă în ceea ce priveşte posibila întrerupere sau suspendare a prescripţiei sau sentinţa Tribunalului Suceava va rămâne definitivă.
Trimite articolul
XInca o dovada ca ca la noi justitia e cea mai ….. muta ,surda si oarba ….. pentru unii !!!!
-
Dar au pensii speciale si drepturi cat incape
Prescriptie … Toti banditii scapa. Si-au facut lege pentru ei . Haideti sa o eliminam !
Legea trebuie respectată și nu comentată! Mai ales când e în favoarea făptuitorului.
Claudiu și Decebal merită să aibă liniște și respect pentru că au fost ACHITAȚI și probabil nu va fi exercitată nici o cale de atac deoarece prescripția e clară.
Politichia, justiția, parlamentul, munca, nemunca, agricultura, cultura, energia, internele, externele, apele, pădurile, mediul, turismul, fotbalul, caci mai toate sectoarele statului infractor, au ajuns sa fie corupte pana in maduva spinarii, toasi!