ARAD. Municipalitatea le pregătește ceva arădenilor racordați la rețeaua CET. Administrația le propune aleșilor locali să aprobe un proiect de Hotărâre privind „stabilirea ca zonă unitară de încălzire a imobilelor de pe raza Municipiului Arad, alimentate prin sistemul centralizat de termoficare SACET”.
Proiectul este unul de ordin organizatoric, la prima vedere, dar care ar putea avea, pe lângă scopul declarat de creştere a gradului de confort al arădenilor şi de protejare a consumatorilor, scopul de a impune acestora restricţii severe. Proiectul urmează să fie supus aprobării consilierilor municipali.
„Se stabileşte ca zonă unitară de încălzire cu energie termică imobilele de pe raza Municipiului Arad, alimentate de la SACET, conform anexei (…). Se aprobă ca soluţie tehnică – sistemul de alimentare centralizată cu energie termică pentru încălzire şi apă caldă de consum SACET Arad (sistem de alimentare centralizată cu energie termică)”, se precizează în documentul afişat la transparenţă de Primărie. În anexa de peste 100 de pagini sunt cuprinse aproape toate străzile din oraş cu planuri de reţele şi planuri de situaţie pe fiecare punct termic în parte. Mai exact, debranşarea de la sistemul CET nu va mai fi o opţiune legală pentru cei care locuiesc în zonele cuprinse în document.
Zonă unitară de încălzire
Dacă din titlul, destul de „cuminte”, al proiectului, nu reiese nimic concret, în expunerea de motive a documentului scrie negru pe alb: „considerăm necesar şi oportun stabilirea ca zonă unitară de încălzire, condominiile şi construcţiile de orice tip alimentate de la SACET, în interiorul căreia se poate promova o singură soluţie tehnică de încălzire, respectiv sistem centralizat de alimentare cu energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajeră”. Cu alte cuvinte, se încearcă să se impună încălzirea centralizată. Atât arădenilor care au deja imobile, cât şi a celor care urmează să îşi construiască, după cum reiese din documentaţie.
Motivaţia este „ambalată” frumos în fraze în care se face referire la protecţia clienţilor, sau a mediului, nicidecum la încercarea de a interzice clienţilor furnizorului de energie termică să renunţe la serviciile sale. „Având în vedere (…) alocarea unor surse financiare, atât de la bugetul local al Municipiului Arad, cât şi de la bugetul de stat, pentru realizarea modernizării SACET, prin programe cum ar fi: programul Termoficare 2006-2015 căldură şi confort, programul de investiţii la sursa de producere a energiei termice cu fonduri proprii ale societăţii, prin cogenerare de înaltă eficienţă, conform Directivei 2012/27/CE, privind eficienţa energetică, programul de cooperare Româno-Elveţiană pe proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiul Arad; respectarea condiţiilor de protecţie a mediului impuse de normele europene şi cele naţionale, atât pentru imobilele existente, cât şi pentru realizarea unor lucrări noi de construcţii sau dezvoltări imobiliare, în vederea reducerii gazelor cu efect de seră (…); eliminarea dezechilibrelor termice atât din zonele de furnizare a agentului termic, cât şi din fiecare condominiu în parte, în vederea protejării consumatorilor racordaţi la sistemul de termoficare”.
Investiţii vs. debranşare
Serviciul de specialitate al Primăriei justifică eliminarea posibilităţii legale de debranşare prin investiţiile lansate în iulie 2012, pe credit de 6.600.000 euro aprobat de CLM, pentru finalizarea lucrărilor şi PIF Cazan nr.2 de 420 t/h cu funcţionare pe gaze naturale. Acestora li se adaugă investiţii lansate în martie 2012 în modernizarea sistemului în Aradul Nou, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, cu co-finanţare de 15% din valoarea investiţiei de 7.380.000 CHF aprobată de partea elveţiană.
Modelul cartierului Vlaicu
De fapt, în municipiul nostru a mai fost declarată, în 2008, o „zonă unitară de încălzire”, fiind incluse aici blocurile din cartierul Vlaicu unde s-au realizat microcentrale de încălzire, la punctele termice 1 şi 2. În schimbul confortului termic, în urma investiţiilor făcute în Vlaicu, consumatorii au primit interdicţia de a se debranşa de la sistemul centralizat.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!