ARAD. Ce a rămas în urma lui? Premiile şi comentariile, florile şi fotografiile.
Bucurie şi păreri de rău. Ce a presupus el? Emoţie şi trudă. De partea concurenţilor, în primul rând, de cea a organizatorilor, dar şi de cea a juriului, format din aceleaşi frumoase şi exigente doamne: Diana Brade, Livia Nadiş şi Anca Giura.
Ca de fiecare dată când se încheie o etapă, un ciclu, o acţiune, suntem predispuşi şi chiar datori să facem o analiză, o radiografie a evenimentului consumat şi să tragem concluzii.
Ce concluzii se pot contura în urma acestui concurs?.
În primul rând, scrisorile anului 2014 nu au fost atât de numeroase ca şi cele ale anilor trecuţi. Căror motive se datorează acest fapt? Putem doar face presupuneri. Motivele pot fi subiective sau foarte obiective. Anul acesta nu ne-au mai sosit scrisori din străinătate. Iată o altă concluzie! Am avut surpriza ca seniorii să manifeste un interes nebănuit faţă de această manifestare, în detrimentul adolescenţilor, doar cu două premieri la secţiunea tinereţii. Şi adulţii au fost hărnici în această ediţie. Scrisorile, mesajele, eseurile adulţilor şi ale seniorilor au surprins prin calitate, originalitate şi talent. Deloc complexaţi de tinereţe, ba, – se pare – cu atuul unui exerciţiu literar vizbil, ne-au expediat, aproape în exclusivitate, „manuscrisele” computerizate.
Deci, am avut şi plusuri! Aşa cum e e firesc. Notabil este că au revenit pe neaşteptate în cursă, surprinzător de plăcut, elevii de gimnaziu. Nu mai participaseră la concurs din anul 2008, când un băieţel de clasa IV-a, din Curtici, Fănel ne scria cât de mult înseamnă dragostea pentru el.
Anul acesta a fost rândul lui Alex Rusu – elev în clasa a VIII-a a „Colegiului Tehnic” din Arad să ne surprindă cu argumentele sale din compoziţia numită: „Dragostea”. Câştigătorul unei Menţiuni, arădeanul Vlad Fărcaş, coleg de şcoală cu Alex, a adresat un mesaj de dragoste României. Se întâmplă tot mai nefiresc de rar, nu?
Domnul Matei Mateiciuc din Rădăuţi, la cei 75 de ani, a abordat, în „Micro-SMS- Eseuri” – le trimise, un stil dar şi un aspect foarte tinereşti, cu (copyright M.M.)!
Bogdan – George Mihalache din Piatra -Neamţ (15 ani) încearcă să ne convingă că „Dragostea” „pe care eu însă îl consider un sentiment extrem de siropos”, este totuşi un sentiment puternic.
Minunate momente de poezie au creat doamnele Elena Stan – Drajna de Sus, Ana Lazea – Arad , Elena Olariu -bibliotecar din Răducăneni, toate răsplătite cu premii speciale.
Nu mai puţin plăcută prin aptitudinele deja dovedite în cearea textelor pentru copii, texte muzicale, scrise în notă comică a fost poezia domnului George Popovici din Bucureşti, „Sunt un pic…octogenar”!.
S-au detaşat vizibil, de asemenea, textele semnate de liceanca Adriana Aldea (Alba – Iulia), doamnele Lorena Stuparu (Craiova ), Maria Călin (Galaţi), Nadina – Maria Szakaks (Arad).
Despre neelucidatele mistere ale alunecosului sentiment uman (?) Dagostea – inducător de „stări de conştiinţă modificată (SCM), oarecum asemeni drogurilor” ne-a scris jurnalistul Vasile S / Zărăndan din Arad. Autorul eseului „De ce se îndrăgostesc, uneori, oamenii”?!, încearcă o lămurire erudit- livrescă a stării de îndrăgostire.
Vă invităm pe dvs. să lecturaţi textele premiate şi să vedeţi, în ce măsură cele spuse de noi sunt adevărate. Iar dacă sunt, la anul, le publicăm şi pe ale dvs.!
Citiți principiile noastre de moderare aici!