16 persoane din judeţul Arad au ajuns la Spitalul Judeţean Arad după ce au consumat ciuperci din flora spontană în această lună. Dintre acestea, doi au fost copii, iar restul de 14 au fost adulţi. Din fericire, deşi unii dintre pacienţi au ajuns în stare gravă, fiind internaţi la Terapie Intensivă, niciunul dintre ei nu a suferit complicaţii. „Toate cele 16 persoane au fost externate din Spitalul Judeţean, ultima dintre ele chiar la sfârşitul săptămânii trecute. Ne bucurăm că nu au existat complicaţii, dar nu trebuia să se ajungă aici. Sfătuim, încă o dată, populaţia să nu consume ciuperci din flora spontană, culese din păduri sau de pe câmp”, ne spune Dana Negru, directorul adjunct al DSP.
Puse la congelator
Un semnal de alarmă a fost tras de către medicii de la DSP şi în ceea ce priveşte conservarea ciupercilor din păduri. „Există un obicei de a conserva ciupercile culese din flora spontană prin îngheţare în congelator. Oamenii trebuie să ştie că toxina este termorezistentă, adică nu se distruge nici prin fierbere şi nici prin îngheţare. Toţi cei care au cules ciuperci şi le-au băgat în congelator ar face bine să le arunce, deoarece pot apărea intoxicaţii chiar şi după câteva luni de la recoltarea ciupercilor cu pricina”, ne mai spune doctorul Dana Negru.
Aceasta ne precizează că anul trecut a existat un caz de intoxicaţie cu ciuperci chiar în luna ianuarie, în plină iarnă. „Vrem să evităm astfel de situaţii, şi tocmai de aceea îi sfătuim pe oameni să le arunce dacă le-au pus la congelator”, a mai adăugat Negru.
Din tot judeţul
Cele 16 persoane care au ajuns cu intoxicaţie la spital sunt de pe raza întregului judeţ, nu doar dintr-o anumită zonă. „Pacienţii au fost aduşi la Spitalul Judeţean din Juliţa, din Caporal Alexa, din Craiva sau din Săvârşin”, ne-a anunţat Dana Negru.
Pericol de intoxicatie cu ciuperci
Citiți principiile noastre de moderare aici!