Joi, 29 februarie, rețelele de socializare s-au umplut de mesaje în care arădenii se plângeau de mirosul pestilențial care se simțea cam în toate cartierele municipiului. Prima reacție a fost cea a municipalității, care a ținut să precizeze că nu are nicio legătură cu miasmele care au inundat Aradul.
„Primăria Municipiului Arad vă informează că, în urma verificărilor efectuate, mirosul neplăcut care se simte în anumite zone din oraș nu are nicio legătură cu sistemul de canalizare sau alte situații care țin de mentenanța orașului. Acest miros se datorează acțiunilor de fertilizare cu îngrășăminte organice, realizate de către fermieri pe terenurile arabile din vecinătatea municipiului. Prin urmare, din păcate, nu putem lua măsuri spre remedierea situației”, a fost reacția Primăriei la acea dată.
Garda de Mediu s-a autosesizat
La aproape o lună de zile de la situația înregistrată pe 29 februarie, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Arad ne informează că a dat de urma “făptuitorilor”, care au fost sancționați cu două amenzi însumând 110 mii de lei.
Dar iată ce spune Garda de Mediu:
„Urmare a disconfortului olfactiv resimțit în municipiul Arad în seara zilei de 29.02.2024, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Arad s-au autosesizat și a demarat în perioada imediat următoare o serie de verificări la societăți economice cu activitate agricolă. A fost identificată societatea care a procedat la administrarea de fertilizanți organici pe mai multe parcele de teren situate în zona de nord a municipiului Arad, amplasate în zona CET SA și DN 79 Arad-Oradea și limitrof Centurii de Nord a municipiului Arad. Suprafața fertilizată a fost de aproximativ 61 de hectare. După verificare amănunțită a activității societății, s-a constatat că aceasta nu a solicitat și nu deține Autorizație de Mediu pentru toate activitățile pe care le desfășoară, încălcând și prevederi legale privind deținerea și depozitarea substanțelor și preparatelor periculoase. S-au aplicat 2 sancțiuni în valoare totală de 110.000 lei, stabilindu-se și măsura de interdicție a desfășurării activității pentru care societatea nu deține act de reglementare.”
Mirosurile anuale
Cu astfel de situații ne confruntăn, însă, în fiecare primăvară, ba chiar și pe timpul verii, după cum se plâng anual locuitorii din carierele Alfa, Confecții, dar și cei din zona Boul Roșu. Cu toate acestea, acea situație nu pare să-și fi găsit o rezolvarea la fel de operativă, astfel că, cel mai probabil, locuitorii cartierelor mai sus menționate își vor mai petrece încă un sezon de primăvară-vară cu geamurile închise.
Citește și:
Trimite articolul
XBai, sancționați oamenii pentru că folosesc îngrășământ organic?? In Germania se da pe camp (iarba) de 10 ori pe an și nu se mai plânge nimeni că miroase a bălegar și pisat. Toată iarba este folosita că furaj pentru vite, de la care se colectează laptele. Noi Românii suntem extrem de sensibili, da vrem sa fie sănătoși și să mâncăm Bio…ei bine așa se fac culturile bio in tarile civilizate. Numai prosti in Romania de la vârf până la rădăcina.
-
Ai dreptate,dar cand miroase gazele de esapament 24 de ore din 24 e in regula.Nicio problema.
-
Asta imi era si mie pe minte. Pentru catvea zile de miros, mancare mai sanatoasa este un deranj minor. La ce alte probleme avem in oras , cumva asta a sarit in atentie.
Mâncați cu pesticide, ierbicide, fungicide frumos parfumate!
Parcă v-ați dereglat…
sa mai reduca din duhoare primariei i-ar trebui un pnrr pentru regularizarea canalului colector. pentru toate tampeniile se scriu proiecte cu finantare europeana numai pentru canalu asta care pute de trazneste la inspectoratul scolar nu scrie nimeni un program pentru regularizarea lui
Ma intreb care este unitatea de masura pentru miros. Cu ce aparat se masoara, si cine decide care este miros placut sau neplacut.
-
Bună întrebare.
Avea și BUG Mafia un vers ” pute ceva și nu e de la șaorma mea “
Tot Aradul este o duhoare de 20 de ani încoace în fiecare primăvară de când la putere a venit acest trepăduș de brad care a făcut din Arad a doua adevărată mocirlă publică plină de gunoaie șobolan și acuma rahat împrăștiați sub formă de îngrășământ
Ce gingasi am devenit…
Cand miroase de la statia de epurare nu se pune….bravo doamna Graur…mare profesionistă….mars!!!!
La Sântana e la fel de 4 ani!!
Am fost într-o localitate de lingă Ulm…tot la 2,3 case era ferme mici de vaci…jale era când coborai din mașină ..si.nimeni nu se plânge…la noi.trebuie scoase în viitor și găinile afara din coteț. ..la 500m de sat
Alți BANI pentru BUGET poate mai degrabă BANI pentru PENSIILE SPECIALE
Asta este bătaie de joc la adresa fermierilor doar în România poți sa auzi asemenea aberații sa îl amendezi pe om ca își cultivă terenul cei nemulțumiți sa meargă prin stațiunile din Austria sau Italia în perioada când împrăștie fermierii îngrășăminte sa vadă ca ,acolo nu se plânge nimeni rușine Autorităților. PS.eu pe cei care l-au amendat pe acest fermier i-aș da afară pentru abuz nu este nici un fel de poluare niște jigodii