Săptămânal, angajații Direcției Regionale de Drumuri și Poduri adună gunoaiele de pe marginea drumurilor pe care le administrează. În județul Arad, aceștia se ocupă de DN79, DN79A, DN7, DN7B, DN76, DN69 și Autostrada A1.
Topirea zăpezilor de pe marginea drumului i-a scos pe drumari la strâns de gunoaie din spațiile de odihnă de pe aceste șosele. În ultima perioadă, aceștia au adunat peste o sută de metri cubi de gunoi. În van îi tot roagă cei de la DRDP, prin nenumărate postări pe pagina de Facebook, pe șoferi să „păstreze curățenia” și „să fie civilizați”, pentru că aceștia continuă să-și arunce gunoaiele pe drumurile județului. „Noi avem acțiuni regulate, o dată la șase, șapte zile, adunăm gunoiul. Într-o lună se pot aduna mai multe gunoaie, în altele mai puține, dar media e cam de o sută de metri cubi. În perioada asta, ianuarie-februarie, după ce se topește zăpada, avem mai mult de lucru, pentru că gunoaiele au fost acoperite și nu le-am putut aduna”, spune Cristian Ispravnic, directorul DRDP Timișoara. În ultimele zile, angajații DRDP au curățat tronsoane de DN-uri precum Zam-Păuliș (DN7), Arad-Nădlac (DN7) sau Timișoara-Arad (DN69).
Problema cea mare este în zona localităților care nu au contracte cu firme de salubrizare. În zonele respective sunt gunoaie mai multe, pentru că oamenii obișnuiesc să-și adune gunoiul în saci și să-l lase în parcările de pe drumurile naționale, știind că de acolo vor „dispărea”, transformând astfel refugiile de pe DN-uri în adevărate rampe de gunoi. Astfel, o acțiune care ar trebui să fie de întreținere, aceea de a goli coșurile de gunoi din refugii, se transformă pentru drumari în adevărate acțiuni de ecologizare.
Partea și mai proastă este că situația e identică și pe multe dintre drumurile județene. Iar dacă pe cele naționale, DRDP-ul are personal şi face tot posibilul să păstreze, cât de cât, curățenia, pe cele județene nu se întâmplă mai nimic.
Conform legislației în vigoare, cei care aruncă obiecte pe drum, din mașină, indiferent de mărimea sau greutatea acestora, riscă sancțiuni între 9 și 20 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă între 1.305 și 2.900 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!