„În câte cazuri a fost vorba despre rezultate fals pozitive, în câte cazuri rezultatele Drugtest au fost confirmate de analizele medicale de specialitate?”, a fost întrebarea pe care am transmis-o către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad. Răspunsul, însoţit de hotărâri ale instanţelor, vechi de 14-15 ani, este următorul:
„La nivelul structurii de evidenţă operativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad nu există o statistică privind rezultatele pozitive, în urma testării cu aparatul Drugtest şi, ulterior, confirmarea sau infirmarea rezultatului de către Medicina Legală. În acest sens, amintim Decizia nr. 2495/2009 a Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a reţinut că <Legea nr. 544/2001 nu impune nici unei instituţii să prelucreze informaţiile deţinute pentru a furniza celor interesaţi un fel de statistici a la carte, ci se referă doar la furnizarea informaţiilor în forma în care sunt deţinute de instituţie”.
Aşadar, dacă statistica nu există prin birourile IPJ Arad, nu se mai oboseşte nimeni să o întocmească. Curios lucru, dacă ne gândim la faptul că această statistică exista anul trecut. Dar, cine suntem noi să punem la îndoială profesionalismul din Poliţia Arad?
Răspunsul, însă, ne-a lăsat perplecşi. Pentru că, în documentul transmis de IPJ Arad, semnat şi asumat de agentul şef principal de poliţie Claudia Iuga, ni se vorbeşte despre datele tehnice ale… aparatelor Drugtest. Pentru conformitate, redăm mai jos răspunsul primit:
„În cazul aparatelor Drugtest model Drager 5000, mijloace tehnice din dotarea poliţiei, producătorul menţionează faptul că sistemul de măsurare este destinat identificării simultane, calitative a substanţelor sau claselor de substanţe din saliva umană, în scopuri de diagnosticare sau în aplicaţii de medicină legală. Sistemul de testare Drugtest Drager 5000 este un procedeu de măsurare calitativă pentru identificarea substanţelor căutate sau ale metaboliţilor lor în probă deasupra unei valori limită a concentraţiei (cut-off) şi de aceea furnizează numai un rezultat analitic preliminar (procedeu de screening). Pentru a obţine un rezulutat analitic confirmat, trebuie utilizată încă o altă metodă specifică în laboratoarele instituţiilor sanitare autorizate. Tocmai de aceea, în cazul accidentelor cu victimă, pe lângă testarea cu aparatele din dotare, ce se realizează ori de câte ori starea persoanei implicate în accident o permite, sunt recoltate probe biologice. Astfel, se stabileşte cu exactitate prezenţa alcoolului sau substanţelor interzise în corpul participantului la trafic, printr-un procedeu ce reprezintă probă în cadrul procesului penal”.
Trimite articolul
X“Dar, cine suntem noi să punem la îndoială profesionalismul din Poliţia Arad”
Suntem oameni pe spinarea carora ei isi castiga banii si in acelasi timp sunt de interes public.
Deci suntem in cazua sa punem la indoiala la modul general cum isi fac treaba.
Probabil se abtin de la statistica pentru arata cat de rau si-au facut treaba.
Deviza politiei romane: siguranta si incredere. Siguranta si incredere pentru cei care incalca legea.
Mentalitate KGB
Eu stiu caz concret in care politia a ignorat in repetate randuri solicitarea unui magistrat de a prezenta niste inregistrari, niste dovezi in baza carora se putea dovedi cat sunt de imbecili. Raspundeau “fapta nu a fost inregistrata”, desi nu asta se solicita inregistrarea faftei, sau “inregistrarea nu exista”. Efectiv fac pe prostii in fata unui judecator sau ignora solicitarea acestuia. Se cred dumnezei si nu-i poate nimeni atinge, asa ca astfel de comunicate sunt doar o normalitate pentru ei. Daca si-ar face treaba corect, nu cred ca ar fi multi care sa comenzeze de politie, dar ei au grija doar de interesele personale imbracati in uniforma. Daca ii suni ii deranjezi. Cam asta e atitudinea lor. Pacat de noi.
-
Ii deranjezi si in persoana daca mergi la ei. Zilel trecute am gasit un card bancar pe jos si m-am dus la un echipaj care era in apropiere. Raspunsul a fost sa il duc la o banca. Legea spune sa dai bunurile pierdute la politie. Probabil nu aveau chef de scris nimic in raport.
sa dea cati nevinovati au ramas 3 zile fara permis, poate se schimba legea sa pedepseasca abia dupa analize cum e normal
-
nu prea merge… ca nu se stie daca esti sau nu drogat cand te opreste, si nu poti risca sa lasi un drogam sa omoare oameni. 3 zile cam se intelege situatia… dar nu cu lunile cum era pana acum. Si ar trebui comunicat obligatoriu: “XY, testat preliminar pozitiv la o anume substanta, nu a consumat substante interzise si -am retinut permistul timp de 3 zile degeaba. Politia Romana”. Si cam asta e
Se stie că capetele de cretă face școală specială, cu astfel de comportamemte zici ca au trecut pe la lelenț. Toți epilații cu gleznișoarele goale se perinda pe la ei.