ŞOIMOŞ. A fost prilej de bucurie pentru credincioșii Parohiei Șoimoș. În locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, la Sărbătoarea celui de al 2-lea hram, de către ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului și PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Pe lângă slujirea liturgică, a avut loc și sfințirea capelei mortuare de la cimitirul Parohiei, care a fost construită în ultimii ani și de asemenea a fost lansată cartea fostului preot paroh Ilie Chebeleu, intitulată „Cronica de la Șoimoș”.
Din soborul slujitor, alături de cei doi ierarhi, au făcut parte mai mulți preoți și diaconi între care s-au numărat și Părintele Protosinghel Visarion Tuderici (secretarul eparhial al Episcopiei din Ungaria), Părintele Protosinghel Iustin Popovici (consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului), Părintele Nelu Mercea (protopopul Lipovei), Părintele Vasile Jivănescu (preot paroh la Parohia Șoimoș din anul 1998). La slujbă au participat numeroși credincioși, precum și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul orașului Lipova (de care aparține Șoimoșul), Florin Pera.
Lansare de carte
Lansarea cărții a avut loc în biserica mare a Parohiei, în prezența clerului slujitor, a credincioșilor, a membrilor și urmașilor familiei vrednicului de pomenire Părinte Ilie Chebeleu și a altor invitați. După cum îi spune și numele, „Cronica de la Șoimoș” redă o perioadă importantă din viața acestei parohii, care cuprinde și Primul Război Mondial, momentele însemnate și provocările prin care ea a avut de trecut, dar și personalități de seamă care au poposit în această parohie, între care se numără și Nicolae Iorga, sau Sever Bocu.
Sfinţirea capelei
A urmat sfințirea capelei, sau paraclisului din cimitir, care a primit hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Ioan Scărarul” și a fost săvârșită și o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Ilie Chebeleu, al soției și fiicei sale.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul Sfântul Andrei Criteanul, dirijat de diacon Marius Lăscoiu-Martin, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad.
Trimite articolul
XCe mulți popoi și mătănii deavolești. De Dumnezeu voi chiar nu ați auzit ????? numai de picturi oase, zei ( adică sfinți ) și idoli. Dumnezeusă vă ierte, nu oasele și picturile.