ARAD. Asociația Moașelor Independente (AMI) a dat publicității un studiu realizat în cursul anului trecut privind accesul femeilor la avort, în unitățile medicale de stat și private din România. Pe harta întocmită de AMI, județul Arad figurează în zona roșie, adică printre județele care nu facilitează accesul femeilor la avort. Dintre cele 23 de unități medicale chestionate în judeţul Arad, 12 unități – 52,17% – refuză efectuarea procedurii, iar alte 7 unități nu au oferit niciun răspuns. Dar iată cum arată cifrele Aradului: „Avort în sistem public: 0; avort în sistem privat: 0; avort medicamentos la 8 săptămâni: 1 (4,35%); avort chirurgical la 13 săptămâni: 0; refuză: 12 (52,17%); Nu au răspuns: 7 (30,43%)”.
Cifrele Spitalului Județean
Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad contrazice însă datele colectate de Asociația Moașelor Independente și spune că în cursul anului 2022 s-au efecuat 11 avorturi medicamentoase și 112 avorturi chirurgicale, iar în 2023 au fost efectuate 48 de avorturi medicamentoase și 131 de avorturi chirurgicale. Vârsta de sarcină acceptată este de 12 săptămâni, ceea ce nu corespunde perioadei de 14 săptămâni specificată în ghidurile, prospectele și legislația în vigoare, motiv pentru care, din punct de vedere al raportului întocmit de Asociația Moașelor, județul nostru figurează în zona roșie.
Potrivit doctorului Gheorghe Furău, șeful Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Arad, toți cei 12 medici ginecologi care activează pe secție efectuează procedura avortului medical – sarcină oprită în evoluție, sarcini patologice etc. Însă, când vine vorba de avorturi la cerere, doi dintre ei refuză o astfel de intervenție, din motive personale.
Doar 7 spitale din 176
Recent, noi date au fost date publicității de către Asociația Moașelor Independente (AMI) din România, date care scot la iveală dificultățile pe care le întâmpină femeile care doresc să recurgă la o astfel de intervenție.
“Am refăcut traseul pe care îl are de parcurs orice pacientă din România care are nevoie de serviciul de avort, să aflăm unde și cum putem face avort în siguranță în România în 2024. Din 176 de unități medicale publice, doar 7 unități furnizează ori avort medicamentos, ori chirurgical în acord cu recomandările din ghidurile medicale, prospectele farmaceutice și legislația națională, iar din 783 de unități medicale private, doar 3 unități oferă ambele tipuri de servicii de întrerupere a sarcinii conform ghidurilor, prospectului și legislației naționale. Nicio unitate publică nu oferă ambele tipuri de avort”, spun reprezentantele asociației.
Situația din unitățile medicale publice
Conform datelor centralizate de AMI, în unitățile medicale publice din ţară situația stă în felul următor: 111 din 176 de unități publice (63,06%) au răspuns că nu oferă serviciul medical de avort; 7 unități (4%) au declarat că furnizează ori avort medicamentos până la 9 săptămâni, ori avort chirurgical până la 14 săptămâni, conform ghidurilor, prospectelor și legislației; 26 de unități (14,77%) furnizează servicii de întrerupere a sarcinii până la limite mai mici decât cele prevăzute în recomandările din ghidurile medicale, prospecte farmaceutice și legislația națională; 32 de unități (18,18%) nu au răspuns la telefon.
Situația la nivel național (sistem public și privat)
552 din 959 de unități medicale publice și private (57,55%) au răspuns că nu fac întreruperi de sarcină; 66 de unități (6,88%) furnizează ori avort medicamentos până la 9 săptămâni, ori avort chirurgical până la 14 săptămâni, ori ambele tipuri; 142 de unități medicale (14,8%) furnizează serviciul medical de avort la cerere, dar până la vârste mici de sarcină (5 – 7 săptămâni pentru avort medicamentos sau 7 – 10 săptămâni pentru avort chirurgical), cu nerespectarea prevederilor prospectelor, ghidurilor, nu oferă informații la telefon despre termenul până la care furnizează avort medicamentos sau avort chirurgical sau au răspuns agresiv la telefon; 52 de unități medicale (5,42%) furnizează acces la avort medicamentos până la 8 săptămâni de sarcină sau chirurgical până la 13 săptămâni de sarcină; 147 de unități medicale (15,32%) nu au răspuns la telefon sau telefonul nu a fost funcțional.
Ce spune legislația
În România, avortul la cerere este reglementat prin Art. 201 al Codului penal și se poate efectua până în a 14-a săptămână de sarcină. O întrerupere de sarcină peste acest termen se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și cu pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării unor drepturi.
Acestui drept prevăzut de lege îi corespunde obligația statului de a asigura servicii de întrerupere de sarcină. Cu toate acestea, în ultimii ani au început să apară semnale tot mai serioase cu privire la numărul mare de medici care refuză să efectueze întreruperi de sarcină din varii motive, cel mai adesea invocate fiind convingerile religioase. Primele semnale de alarmă au fost trase în 2019, într-un material realizat în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului, la zi.
“Conform datelor disponibile pentru anul 2019, din 158 de spitale publice contactate, numai în 40 de spitale se efectuau avorturi pe tot timpul anului, în 36 de spitale se refuză avortul pe perioada sărbătorilor, iar în 51 de spitale nu se efectuau deloc avorturi. Situația s-a înrăutățit în timpul pandemiei de Covid 19, deoarece în 2021, din 171 de spitale, 59 efectuau întreruperi de sarcină la cerere, iar 69 nu efectuau deloc. Printre motivele refuzului acestora, se regăseau în principal cele de natură religioasă, etică sau morală”, scria atunci Centrul de Resurse Juridice.
Tipuri de avort și costuri
Avortul medicamentos reprezintă o procedură care implică administrarea unor pastile cu efect abortiv în scopul întreruperii unei sarcini. Spre deosebire de chiuretaj, în acest caz nu este necesară anestezia și nici utilizarea unor instrumente obstetricale, însă procedura se poate efectua numai sub supraveghere medicală, în prezența unui medic ginecolog. Pastilele pentru întreruperea de sarcină necesită o prescripție medicală și trebuie să fie administrate conform recomandărilor medicului. După începerea procedurii, care va dura câteva zile, pacienta trebuie să se prezinte, la intervalele de timp stabilite, pentru control ginecologic, urmat de o ecografie transvaginală. În acest fel, medicul se va asigura că totul se desfășoară normal și nu există complicații, iar dacă observă că avortul a fost incomplet, atunci va fi necesar să intervină, pentru realizarea unui avort chirurgical (chiuretaj).
Avortul medicamentos poate fi realizat numai în cazul unor sarcini incipiente până la 9 săptămâni conform ghidurilor, prospectelor și legislației.
Pentru avortul medicamentos, la Spitalul Județean Arad se percepe o taxă de 170 de lei pentru consultație, ecografie și rețetă. Pe baza rețetei, pacientei i se eliberează medicația prescrisă, care costă în jur de 300 de lei.
Avortul chirurgical (chiuretaj prin aspiratie) reprezintă avortul prin aspiratie până în săptămâna 14 de sarcină, ce presupune aspiraţia conţinutului intrauterin. Avortul poate fi la cerere sau avort medical în cazul sarcinilor oprite în evoluție sau a sarcinilor patologice. Costurile unui avort chirugical la Spitalul Județean sunt de 450 de lei.
Nu sunt redirecționate
În majoritatea cazurilor, pacientele nu sunt redirecționate: 90% dintre spitale și clinici au declarat că nu trimit în altă parte femeile care solicită întreruperea sarcinii la cerere, deși această obligație este prevăzută expres în Codul Deontologic al medicilor, la articolul 34:
”Medicul îi va explica persoanei respective motivele care au stat la baza refuzului său, se va asigura că prin refuzul acordării serviciilor medicale viața sau sănătatea persoanei în cauză nu este pusă în pericol și, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va îndruma persoana în cauză spre un alt coleg sau o altă unitate medicală.”
”Dintre cei care au declarat că trimit pacientele către alte unități medicale, peste jumătate au oferit informații despre căi de referire către clinici și spitale unde acest serviciu nu este, de fapt, disponibil”, se mai arată în raportul AMI.
Concluzii
Asociația Moașelor Independente a lucrat în ultimii doi ani cu sute de beneficiare pentru îngrijire și suport privind avortul și/sau contracepția.
„Motivul unei fete/femei pentru a face avort este personal și le vom sprijini în continuare pe cele care își doresc un copil în prezent, pe cele care nu își doresc un copil în prezent și pe cele care nu își doresc un copil deloc. Uneori, acestea au nevoie doar de o îndrumare sigură pentru că, deși sunt persoane care au acces la informații, au resurse financiare, pot călători, totuși clinicile accesate le-au furnizat informații false, dăunătoare și nu au primit sprijinul necesar pentru serviciul de care aveau nevoie. De cele mai multe ori, lucrăm cu femei care sunt vulnerabile, femei fără venit, femei aflate într-o relație abuzivă, femei rome, femei cu dizabilități, femei din centre de protecție, femei care au deja 3 copii la 22 de ani, femei care au 12 copii la 38 de ani, femei care nu au avut acces la nicio zi de școală, fete de 17 ani însărcinate în urma unui abuz sexual, studente de 20 de ani la care nu a funcționat metoda de contracepție. Fiecare femeie trebuie să poată alege felul în care își planifică viața reproductivă și să nu fie forțată să nască un copil sau mai mulți copii pe care nu îi dorește și nu îi poate crește”, este mesajul transmis de reprezentantele asociației.
La cabinete private
Cifrele de mai sus se referă doar la spitalele publice sau private, și nu fac referire la cabinetele particulare care, deși efectuează avorturi, nu fac aceste date publice. Astfel că, nu de puține ori, femeile refuzate de spitale ajung în privat, la aceiași medici care au refuzat efectuarea întreruperii de sarcină în unitatea publică.
Studiu AMI
https://moasele.ro/wp-content/uploads/2024/03/RO_Raport-AMI_Accesul-la-Avort-in-Romania.pdf
Trimite articolul
XAvortul nu este un act medical si medicii au dreptul sa refuze astfel de “pacienti” pe motiv de constiinta.
Pe de alta parte dupa parerea mea avortul este cel mai bun lucru care se poate intampla in tara asta. Macar asa scapam de romani si va ramane tara asta unora care merita sa traiasca in ea. Nu instig dar indemn toate romancele sa isi ucida pruncii nenascuti sau macar cei facuti cu romani si sa elibereze terenul cu celeritateee! Pacat de tara asta ca o locuiti voi.
Doar avortul este un drept divin, nu? Cel putin dupa mintea voastra de neamuri de traista.
-
Da mai… bravo ca ai tu studii de specialitate si ai cercetat toata viata sa iti dai seama ca avortul nu e un act medical… Dar ce e? O treaba de electricieni?
Daca nu vrei sa faci avort, nu il fa si gata! Dar nu conditiona alti oameni sa traiasca dupa convingerile tale. Doctorii trebuie sa asigure pacientului actul medical… nu sa refuze pe motive de “constiinta”. Vum ar fi sa prinzi un doctor de la martorii lui iehova care sa refuze pacientului transfuzie sangvina pe motiv de “constiinta”?
Perioada pana la care se poate face avort legal e cu un motiv… pana la acea limita, nu e cu nimic diferit fata de o tumoare sau o adunatura de celule. Nu e “fat”, nu simte, nu gandeste, nu e o vietate.
Ori vedem realitatea lucrurilor, ori ne imaginam toti povesti si ii fortam si pe altii sa isi imagineze acelasi lucru cu noi…
Nimeni nu face avort de dragul de al face sau doar sa va faca in ciuda!
-
Pt. Nicu: primul cetatean are dreptate, avortul nu este un act medical, este uciderea unui copil, omor. De exmplu daca un islamist ar vrea sa iti ia gatul te-ai plange ca ai drept la viata, dar nu vei recunoaste dreptul la viata al copiilor din pantece.
Nu vrem sa ajungem ca americanii: avortofili, poponari si drogalai.-
Este, pe dracu, “ucidere unui copil” !
Un copil trăiește, simte, suferă, ARE CONȘTIINȚA FAPTULUI CĂ NU-I DORIT de nimeni,
că trăiește mai rău ca animalele…!Tu câți copii născuți, condamnați la o viață mai mizerabilă cu a multor animsle, au salvat, ca să poți să echivalezi un embrion cu un copil născut ?
-
1.Avortul este omor,chiar in legea spune asta; daca un barbat provoaca un avort accidental unei femei va fi condamnat pentru ucidere din culpa indiferent de nivelul de dezvoltare al copilului.
2.Romania a cheltuit doar in 2023 aprox 3,1 miliarde de euro pe armament, cati copii se pot ingriji cu acesti bani?
3.Cine ar face din uciderea copiilor politica obligatorie mondiala si i-ar insela pe oameni cu amagirea ca doar asa sunt rationali, civilizati si progresisti? Stiu ca nu crezi in Diavol pentru ca esti rational, civilizat si progresist.
-
@Lălăitorule:
Exact cum îți este nick-ul, o “lălăi” pe arătură…
1. Exact de la început îți demonstrezi minciuna, afirmând că ar exista un articol de lege “dedicat DOAR bărbatului” (sic!) – “.. un barbat provoaca un avort accidental unei femei”, deci după minciuna și imbecilitatea ta, o femeie nu poate provica avort accidental unei femei?
NU EXISTĂ acel articol care ar echivala un avort în fază incipientă, cu un omor, decât , poate afectarea vieții mamei sau în care fătul (aici nu mai vorbim de embrion) are 7 – 9 luni, dar NIMENI NU A VORBIT DE AVORTURI LA 7- 9 luni de sarcină, numai voi, cei care DENATURAȚI VOIT realitatea!
.
2. Din nou IPOCRIZIA VOASTRĂ nelimitată, dă în clocot:
– eu nu am vorbit de “ce face Statul român” pt copiii amărâți, NĂSCUȚI și VII, ci CE FACEȚI VOI, concret și consecvent pt aceștia, voi, “purtătoŕii de bannere antiavort ?
Aud?
Câți copii au salvat din mizeria vieții în care s-au născut, CA SĂ AI DREPTUL SĂ CERI ca să se mai nască și alții în asemenea condiții?
.
3. Ca un “fariseu” veritabil ce ești, continui să te folosești de numele lui Dumnezei pt AMBIȚIILE VOASTRE PĂMÂNTEȘTI, mizerabile și meschine, DISTORSIONÂND în mod evident, înțelesul cuvântului “copil” cu cel al unui ovul proaspăt fecundat de un spermatozoid !!!
Dacă între aceste două entități biologice poți pune semnul egal, ori ești imbecil , ori ești ticălos, și orice alte comentarii sunt de prisos…
-
-
-
-
superba remarca !!!!