ARAD. Conducerea sub influenţa substanţelor stupefiante a luat amploare în întreaga ţară. Nici măcar posibilitatea unei pedepse penale nu îi sperie pe cei care se droghează, după care aleg să se urce la volan. În acest sens, am încercat să vedem cam câţi arădeni au fost prinşi conducând drogaţi, în urma analizei cu Drugtestul, şi cât de concludent este rezultatul aparatului care depistează droguri în saliva celor supuşi testului. Din punct de vedere al preciziei Drugtestului, stăm binişor la nivel naţional, chiar dacă peste 13 la sută dintre teste s-au dovedit a fi fals pozitive, în urma analizelor de sânge şi de urină prelucrate în institutele de medicină legală. Dar să le luăm pe rând. În urma unei cereri de furnizare a informaţiilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad ne-a anunţat faptul că, din ianuarie 2022 şi până la finalul lunii noiembrie, 773 de persoane au fost testate de poliţiştii din judeţul nostru pentru depistarea consumului de substanţe psihoactive. Asta chiar dacă, la nivelul IPJ Arad, există doar trei aparate Drugtest, model Drager 5000. Asta înseamnă că, din ianuarie 2022 şi până la finalul lunii noiembrie, fiecare aparat a testat aproximativ 257 de persoane.
„Precizăm faptul că dispozitivele pentru depistarea consumului de substanţe psihoactive oferă rezultate analitice preliminare, iar poliţistul rutier care depistează un rezultat pozivit preliminar la una sau mai multe substanţe nu este abilitat să decidă cu privire la relevanţa acestuia, fiind obligat să procedeze conform prevederilor articolului 88, aliniat 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit căreia testarea preliminară a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive se face de către Poliţia Rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate”, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.
„De asemenea, se impune recoltarea obligatorie a mostrelor biologice de la conducătorii auto testaţi în trafic cu un mijloc certificat, care indică prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive. Doar analizele de laborator ale mostrelor biologice de sânge sau urină prelevate au relevanţă pentru procedurile judiciare”, ne-au mai spus cei de la IPJ.
Aşadar, dacă o persoană este depistată pozitiv la consumul de droguri de către aparatul Drugtest, este dusă la spital pentru recoltarea de sânge şi urină, analiza acestora fiind singura care decide dacă în corpul respectivului şofer există urme de substanţe psihoactive.
Potrivit datelor IPJ Arad, pe parcursul anului 2022 au fost depistate pozitiv la Drugtest 99 de persoane. În urma analizelor de sânge şi urină, s-a dovedit că 13 dintre acestea, respectiv un procent de 13,13 la sută, nu consumaseră droguri, iar Drugtestul a dat „rateu”. Din păcate pentru cei 13 şoferi „curaţi”, aceştia au rămas fără permis de conducere până a venit rezultatul oficial al analizelor de sânge şi urină. Iar termenul de prelucrare a acestor analize nu este deloc unul mic. Rezultatele vin, de obicei, după 6-8 luni de la trimiterea mostrelor biologice. Asta înseamnă că, pe lângă cele 86 de persoane care au fost prinse drogate la volan, 13 au fost nevoite să predea carnetul fără a avea nicio vină. În ceea ce priveşte testele realizate în trafic de poliţişti, anul acesta au fost depistate 80 de persoane care, potrivit Drugtestului, au consumat droguri. Până în prezent, niciunul dintre aceste teste nu au fost infirmate de analize. Dar asta şi pentru că, în continuare, câteva zeci aşteaptă încă rezultatul analizelor care se pot face doar de către Institutele de Medicină Legală.
Cu toate că IPJ Arad nu a dorit să ne transmită aceste informaţii, deşi le-am solicitat, am aflat că există o serie de medicamente care pot influenţa rezultatu Drugtestului, chiar dacă nu au fost consumate droguri. Doctorii de la Spitalul CFR Timișoara au realizat o lista cu medicamentele ce trebuie evitate atunci când ne urcam la volan, acestea putând fi depistate de aparatele Drugtest drept droguri: antidepresive, antipsihotice, antihistaminice, medicamente pentru somn, medicamente pentru dureri, medicamente pentru răceală și gripă, medicamente pentru alergii, medicamente pentru anxietate, medicamente pentru epilepsie, medicamente pentru boli de inimă, medicamente pentru tensiune arterială, medicamente pentru diabet. Printre cele mai comune medicamente care pot oferi un rezultat pozitiv la Drugtest, potrivit medicilor, se numără: Antinevralgic Sinus, Codamin P, Coldrex, Faringo Hot Drink, Fervex Răceală şi Gripă, Parasinus Penta, Revigrip Hot Lemon, Solpadeine, Theraflu. Şi aici am enumerat doar câteva dintre tratamentele cele mai folosite de persoanele răcite. Din păcate pentru cei care Drugtestul confirmă fals prezenţa unor susbtanţe psihoactive în organism, nu au altă variantă decât să ofere proba de sânge care, în final, va dovedi că testul a fost fals pozitiv. Însă, în toată această perioadă, oamenii rămân fără carnetul de conducere, care este suspendat de poliţişti încă din momentul în care Drugtestul arată un rezultat pozitiv, chiar dacă acesta este fals pozitiv.
„Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) şi la art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal. În aceste cazuri, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie”, spune legea.
Mult sub alte judeţe
După cum am precizat deja, la nivelul judeţului Arad, pentru anul 2022, testele fals pozitive în ceea ce priveşte consumul de droguri au reprezentat 13,3 la sută din totalul testelor pozitive. Chiar dacă procentajul pare unul destul de mare, ţinând cont de faptul că vorbim despre suspendarea permisului de conducere în cazul unor oameni nevinovaţi, judeţul Arad stă mult mai bine din acest punct de vedere faţă de alte judeţe din ţară. IPJ Covasna anunţă că, anul trecut, din 17 persoane depistate pozitiv la Drugtest, 7 probe, reprezentând 41,18 la sută, au fost fals pozitive. În Bihor, procentajul testelor fals pozitive se ridică la 23 la sută. În sfârşit, în judeţul Alba, anul trecut au fost depistate pozitiv la consumul de droguri 114 persoane. Analizele au scos la iveală, însă, faptul că 77 dintre teste au fost fals pozitive, reprezentând un procent de 67,54 la sută din totalul testelor. Un procentaj uriaş de teste fals pozitive au fost înregistrate şi în judeţul Maramureş, respectiv 47 la sută dintre testele pozitive stabilite de Drugtest. În toate cazurile de mai sus, vorbim despre persoane care nu au încălcat legea, dar care au rămas luni de zile fără permis din cauza testelor fals pozitive din trafic.
Recordul naţional
Există, însă, un judeţ în care Drugtestul pare o glumă proastă. IPJ Brăila, prin comisarul-şef Virgiliu Zotoi, șeful Serviciului Rutier, a declarat, potrivit debraila.ro, că anul acesta, dintre cele 99 de rezultate pozitive înregistrate, 53 au fost infirmate de analizele efectuate la Institutul de Medicină Legală Iași, 7 au fost confirmate, iar restul sunt încă în lucru. Asta înseamnă că la IPJ Brăila se înregistra un procent de 88% rezultate fals pozitive la testarea antidrog. Poliţiştii din acest judeţ sunt dotaţi cu Drugteste marca AquilaScan. Zotoi spune că şoferii care refuză testarea cu drugtestul „trebuie să meargă să dea sânge. Dacă merg la sânge, se întocmește o lucrare generală și nu se reține permisul de conducere. Se reține doar dacă medicul, la momentul prelevării probelor biologice, constată, pentru că se face și o examinare clinică, că sunt semne evidente de consum de substanțe psihoactive”.
Refuzul, dosar penal
Dacă şoferii refuză atât testarea cu Drugtestul, cât şi recoltarea de probe biologice, aceştia pot ajunge chiar să facă închisoare.
„În conformitate cu prevederile art. 337 din Codul Penal: refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, spune legea.
Trimite articolul
XNu mi se pare corect dacă am fost în urma cu o săptămână în Olanda și am fumat acolo doar ca să vad cum e, sa rămân fără permis în România, nefiind drogat la volan.
-
Problema este ca unii dementi conduce țara
-
iar alti dementi conduce masina
-
Adică dacă iau tratament pentru tensiune nu mai urc la volan ca pote ma testează cu drugtest și rămân 6-8 luni fără permis pai cine plătește șoferul pe care trebuie sa plătesc ca să ma deplasez din a in b?
Mai mare aberație nu am auzit pe bune sa iti facă proba analiza de sânge și în câteva ore rezultatu și atât
de ce e denumit drugtest cand e vorba de droguri nu de druguri?
-
Fiindca esti prost si nu-ti dai seama ca este un aparat folosit la nivel international si ca in engleza drogul se numeste “drug”.
-
Tu esti prost ! aparat folosit la nivel international ??? … sa mori tu ? ai vaga impresie ca acest gunoi de dispozitiv il folosesc toti ? esti prost sau cum ?
Iar daca in engleza drug inseamna drog , prostovanule , stii ca si medicament tot drug se spune ??? iar noi suntem in RO nu in tarile anglofone , parlitule ! …. crezi ca in Germania , Franta tot drugtest ii spune ? neam de corcitura ce esti-
toal de acord cu tine Bravo bine le spui!
-
-
Suntem pusi la zid de un sistem nefunctional.Daca esti racit stai acasa,nu umbla cu masina daca ai luat un coldrex…riscul de a ramane fara permis e foarte mare.Daca aseara nu ai putut sa adormi si ai luat un calmant pentru somn sau ai alergie la polen si ai luat un Claritine -la fel ramai fara permis…
Pentru acel 86,7% rată de succes, merită folosit aparatul.
-
Iti recomand sa faci un test cu acel aparat la doua zile distanta dupa ce ai baut un pliculet de fervex. Imbecil sumbru ce esti.
-
Lasa l pe imbecil in lumea lui , asta e un simplu pieton , cel mult trotinetist , insa sa fie un om care din volan isi castiga painea si sa stea 6-8 luni pe dreapta nevinovat fiind , sa vezi cretinu cum si ar schimba optica
-
hop si eu
de acord cu tine
-
-
analizele de sange sunt cele care demonstreaza daca ai luat droguri, nu un test din asta care iti poate cauza atatea probleme
Va recomand indiferent de situatie refuzul aparatului Drug Test! Mergeti la sange si pana vin rezultatele putesi si conduce!
Marja de eroare de 13% este foarte mare! Mai ales ca pentru un simplu medicament te poti trezi cu un dosar penal! De aceea medicamentele care pot influenta capacitatea de conducere trebuie sa fie eliberate strict cu reteta medicala!
de ce DRUG teste si nu DROG teste? oameniise DROGHEAZA sau se DRUGHEAZA?
-
Pentru ca la noi in romanica,daca vorbesti ROMGLEZA esti mai cool(cul).De la revolutie ne-am englezit si frantuzit,limba romana nu mai are valoare,vedeti asta si de la televizor.
hop si eu
de acord cu tine