ARAD. Articolul „Apă otrăvită în Arad” a reuşit să agite spiritele în oraş. Dacă într-o primă fază a venit reacţia Companiei de Apă, după câteva ore am primit un comunicat şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Comunicat care – culmea!!! – contrazice chiar raportul Direcţiei de Sănătate Publică!
Uite arsenul… în raport
Aşadar, în Raportul de activitate al DSP Arad pe anul 2014 (datat 16 ianuarie 2015), scrie negru pe alb: „…au fost prelevate 9 probe pentru determinarea arsenului din apa potabilă. Probele au fost analizate în cadrul laboratorului DSP Constanţa. În rezumat situaţia este următoarea: probele de apă recoltate sunt necorespunzătoare, depăşind concentraţia maximă admisă de arsen, în localităţile Apateu, Pecica, Şepreuş, Vărşand care aparţin de SC Compania de apă Arad SA; localitatea Zerind care aparţine de SC Compania de apă Valea Crişurilor SRL, Chişineu Criş şi localitatea Zerindu Mic care aparţine de Primăria Mişca. La toate staţiile de tratare a apei potabile aparţinând de SC Compania de apă Arad SA, s-a dispus verificarea eficienţei treptelor de dezarsenizare, şi obiectivizarea acestei acţiuni prin recoltarea de probe de apă analizate într-un laborator acreditat RENAR, exceptând staţia de tratare a apei Apateu, care actualmente se găseşte în litigiu pentru locaţie. În acest caz, s-a luat măsura restricţionării distribuirii apei, doar pentru uz menajer şi notificarea populaţiei în acest sens.”
Nu e arsenul… în comunicat
Vineri, 21 februarie 2015, adică la o lună şi cinci zile de la data întocmirii Raportului de activitate, DSP Arad transmite un comunicat de presă în care precizează: „În cursul anului 2014 (deci înainte de întocmirea raportului -n.r.) reprezentanții DSP Arad au recoltat în cadrul monitorizării de audit a apei potabile conform HG 974/1994 (modificată) următoarele probe de apă de la uzinele de apă din următoarele localități ale județului Arad pentru determinarea parametrului arsen de către laboratorul de chimie și toxicologie al DSP Arad: Cermei – 4 probe, Apateu – 6 probe, Șepreuș – 6 probe, Pecica – 8 probe, Vărșand – 8 probe. Nu s-au constatat depășiri pentru concentrația maximă admisă la acest parametru.”
Câteva observaţii
Parcurgând cele două puncte de vedere emise de aceeaşi instituţie, semnate de acelaşi director, la interval de o lună, nu putem decât să fim contrariaţi.
În afară de rezultatele total diferite care ne sunt prezentate, remarcăm că diferit este şi laboratorul unde s-au făcut analizele pentru determinarea arsenului din apa potabilă: mai întâi la Constanţa (cu rezultat necorespunzător: arsen peste limita maximă admisă), apoi la Arad (unde totul a ieşit aşa cum trebuie: în regulă).
Nu putem să nu ne întrebăm: dacă analizele la care face referire DSP în comunicatul de vineri, au fost făcute „în cursul anului 2014”, de ce nu au fost cuprinse şi în raportul de la 16 ianuarie 2015?
Oare ni se pare nouă sau e ceva putred la mijloc?
Citiți principiile noastre de moderare aici!