La ora cînd am ajuns la primăria Vladimirescu, pentru documentare, tocmai începuse o şedinţă de Consiliu Local, iar secretara mi-a comunicat că pe ordinea de zi sunt nu mai puţin de 13 puncte. După socotelile mele, ar fi trebuit să dureze cel puţin două ore. A durat exact 30 de minute! După terminarea ei, l-am întrebat pe primarul Ioan Crişan cum se face că s-au votat atât de rapid toate punctele de pe ordinea de zi. Mi-a răspuns că, la Vladimirescu, şedinţele durează foarte puţin, pentru că sunt pregătite din timp. „La ora şedinţei consilierii ştiu deja toate amănuntele privind propunerile de hotărâri, ştiu deja cum vor vota. Nu se întâmplă să fie certuri, discuţii furtunoase sau altele manifestări de acest gen, pentru că, aşa cum am spus în repetate rânduri, proiectele nu ţin cont de culoarea politică, nu ascund interese de partid, ci au la bază necesităţi ale comunităţii. Indiferent din ce partid faci parte, nu poţi să te pui de-a curmezişul, să fii Gică-Contra, de dragul partidului din care faci parte, pentru că află cetăţenii şi te discreditezi în ochii lor. De asemenea, dacă tu, ca primar, ai o majoritate zdrobitoare prin consilierii din partidul tău, tot interesul comunei şi al oamenilor este pe primul loc, nu poţi să promovezi proiecte dubioase, bazându-te pe maşina de vot, pentru că mandatele se termină şi dacă ai profitat de faptul că ai majoritate pentru a servi interese obscure şansele de a mai fi ales scad vertiginos”.
Schimb de ştafetă
În atari condiţii, l-am întrebat pe primar ce şanse sunt ca şi în viitorul mandat să aibă majoritatea confortabilă pe care o are acum şi dacă, pe lista PNL, vor fi candidaţi tot consilierii pe care îi are acum.
„După cum este şi normal, mă bazez pe actualii consilieri PNL, atât cei care au trecut odată cu mine de la vechiul partid, în baza legii, la PNL, cât şi pe ceilalţi. Sunt, însă, câţiva care deja au anunţat că nu vor să mai candideze pentru un nou mandat, având diverse planuri, a căror îndeplinire ar putea fi stânjenită de calitatea de consilier local. Ne despărţim prieteneşte, cu o strângere de mână, cu menţiunea că toţi rămân în cadrul partidului, al organizaţiei din Vladimirescu. În locul lor vor veni alţii, forţe proaspete, idei noi, de care întotdeauna este nevoie la administrarea unei comune. Vin din urmă tineri, oameni cu pregătire, fiecare în domeniul său, oameni care au afaceri sau locuri de muncă în diferite domenii, nu oameni care vor să conducă o comunitate, când toată viaţa nu au ştiut să-şi conducă propriile vieţi. Orice idee nouă poate fi un pas spre o şi mai mare dezvoltare şi modernizare. Putem spune că se produce o dublă împrospătare de forţe: odată, la nivelul activităţii politice, de care oameni precum Dorel Popescu, Ioan Dinu, Gheorghe Moga se vor preocupa mai mult decât în perioada în care erau consilieri. Apoi, la nivelul Consiliului Local, unde vor veni oameni noi, aşa cum spuneam, cu idei noi. Nu am nicio îndoială că PNL va deţine majoritatea, fără probleme, dar, totodată, vă asigur că absolut toţi consilierii, indiferent pe ce liste vor fi aleşi, vor putea să-şi exprime ideile, să contribuie la bunăstarea celor care i-au ales”, spune Ioan Crişan.
La Mândruloc-Cicir
Cum tema iniţială a documentării nu era şedinţa de consiliu şi discuţia pe marginea ei, ci continuarea enumerării realizărilor în satele aparţinătoare Comunei Vladimirescu, primarul Ioan Crişan a punctat unele aspecte.
„Spuneam în discuţia anterioară că o comună este ca un organism uman, care trebuie să aibă toate organele sănătoase, nu doar inima, respectiv centrul de comună, că toţi locuitorii trebuie să simtă permanent o îmbunătăţire a confortului, a creşterii, cât de mică, a bunăstării. Am vorbit deja despre terenul de fotbal de la Horia. Cel de la Mândruloc-Cicir este la fel, dotat cu toate utilităţile. Apoi, dacă la Vladimirescu mai avem 60 de locuri de casă, avem 10 şi la Mîndruloc. Proiectul pentru introducerea gazului cuprinde şi Mîndrulocul. Pista de biciclete leagă şi Mîndrulocul de Arad. Apoi, toate localităţile comunei, deci şi Mîndruloc-Cicir au în cimitire capelă mortuară, conform standardelor europene. Am enumerat, telegrafic, doar câteva dintre aspectele mai la îndemână, dar aş putea să vă vorbesc ore în şir despre toate problemele cu care locuitorii din Mîndrulo-Cicir, ca cei din Horia, vin zilnic la Primărie, iar noi facem tot posibilul ca ei să le rezolve rapid, fără să piardă timp şi nervi”, încheie Ioan Crişan.
„Unii consilieri se vor retrage, dar vor contribui, în continuare, la desfăşurarea activităţii politice” Ioan Crişan
Citiți principiile noastre de moderare aici!