ARAD. Agitaţia iscată de laptele infestat cu aflatoxină a început acum mai bine de două săptămâni, când într-o declaraţie fulger directorul DSVSA Arad a mărturisit că există lapte contaminat şi în Arad. Acum, chiar de 1 aprilie, directorul Viorel Agud a făcut şi precizăriile cu privire la situaţia din Arad, la numărul de ferme depistate cu aflatoxină, precum şi la impactul acestei toxine asupra sănătăţii arădenilor.
Raportul înaintat Colegiului Prefectural Arad de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Arad relevă faptul că, „în perioada 07-12 martie 2013, s-a demarat acţiunea de prelevare probe lapte pasteurizat din cele 3 unităţi de procesare lapte din judeţul Arad, precum şi a laptelui crud materie primă din cele 2 ferme care livrează laptele prin dozator automat, 2 centre de colectare lapte, 1 dozator automat lapte şi 52 de exploataţii vaci lapte care livrează laptele direct la unităţi de procesare”.
Analizele au fost transmise la Laboratorul sanitar veterinar de la Alba, iar rezultatele analizelor au scos la iveală un număr de 7 probe neconforme cu parametrul Aflatoxina M1, în cazul exploataţiilor de animale producătoare de lapte materie primă şi 1 probă neconformă dintr-o unitate de procesare lapte.
„Imediat s-au dispus măsuri de scoaterea din hrana animalelor a furajelor susceptibile de a fi contaminate şi administrarea de substanţe blocante a toxinei, în cele 7 exploataţii. De asemenea, s-au identificat produsele obţinute din lotul de lapte neconform din unitatea de procesare lapte şi au fost puse sub sechestru sanitar veterinar, până la obţinerea Buletinului de analiză”, explică dr. Viorel Agud.
Din acel moment, treptat toate unităţile au ieşit de sub supraveghere, primul Buletin corespunzător fiind eliberat pe 18 martie. Tot la aceeaşi dată, inspectorii DSVSA Arad s-au deplasat la sediul exploataţiilor de vaci lapte, unde au luat măsura sistării livrării laptelui către unităţile de procesare, până la obţinerea Buletinelor de analiză conforme. Ultimul buletin ce a confirmat că în Arad nu mai era lapte contaminat a fost emis pe 22 martie, iar judeţul a ieşit de sub alertă.
Zeci de tone aruncate
În această perioadă, potrivit DSVSA Arad, au fost denaturate peste 31,4 tone lapte şi 38 kg produse lactate. „Laptele neconform a fost denaturat prin deversare la groapa cu purin a exploataţiei şi întocmirea zilnică a unui Certificat sanitar veterinar pentru subprodusele animale ce nu sunt destinate consumului uman”, mai spune Agud.
Control pe autocontrol
DSVSA Arad a atras atenţia că în viitor va intensificarea „controalele privind programul de autocontrol pentru determinarea conţinutului de aflatoxină M1 în lapte şi de a aplica măsurile ce se impun, în cazul constatării unor deficienţe, pentru asigurarea protecţiei sănătăţii consumatorilor”.
CITESTE SI:
Cota de lapte, modificata de Minister
Citiți principiile noastre de moderare aici!