Aradul, un judeţ cu peste 10.000 de persoane cu handicap grav şi accentuat. Cifrele reci, care apar în dreptul judeţului nostru într-un raport publicat recent de Ministerul Muncii. Cifre care nu exprimă nimic altceva decât faptul că s-au făcut controale, s-au dispus reexaminări, iar în unele cazuri, s-au luat decizii de reîncadrare în muncă. Partea umană nu este expusă Cifrele prezentate ascund în spatele lor drame, suferinţă, sentimente de neputinţă şi desigur probleme financiare.
Conform raportului, din datele preluate de la cele 78 de primării din judeţ, în Arad trăiesc 475.713 persoane. Dintre acestea, 10.319 persoane sunt înregistrate ca fiind cu handicap grav şi deosebit de grav: 2,25% din populaţia judeţului. La nivel naţional, media calculată de specialiştii ministerului este de 2,55%.
Datele relevă că doar o parte dintre aceste persoane beneficiază de ajutor de la stat. În judeţul Arad sunt beneficiare de sprijin 2.627 de persoane cu handicap fizic, 1.546 de persoane cu handicap somatic, 354 de persoane cu handicap auditiv, 2.547 de persoane cu handicap vizual, 1.208 cu handicap mental, 1.442 cu handicap psihic, 456 persoane cu handicap asociat. Se regăseşte aici şi numărul arădenilor care sunt infestaţi cu HIV sau sunt bolnavi de SIDA: 96.
Acestora li se adaugă 42 de arădeni cu boli definite drept „rare” şi o persoană cu surdocecitate.
Verificări administrative au fost făcute deja la 4.400 de dosare, iar pe teren au fost verificate 520 de cazuri. S-a cerut reevaluarea a 440 de persoane.
Acţiunile de verificare nu au avut, întotdeauna, rezultate optime. Un exemplul este şi cazul bărbat imobilizat la pat reîncadrat în muncă, caz prezentat de Jurnal arădean. Alte smenale au ajuns deja pe adresa redacţiei.
JA-S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!