ARAD. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Cam aşa poate fi catalogată Florentina Horgea, prefectul judeţului Arad, când vine vorba despre relaţia pe care aceasta o are cu primarii. După cum bine ştiţi şi după cum aţi citit în ziarul nostru, în ultimele luni de zile, trei dintre primarii din judeţul Arad au pierdut definitiv procesele cu Agenţia Naţională de Integritate. În mod normal, pe baza acelor sentinţe, toţi trei ar fi trebuit să rămână fără funcţiile pe care le deţineau. Numai că, în funcţie de partidul din care fac parte, cei trei aleşi au primit „pedepse” diferite.
Dar să trecem la subiect şi să vedem despre ce este vorba. În luna iunie a acestui an, Radu Demetrescu, viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Sebiş, a pierdut definitv procesul cu ANI în care era acuzat de incompatibilitate. „Rotiţele justiţiei” s-au pus în mişcare, iar la finalul lunii septembrie Prefectura Arad era înştiinţată oficial despre faptul că Demetrescu a fost găsit incompatibil. Interpelaţi pe marginea acestui subiect, reprezentanţii Prefecturii ne-au transmis faptul că „în data de 30 septembrie anul curent, ANI a comunicat Instituţiei Prefectului rămânerea definitivă a Raportului de evaluare cu privire la starea de incompatibilitate a domnului Demetrescu Radu, primar interimar al oraşului Sebiş. Având în vedere prevederile (…) din Codul Administrativ adoptat prin OUG 57/2019, în data de 2 octombrie a fost expediată către secretarul oraşului Sebiş solicitarea de emitere a referatului fără de care nu poate fi întocmit un ordin de prefect privind constatarea încetării mandatului de primar interimar”.
Ce spuneau cei de la Integritate în mai 2015, când au anunţat incompatibilitatea lui Demetrescu? „Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 iunie 2008, întrucât deține, simultan cu funcția de viceprimar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Demetrescu Radu „Fish Prod” Persoană Fizică Autorizată, încălcând, astfel, dispozițiile legii”. Practic, Demetrescu e „pe făraş”. Se aşteaptă un simplu referat pentru ca prefectul Florentina Horgea să semneze actul de demitere a lui. Perfect normal, perfect legal.
Jichici, „mângâiat”
Însă în cazul lui Mircea Jichici, primarul din Lipova ales pe listele PSD, judecata a fost făcută cu altă măsură. Şi asta chiar dacă Jichici a comis o acţiune mult mai gravă. Reamintim ce anunţa ANI în martie 2016: „În calitate de primar, a întocmit și semnat proiectele de hotărâre care au stat la baza adoptării Hotărârilor Consiliului Local al Orașului Lipova din data de 28 mai 2013 și 27 iunie 2013, privind însușirea, respectiv aprobarea PUZ-ului «Parc fotovoltaic cu putere instalată mai mică de 5,5 MW și lucrări anexe: Racord electric la S.E.N., împrejmuire și drum de acces», în favoarea beneficiarului SC R.T.I. Solar SRL, societate comercială cu care acesta avea o relație de angajament și de la care urma să obțină venituri. Pe perioada exercitării mandatului de primar, Jichici Iosif Mircea și soția sa (în calitate de proprietari), au încheiat cu SC R.T.I. Solar SRL (în calitate de superficiar), un contract privind constituirea unui drept de superficie (obiectul contractului fiind reprezentat de imobilul teren arabil aflat în proprietatea soţilor Jichici, dobândit prin moștenire)”.
La concret vorbind, Jichici şi soţia lui au închiriat teren către o firmă, de la care au primit bani, după care primarul a întocmit proiecte de hotărâre pentru eliberarea unor documente necesare firmei respective. Practic, cazul primarului din Lipova este mult mai grav decât cel al primarului interimar din Sebiş. Jichici a primit bani de la o firmă pentru care a întocmit anumite documente, în timp ce Demetrescu a avut un PFA care nu a derulat activităţi comerciale cu primăria. Dar să vedem ce a decis prefectul Florentina Horgea în cazul lui Jichici: „în cazul domnului Jichici Mircea, primar al oraşului Lipova, s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, emiţându-se în acest sens un ordin de prefect cu privire la diminuarea indemnizaţiei de primarul cu 10 la sută, maximul prevăzut de lege (n.r. sic), pe o perioadă de patru luni, perioada maximă legală fiind de şase luni, în baza prevederilor (…) din Codul Administrativ adoptat prin OUG 57/2019”.
Aşadar, Jichici a fost „muştruluit” puţin de ochii lumii, dar îşi păstrează funcţia de primar al oraşului Lipova, chiar dacă a întocmit documente cu dedicaţie pentru o firmă care îl plătea. De departe, gândul nostru nu este să fim „avocaţii” lui Radu Demetrescu, dar considerăm că cel puţin acelaşi tratament trebuia să îl primească şi Mircea Jichici. Dar, şi de această dată, Prefectura a acţionat legal, în baza noului Cod Administrativ adoptat cu mare scandal printr-o simplă ordonanţă de urgenţă a Guvernului Dăncilă. Legal, dar nu moral şi cu siguranţă anormal.
Farcaşiu, următorul
Al treilea edil local prin în „ofsaid” de Agenţia Naţională de Integritate este Florin Farcaşiu, eternul primar al Tîrnovei, cel care conduce destinele acestei comune de aproape 30 de ani. La fel ca şi Demetrescu, şi el a pierdut definitiv procesul cu ANI, instituţie care l-a găsit în incompatibilitate. La fel ca şi Demetrescu, şi Farcaşiu este liberal. Aşadar, există o mare posibilitate ca Prefectura să decidă să îl demită, nu să îi reţină 10 la sută din salariu, ca pesedistului Jichici. Asta dacă Farcaşiu nu găseşte, cumva, înţelegere la PSD. Ceea ce nu este exclus. Pentru moment, însă, ANI nu a trimis încă sentinţa definitivă în cazul Farcaşiu către Prefectură.
Trimite articolul
XÎn asemenea cazuri un singur lucru ar trebui făcut urgent – un șut în cur și doamnei prefect. Legea este lege și trebuie să aibă o singură măsură, asta ar trebui să știe toți împuțiții de politicieni din țara asta
spune psd si trage apa
Ce seamana tovarasa Prefect cu Dancila !!!!!
Si la caracter si la comportament si mai ales la freza…. Astia din psd or fi ca cei din Korea? Au voie doar un singur tip de tunsoare? In rest aceeasi scarba pentru ce fac….
la cum stau treburile prin parlament si guvern tanti prefect se poate astepta ca si dansa sa fie pusa pe faras cat de curand, ca primarii cat de cat au fost alesi prin votul cetatenilor, pecand madane Horgea ne-a fost bagata pe gat (apropo de unde a mai aparut si asta, si ce merite are ca sa ocupe aceasta functie, nu ca m-ar interesa dar intreb pentru un prieten :)) )
Mai un pic …..
Unde e tripa sa vada corectitudinea….. ca parca vorbea de principii si corectitudine…. de fapt la cat de destept e sigur nu intelege nici comentariul si nici cuvintele..
Așa e și cu pedepsele de închisoare de de ex de la 1 an la 7 ani sau amenda sau inchisoare rămânând la alegerea celui care judeca dacă e corupt are ocazia sa se îmbogățească.
Incompatibilitate si conflict de interese! Notiuni diferite si un articol de doi lei. Sunt curios cand a fost aprobata Legea nr.88/2019 si votata cu atata bucurie ati scris ceva? Sau scrieti doar la comanda?
Autorul articolasului este un ageamiu in ale scrierii,ori un om cu vederi asa zis liberale,caci este lesne de remarcat diferenta intre incompatibilitate si conflict de interese;doar ca orbit de furie proletara liberala,minuscului scrib nu o vede.Cercetati textul legal inainte de a scrie !
La Pancota pe cand o verificare!!!pt primar și viceprimar!!!
farcasiu este un baron analfabet de tarnova!!