DELICIU. Pentru că este perioada în care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunătăţi de dulceaţă, ne-am gândit să vă oferim câteva informaţii şi să vă propunem o reţetă tocmai bună de preparat.
Există peste zece specii diferite de arbori de nuc în România. Nucile mai mici şi cu coajă mai groasă sunt considerate ca fiind mai bune, pentru că au o aromă mai deosebită şi se păstrează mai bine.
Dulceaţa de nuci verzi poate fi întâlnită în toate zonele din România. Pentru prepararea dulceţii, nucile sunt culese de la începutul lui iunie, înainte să se formeze complet coaja. Nucile se curăţă de coajă, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasă în apă rece pentru şase ore, apoi se scot din apă şi se amestecă cu zahăr sau miere şi, ocazional, se lasă la macerat până la 24 de ore. Se poate adăuga şi lămâie. Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioadă lungă de timp şi se transformă în dulceţă.
Nucile verzi nu au o aromă foarte puternică. Ele aduc o textură distinctivă şi crocantă preparatului. În mod tradiţional, această dulceaţă se mănâncă cu urdă (pentru contrastul dintre gusturi).
Secrete pentru o dulceaţă reuşită:
1. Nucile verzi sunt bune de dulceaţă de la sfârşitul lui iunie până aproape de sfârşitul lui iulie.
2. Folosiţi doar fructele culese cu mâna.
3. Nucile nu trebuie să fie prea mici pentru că scad foarte mult la fiert.
4. Pentru a preveni zaharisirea dulceţii, ştergeţi spuma de pe marginile cratiţei de mai multe ori cu o cârpă foarte curată şi umezită.
5. Dulceaţa care s-a zaharisit se face bună dacă este încălzită pe apă şi se adaugă puţin sirop în care s-a dizolvat zeamă de lămâie.
6. Puteţi preveni ridicarea fructelor dacă răciţi dulceaţa într-un castron de porţelan 12 ore şi abia după aceea o puneţi în borcane.
7. Dacă nu a fost bine fiartă, dulceaţa poate căpăta în timp o pojghiţă cu gust de mucegai. Puteţi preveni acest lucru dacă o veţi păstra în borcane cu filet, aşezate cu capacul în jos. Regula e valabilă şi pentru alte feluri de dulceaţă. Ţinând cont de sfaturile prezentate mai sus, veţi obţine minunata dulceaţă de nuci verzi.
Află cum se face dulceaţa de nuci verzi şi apucă-te de treabă!
Nuci verzi în dulceaţă
INGREDIENTE: 2 kg de nuci verzi (după curăţare, cantitatea va fi de aproximativ 1 kg), 1 kg zahăr, 100 ml miere de albine (opţional), 0,5 l apă, zeamă de la 2-3 lămâi, câteva cuişoare, 1 baton de scorţişoară, 2 plicuri zahăr vanilat.
MOD DE PREPARARE: Nucile verzi se curăţă de coaja verde, până se ajunge la stratul alb. Atenţie! Folosiţi manuşi de plastic pentru a vă proteja mâinile şi pentru a nu le păta. Nucile obţinute după curăţare se pun în apă rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie sa fie acoperite de apa. Apa se schimba de 2-3 ori în acest interval. Se face un amestec din apă, zahărul, mierea şi zeamă de lămâie şi se pun pe foc (la foc mare). Când siropul obţinut începe să clocotească, se pun nucile şi cuişoarele, scorţişoara şi vanilia. Dulceaţa se ţine la foc mic până ce se îngroaşă siropul.
După ce s-a răcit dulceaţa, aceasta poate fi pusă în borcane.
Beneficii pentru sănătate
• Nucile crude sunt o sursă sigură de săruri minerale (seleniu, fosfor, calciu, fier, zinc, potasiu) şi vitamine (E, B, C); • Vitamina C o găsim doar în nucile verzi, nu şi în cele uscate; • Nucile verzi întăresc sistemul imunitar şi sunt recomandate în problemele de fertilitate masculină datorită conţinutului de zinc şi seleniu; • Ele stimulează sistemul nervos şi au efecte pozitive în tratarea afecţiunilor neurologice; • Cu ajutorul lor, şi osteoporoza poate fi prevenită: conţin 94 mg calciu/ 100 grame de nuci verzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!