Zeci de tone din nămolul de la stația de epurare a ajuns în Lunca Mureșului. Compania de Apă Arad l-a transportat și depozitat pe terenul Ariei Protejate a Parcului Natural. Din primele informații pe care le deținem se pare că intenția declarată ar fi cea de împrăștiere pe terenul unui agricultor din zona Secusigiu. Compania de Apă era obligată însă, conform legii, să notifice Administrația Parcului cu privire la intenția de depozitare a nămolului în incinta zonei protejate și să respecte condițiile specifice de depozitare.
Dar, cum cei de la Companie nu obișnuiesc să notifice nici o altă instituție când e vorba de probleme de mediu (așa cum s-a întâmplat și în cazul poluării Mureșelului cu dejecțiile arădenilor) au pus și de data aceasta autoritățile în fața faptului împlinit. Nămolul, adică mizeriile orașului uscate pe paturile speciale în stația de epurare plătită cu bani grei europeni au ajuns în Parc transportate cu camioanele. Contactat telefonic, directorul Parcului Natural ne-a declarat: „Administratia Parcului Natural Lunca Mureșului nu a fost notificată sau consultată cu privire la intenția de depozitare în parc, în vederea folosirii ca îngrășământ, a namolului de la stația de epurare. Împreună cu Garda Națională de Mediu se verifică modul în care sunt respectate prevederile legale cu privire la această activitate”, a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureșului Arad.
Ceea ce i-a făcut pe toți să se sesizeze a fost putoarea emanată de zecile de tone de dejecții lăsate la marginea terenului agricol, sub razele soarelui. Zeci de tone al cărui miros insuportabil i-a determinat pe locuitorii din Munar și Sânpetru German să sesizeze primăria. „Au venit la mine locuitorii din zonă și s-au plâns de mirosul de fecale ce s-a răspândit în întreaga zonă. Am găsit grămezile de nămol. Am anunțat conducerea Parcului Natural Lunca Mureșului și, luni (n.r. azi) voi face o sesizare și la Garda de Mediu. Nu se poate așa ceva. Sunt condiții speciale pentru depozitarea acestui nămol, mai ales că aici vorbim de o zonă protejată” ne-a declarat primarul comunei Secusigiu, Chesa Ilie.
Problema nămolului este una destul de veche la Arad și lipsa unor soluții fezabile a fost sesizată de cotidianul nostru încă din luna mai a anului 2013, atunci când locuitorii cartierului Pârneava se plângeau de mirosul insuportabil emanat de nămolul scos la uscat pe paturile speciale de la noua stație de epurare. Ce se face cu acest nămol după uscare?! A fost găsită soluția cu agricultura dar, că se pare că trebuie perfectată și nu rezolvă definitiv problema Companiei de Apă: cum să faci loc altuia. Greu de rezolvat mai ales că pute, oriunde ai încerca să îl pui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!