În Bihor și Timiș, partidele plasate pe partea dreaptă a spectrului politic au câștigat alegerile fără vreo emoție. La Arad, însă, cei de stânga n-au fost chiar atât de departe de principalii adversari.
În județul Bihor, de pildă, PNL-ul a avut un avans de aproape 15% în fața PSD-ului. PNL a atras în Bihor 33,93% din voturile de la Senat, în timp ce PSD-ul a atras 19,31%. Mai bine decât PSD-ul s-a descurcat și UDMR-ul bihorean, care a obținut 21,42% din voturi. USR-ul, în schimb, a reușit să obțină doar aproximativ 7% din voturi, cu aproape două procente mai puțin decât AUR. La Camera Deputaților, PNL, USR, UDMR și AUR su obținut procente aproximativ identice cu cele de la Senat, în timp ce PSD-ul a avut un procent mai mic decât la Senat – 18,72%.
Ceilalți vecini, din Timiș, au avut o „dreaptă” și mai puternică. USR-ul a atras 28,71% din voturile pentru Camera Deputaților și 29,41% din cele pentru Senat, în timp ce PNL-ul a obținut 24,24% la Camera Deputaților și 24,65% la Senat. UDMR-ul a avut scor mic, însă în Timiș s-a remarcat și PMP-ul, care a obținut 5,66% la Camera Deputaților și 5,59% la Senat, în timp ce AUR a atras 7,64% din voturi la Cameră și 8,71% la Senat. PSD-iștii timișeni nu au reușit să atragă cu mult mai mult decât colegii lor bihoreni. 19,41% la Camera Deputaților și 19,49% la Senat au reușit aceștia să obțină la scrutinul de duminică.
La Arad povestea este alta. Chiar dacă au reușit să obțină cele mai mari procente, cu 27,15% la Senat și 27,18% la Camera Deputaților, PNL-iștii nu au fost chiar atât de departe de PSD. Aceștia din urmă au reușit să obțină 22,36% din voturi la Senat și 22,38% la Camera Deputaților, având cele mai mari procente, în comparație cu colegii lor din celelalte două județe. USR-PLUS a avut 14,46% la Senat și 14,45% la Camera Deputaților, în timp ce UDMR-ul arădean a obținu și el 6,09% la Senat și 6,06% la Cameră.
Per total, principalele partide de dreapta – PNL, USR-PLUS, UDMR – din Timiș au obținut 52,51% din voturi la Camera Deputaților și 54,06% la Senat, cele din Bihor au obținut 60,62% la Camera Deputaților și 62,23% la Senat, în timp ce la Arad, cele trei partide au atras 47,69% la Camera Deputaților și 47,69% la Senat. Stânga arădeană, în schimb, reprezentată de Partidul Social Democrat, se poate lăuda că a obținut cel mai bun scor în comparație cu celelalte două județe, având cu aproape 3 procente mai mult.
Trimite articolul
XDe ce oare? Aradul in mod normal este un spatiu al dreptei.Tema de casa pentru liberali!!!
-
s-au mai desteptat si aradenii ! unii..
Pai este oglindirea rezultatelor dreptei in toate aceste judete ……iar la Arad stim rezultatele prea bine , dezastruoase.
Ar fi fost culmea sa ia mai multe voturi. La ce oameni au candidat din PNL Arad.
Cauze:
1.Dreapta arădeană e dezastru, mai puțin usr probabil care e cam tot pe acolo cu BH, nu cu TM!
2. Populația Aradului probabil ca are o vârstă medie de 124 ani, știm cu toții ce votează pensionarii
3. Tinerii din Arad sunt la fel de confuzi ca privirea Giocondei., o doctorița(intelectual) ma întreba ce partide mai exista în tara în afara de PNL și PSD.
Aradul nu are nicio scăpare, poate desființarea ca județ și împărțirea între BH și TM. Păcat, am fost un pol important în aceasta tara, acum, cum zic timișorenii suntem sat între 2 orașe.
-
Bine zici, Cicu
Plin Aradul de ingramaditi. acum stim de ce asu fost adusi aici atatia moldoveni, olteni si vagabonzi carora li s-au facut CI de Arad pe repede inainte in ziua alegerilor . Moșălăii din clubul PSD al pensionarilor si pomanagiii rosii si-au platit datoria.
Cum sa fie albastre Clujul si Salajul?….sau Calarasul galben ….si mai sunt si alte erori …..ce fel de harta e asta si ce reprezinta?