ARAD. Cu buzunarele tot mai goale, trăind de la salariu la salariu şi mai prost decât marea majoritate a românilor. Cam aşa se poate rezuma, în câteva cuvinte, situaţia financiară a arădeanului obişnuit. Statisticile publicate recent de Direcţia Judeţeană de Statistică ascund foarte bine în spatele cifrelor sărăcia în care se adânceşte arădeanul de rând, dar o comparaţie simplă între datele înregistrate la nivel de ţară şi cele înregistrate la nivel de judeţ arată cât se poate de clar că locuim în judeţul în care sunt unii dintre cei mai prost plătiţi români!
Pe scurt, în judeţul Arad, s-a înregistrat, în luna august, un salariu mediu net de 1.447 lei. Acesta corespunde la un salariu mediu brut de 1.997 lei. La nivel naţional, mediu net înregistrat este de 1.604 lei, în timp ce salariul mediu brut a fost stabilit la nivelul de 2.219 lei.
Concret, arădenii trebuie să se descurce lunar, în medie, cu 157 lei mai puţin decât marea majoritate a românilor salariaţi. Am ajunge din urmă restul ţării doar dacă mâine, arădenilor li s-ar majora salariile, în medie, cu 11%!
Nivelul salariului mediu net din Arad a înregistrat mici fluctuaţii în cursul acestui an, însă demn de menţionat este că, pe luna august, ultima lună cuprinsă în calcule, acesta (1.447 lei) a fost mai mic decât salariul din ianuarie, de exemplu, când a fost stabilit un nivel mediu de 1.474 lei.
Cel mai bine le-a mers arădenilor, din punct de vedere financiar, în luna iulie, când nivelul a fost calculat la 1.511 lei.
În cursul anului precedent, salariul mediu net al arădenilor a fluctuat între 1.392 lei – în august şi 1.441 – în decembrie.
Dacă tot e să ne angajăm undeva, cifrele dau drept „câştigătoare” sectoarele de industrie şi construcţii. Salariile din aceste sectoare sunt mult mai mari comparativ cu cele din agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit şi servicii. Concret, media salariilor nete din agricultură a fost stabilită pentru luna august 2013 la 1.376 lei, cea din sectorul de servicii – la 1.324 lei, în timp ce salariile medii nete din industrie şi construcţii au fost de 1.553 lei.
A scăzut puterea de cumpărare
Dacă la nivel naţional, cifrele relevă o creştere a puterii de cumpărare, ce-i drept, destul de sensibilă – de 0.7%, la nivel de Arad, lucrurile stau exact pe dos! Concret, câştigul salarial mediu net a crescut cu 3,95% între august 2012 şi august 2013. În condiţiile în care inflaţia a fost de 4,4%, puterea de cumpărare august 2013 / august 2012 a scăzut cu 0,45%.
Cercetare selectivă
Datele lunare privind câştigul salarial mediu net sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă, infomează Direcţia Judeţeană de Statistică. Începând cu luna ianuarie 2013, eşantionul cuprinde, pe total ţară, 21.000 unităţi economico-sociale. Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care reprezintă 90,39% din numărul total al salariaţilor din acest sector.
Citiți principiile noastre de moderare aici!