Numărul de cereri de testare la domiciliu a crescut de trei ori, în ultimele zile, de când medicii de familie au fost implicaţi în gestionara cazurilor suspecte de infectare cu SARS-CoV-2. În judeţ, de la o medie zilnică de 50 de testări făcute cu ajutorul echipajelor de ambulanţă, s-a ajuns la peste 150, cu vârf de 186 într-o singură zi. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) atrage atenţia că s-a depăşit capacitatea de transport pentru recoltare de probe la domiciliu şi are zilnic întârzieri la capitolul testări.
Capacitate depăşită
Joi dimineaţă, erau 70 de solicitări de testare la care nu s-a mers miercuri, pentru că nu au existat mijloacele de trasport necesare pentru a se ajunge acasă la cei suspectaţi că s-au infectat cu noul coronavirus.
“Cererea de teste a crescut de trei ori în ultima săptămână şi cu resursele pe care le avem nu putem să facem faţă. Nu avem suficiente maşini, testarea are loc la cererea medicului de familie şi se trimite o ambulanţă pentru recoltare de probe. Am avut cazuri în care ambulanţa a mers la ora 02,00 noaptea acasă la pacienţi, pentru că nu putem să facem faţă la volumul mare de solicitări. Mulţi dintre cei care ar trebui testaţi astăzi, sunt testaţi mâine”, ne-a declarat şeful DSP Arad, Horea Timiş.
Cu vehicule militare?
Întrebat care ar fi soluţiile pentru a face faţă numeroaselor drumuri pentru recoltare de probe, şeful DSP a spus că s-ar putea apela la Armată: “Am mobilizat tot ce înseamnă unităţi mobile din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, dar acolo mai avem o problemă că mulţi angajaţi sunt pozitivi la SARS-CoV-2. Ne mai ajută ISU cu maşini SMURD, dar tot nu putem să facem faţă. Căutăm soluţii, e posibil să apelăm la Armată să ne ajute pe partea de testare, dar fiecare soluţie vine cu altă problemă. Chiar dacă ne creştem capacitatea de recoltare, o să punem presiune pe laboratoare, care au şi ele o capacitate limitată de testare”.
DSP ia în calcul şi folosirea ambulanţelor private. “E păcat că astfel de maşini stau, în timp ce noi folosim la maximum capacităţile existente”, a mai spus Timiş.
Anchete întârziate
Pe de altă parte, anchetele epidemiologice se desfăşoară cu întârzieri, din cauza deficitului de personal de la nivelul DSP Arad. La începutul pandemiei, instituţia avea 68 de angajaţi, iar acum lucrează cu 109, între timp fiind aduşi oameni fie prin angajare, fie prin detaşare. Cu toate acestea, volumul de muncă a crescut foarte mult, iar instituţia mai are nevoie de cadre medicale. În fiecare zi sunt aproximativ 100 de anchete epidemiologice în aşteptare, pentru că nu există personal suficient care să de ocupe de ele. Cel mai mult, 400 de anchete au fost întârziate, însă situaţia s-a îmbunătăţit după ce mai mulţi medici de familie s-au oferit voluntari pentru a ajuta DSP.
“Avem întârziate în jur de 100 de anchete, dar nu trec niciodată 48 de ore până le facem. E adevărat, aceste anchete trebuie făcute imediat, însă din cauza lipsei de personal, există un decalaj de o zi. Suntem în proceduri de a aduce 25 de medici şi asistenţi şcolari de la Primăria Arad. Între timp, au venit 11 medici de familie voluntari, care ne ajută, iar în acest fel am reuşit să mai recuperăm din întârzieri”, a spus Horea Timiş.
Trimite articolul
XAti inebunit de tot ! Bagati spaima in oameni si vor fi oameni afectati inclusiv tinerii de depresie si panica. Mai rau ca pe vremea lui ceausescu si in starea de urgenta.
si ? o sa vedem TAB-uri ,tancuri sau alte masini de lupta pe strazi in orase , comune si sate ?
O sa speriati lumea domnilor ! Cine nu stie despre ce e vorba se baricadeaza in pivnita casei de frica. ( depresie panica etc )
Cine a avut oare asemenea idei nastrusnice.?
-
Esti nebun. Ce spaima? Ce depresie? Se duc sa va faca testele sa nu muriti acasa.
Care armata ?!? Mai are tara asta armata afara de cei cxe se angajeaza voluntari ca sa mearga la castig gras in Afganistan, Irak si mai stiu eu pe unde ?
Deocamdata nu cred ca este cazul ca armata sa se implice,dar daca situatia scapa de sub control va trebui ca armata sa se implice,doar suntem in razboi !