ARAD. Se spune despre copilărie că e cea mai frumoasă perioadă din viaţă. Şi, în general, chiar aşa este. Dar, din păcate, sunt şi excepţii. Mărturie în acest sens stau cele 146 de cazuri de copii neglijaţi şi abuzaţi aflaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, în primele nouă luni ale acestui an. Vorbim de 38 de abuzuri fizice, 31 de abuzuri emoţionale, 7 abuzuri sexuale şi 70 de neglijări (în această ultimă categorie fiind inclusă şi părăsirea copilului în spital).
Sunt cifre seci în spatele cărora se ascunde o suferinţă nedreaptă. Te-ntrebi cu ce au greşit aceşti copii ca să merite o asemenea soartă. Nu există răspunsuri la această întrebare. Dar există încercări de ajuta victimele-copii să depăşească situaţia. La nivel instituţional, de această sarcină se ocupă Serviciul abuz şi neglijare, violenţă domestică, intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul DGASPC Arad. Care e prima reacţie a copiilor, odată ajunşi aici?
„Toţi sunt speriaţi, toţi plâng. În funcţie de temperamentul fiecăruia, sunt perioade de acomodare mai lungi sau mai scurte. Sunt copii care plâng şi după o lună de când sunt aici. Şi manifestările lor sunt diferite: unii plâng, alţii se răzvrătesc, nu vor să facă nimic din ce trebuie făcut în mod curent în centru. Sunt diferite forme prin care ei îşi manifestă inadaptarea. Dar, până la urmă, nu pot să zic că am avut copii care au venit şi au plecat inadaptaţi aici, la centru” – susţine Mihaela Codreanu, şef serviciu.
Cele 146 de cazuri de abuz şi neglijenţă a copiilor, înregistrate la Arad în primele nouă luni ale acestui an, au fost adus la cunoştinţa autorităţilor prin diverse modalităţi. „33 de situaţii au fost semnalate prin „telefonul copilului», 983.
În 55 de cazuri am primit sesizări scrise din partea unor persoane fizice, iar în alte 54 de cazuri am fost sesizaţi de către alte instituţii. În patru situaţii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad s-a autosesizat, în urma unor articole de presă” – subliniază Angelica Stana, purtător de cuvânt al DGASPC Arad.
Soluţii…
Care sunt soluţiile aflate la îndemâna autorităţilor pentru a veni în ajutorul copiilor neglijaţi sau abuzaţi? „Încercăm să mergem cât mai mult pe aplanare de conflicte şi consiliere. Din totalul cazurilor pe care noi le avem, 75-80% sunt menţineri în familie. Regimul de urgenţă se ia în situaţiile în care viaţa copiilor este pusă în pericol. Atunci se ia copilul. Aceste situaţii sunt cântărite în funcţie de vârsta copilului, de gradul lui de discernământ. Cele mai multe cazuri unde s-a luat această măsură au avut specific abuzul fizic şi neglijarea în formă foarte gravă, adică părăsirea copilului în unitatea spitalicească” – explică Mihaela Codreanu, şef Serviciu în cadrul DGASPC Arad.
În 119 din cele 146 de cazuri de abuz şi neglijenţă asupra copiilor, s-a luat măsura menţinerii copiilor în familie, cu condiţia monitorizării. În alte 27 de cazuri s-a instituit măsura protecţiei la asistent maternal profesionist (11 copii) sau în regim de urgenţă – majoritatea în sistem rezidenţial (16 copii).
„Noi încercăm cât mai repede să vedem unde pot fi plasaţi în mod stabil. Identificăm rude până la gradul IV, unde să facem integrarea familială, dacă se poate; încercăm să facem integrarea la părintele non-abuzator. Când nu reuşim să identificăm aceste variante familiale, atunci mergem pe sistemul rezidenţial (case de tip familial-n.r.). Majoritatea celor cu măsură de plasament în regim de urgenţă se îndreaptă, din păcate, la această oră, spre sistemul rezidenţial” – spune Mihaela Codreanu.
Mihaela Codreanu: Niciun abuz, nicio violenţă nu are motivaţie
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!