ARAD. Patru ani au trecut de la startul reabilitării clădirii monument istoric a Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, iar „Drumul spre … acasă” este tot mai aproape. Câteva uşi de lemn la sălile de clasă, curtea interioară şi mici detalii au făcut ca elevii prestigiosului Colegiu să înceapă noul an şcolar cu … „Săptămâna verde”. Tocmai pentru a-i lăsa pe muncitori să „închidă” şantierul, iar de luni, 18 septembrie toate cele 9 clase primare, 8 de gimnaziu și 22 de liceu să revină acasă.
Astfel, festivitatea de deschidere a anului şcolar 2023-2024 s-a desfăşurat în vecini, în clădirea Palatului Cultural, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare.
În discursul său adresat elevilor și părinților, directoarea CN „Elena Ghiba Birta”, prof. Laura Putnic, a ținut să-i mulțumească și viceprimarului Lazăr Faur – prezent la festivitatea de deschidere – pentru că de ceva vreme și-a asumat supravegherea proiectului, făcând nenumărate vizite pe șantier și vorbind direct cu muncitorii:
„Pentru Colegiul Național Elena Ghiba Birta este un început special, pentru că după patru ani de reabilitare ne întoarcem acasă. Toată lumea este bucuroasă, plină de emoție. Au fost eforturi foarte mari, încă nu e totul perfect, dar este foarte important că ne întoarcem acasă cu toate cele 39 clase pe care le avem în acest moment. Noi când am plecat nu aveam toate clasele în clădirea școlii, ci funcționam cu 4 clase de nivel primar la Seminarul Ortodox, de aceea este un moment important. Clădirea este reabilitată, reconfigurată și ne întoarcem cu toții acasă, aproximativ 950 elevi”.
Etapele reabilitării, care au costat trei milioane de euro proveniți din finanțare PNDL, au fost recapitulați și prin intermediul unei prezentări de tip Power Point proiectată la festivitate.
La rândul său, prof. Camelia Avramescu, directoarea adjunctă a Colegiului, a punctat:
„Noi mereu am fost o echipă. Colegii mei dascăli au avut grijă să suplinească ceea ce nu am avut. Nu am avut calculatoare de ultimă generație, nu am avut la dispoziție laboratoare, nu am avut curtea școlii peste tot unde am funcționat, dar am avut niște oameni, niște dascăli care au știut că dacă vrem, putem împreună. Și rezultatele nu au întârziat să apară. În fiecare an am avut aproape o sută de premii și mențiuni la olimpiade și concursuri școlare, de la județ, la națională. Suntem și centru Cambridge, sute de elevi, în ultimii 4 ani, obţinând rezultate remarcabile la această testare internațională. Și nu în ultimul rând, absolvenții noștri decid în proporție de 98-99% să continue traseul academic. Ne mândrim cu toți absolvenții, și cu cei din țară, și cu cei din afara țării. Avem mulți copii grozavi care sunt la universități în străinătate, dar poate cel mai cel dintre toți este cel care este student la Sorbona, Ovidiu Țiu”.
Trimite articolul
XSuna mai bine “drumul pana la poarta”..”acasa” mai vedem…