ARAD. Evazioniştii au zilele numărate. După ce la sfârşitul anului trecut, Fiscul anunţa un caz de condamnare a unui evazionist la închisoare cu suspendare, acum Tribunalul Arad a decis să ia măsuri şi mai drastice împotriva celor judecaţi pentru evaziune fiscală. Deşi mai există loc de apel, decizia Tribunalul Arad de a trimite după gratii un asociat de la o societate comercială este fără doar şi poate un semnal că spălarea de bani şi evaziunile nu vor mai fi tolerate.
Comerţ cu cereale
Evaziunea pe care a depistat-o Fiscul şi Garda Financiară a fost una cu cereale – comerţul cu cereale fiind unul dintre domeniile cu cele mai multe cazuri de evaziune fiscală. Dosarul ce a dus la două condamnări a fost deschis la Tribunalul Arad pe 20 septembrie, părţile vătămate fiind: Statul Român prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Arad, Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, dar şi Garda Financiară.
Deşi primul termen în cazul judecării a fost pe 8 octombrie, Tribunalul a fost nevoit să amâne dosarul de patru ori înainte de a se pronunţa. La fiecare termen, inculpaţii nu s-au prezentat, instanţa decizând să îi citeze şi să emită mandate de aducere pe numele acestora. În cele din urmă, la începutul acestei săptămâni, Tribunalul Arad a soluţionat cazul prin condamnarea celor doi.
Sentinţe diferite
1 an şi 6 luni, respectiv 2 ani şi 6 luni. Acestea au fost condamnările pe care le-a aplicat Tribunalul Arad ca primă instanţă de judecată. Mai mult, dacă în cazul evazionistului B.V.A. pedeapsa de 1 an şi 6 luni a fost suspendată, aplicându-se doar un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, nu acelaşi traseu l-a avut şi sentinţa lui C.F.C. Cel de al doilea evazionist a primit o condamnare de 2 ani şi 6 luni pentru „infracţiunea de evaziune fiscală, în regim de detenţie”. Pe lângă sentinţele de încarcerare, Tribunalul a mai decis şi că cei doi vor avea de plătit peste 2 milioane de lei Fiscului, „cu titlu de despăgubiri civile, actualizată cu majorări, dobânzi şi penalităţi până la plata efectivă a prejudiciului”.
Apel în 10 zile
Sentinţele nu sunt, însă, definitive. Ele vor putea fi atacate la Curtea de Apel Timişoara în termen de 10 zile de la pronunţare sau de la înştiinţarea părţilor, în funcţie de condamnare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!