Reprezentanţii Primăriei Şiria au declarat, vineri, pentru AGERPRES, că pe drumul către cetate, cu o lungime de 4,8 kilometri, se reface partea carosabilă, dar lucrările vor fi încheiate înainte de 10 august.
Pentru a ajunge la ruinele cetăţii aflate în vârful dealului, turiştii au ca alternativă un drum de zece kilometri, care trece pe la Mănăstirea Feredeu.
„Chiar dacă se face un ocol, acest drum este mult mai spectaculos, pentru că şapte kilometri din zece sunt prin pădure, unde sunt amenajate şi locuri pentru odihnă, prevăzute cu foişoare şi grătare. Cred că vizitatorii care vor descoperi acest drum nici nu vor mai folosi drumul principal, care deşi este mai scurt, urcă pe un deal sterp”, a spus viceprimarul comunei Şiria, Olariu Şofron.
Pentru a accesa drumul care urcă pe dealul împădurit, şoferii vor trebui să meargă spre localitatea Covăsânţ şi vor întâlni un indicator către mănăstire, înainte de a vira la stânga.
Cetatea Şiria este vizitată mai ales în weekend, când peste 1.000 de turişti ajung acolo, inclusiv din Ungaria. Mulţi dintre vizitatori sunt atraşi de numeroasele activităţi sportive din zonă, cum ar fi posibilitatea de a experimenta un zbor cu parapanta.
Centrul de Informare Turistică Arad scrie pe site-ul propriu că Cetatea Şiriei datează din secolul al XIII-lea.
„Posesie a lui Matei Corvin la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XV-lea, trece între anii 1461-1464 sub stăpânirea familiei Bathory. În perioada răscoalei lui Gheorghe Doja, cetatea este vremelnic ocupată de cetele ţărăneşti ale acestuia. Sub stăpânire otomană spre mijlocul secolului al XVII-lea, fortăreaţa serveşte drept garnizoană a lui Mihai Viteazul între anii 1599 – 1600. Ulterior, cetatea este ocupată din nou de către otomani în anul 1607 şi deţinută de către aceştia până în anul 1693. Din motive strategice, trupele habsburgice au distrus cetatea în anul 1784”, se arată pe site-ul instituţiei.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XReabilitați cetatea!!!
-
Corect, ampora si termopane! :))))