O slujbă specială, în aer liber, cu câțiva credincioși dispersați pe scările Catedralei. O Catedrală încă goală și o predică despre familie, pandemie și comunitate. În cea de a cincea duminică de după Paști, cea a Samarinencei, chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi în exteriorul Catedralei Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad.
ÎPS Timotei le-a cuvântat arădenilor prezenți din învățătura „Apa vie” (cf. Fp. Ap. 11, Ioan 4), o învățătură pe care o dă Mântuitorul celor ce cred în El și care înlăuntrul lor se preface ,,izvor de apă săltătoare spre viața veșnică”. Apa, temelia vieții, a purificării și a regenerării, se regăsește mereu în calendarul ortodox, de la praznicul Botezului Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul, la Sfântul Proroc Ilie. „Învățătura și trăirea creștină reprezintă apa vie ce hrănește alcătuirea ființei umane în unitatea ei materială și spirituală”, a subliniat ÎPS Timotei.
Pandemia, familia și comunitatea
„În prezent pandemia ce bântuiește pământul determină atenția tuturor locuitorilor lui a întări comuniunea ca totdeauna împotriva relelor ce pot interveni iar distanțarea trebuie să trezească conștiința răspunderii colective care, de fapt, se afirmă cu putere spre mângâierea și mulțumirea generală. Duminica aceasta este consacrată familiei, ori se cunosc îndatoririle membrilor ei, mai ales în anul bisericesc în curs, care este omagial pentru pastorația părinților și copiilor, de unde rezultă și legătura dintre părinții și copiii duhovnicești, preoți și credincioși. De reamintit că, întocmai ca în trecut, în acest loc, s-a desfășurat Marșul pentru viață, suplinindu-se deci, valoarea vieții omenești încă din fașă, militându-se pentru unitatea, integritatea și scopul familiei în cadrul societății. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat meritul muncii celor ce slujesc pe latura sanitară. Chiriarhul a dat un îndemn pentru toți și pentru fiecare ca, în această trecere de la starea de urgență la cea de alertă, să stăruim în rugăciune și observarea rânduielilor pentru apărarea vieții, să nutrim și nădejdea izbăvirii de încercările prezente spre mulțumirea noastră și slava lui Dumnezeu”, relatează protos. Iustin Popovici.
FOTO: Arhiepiscopia Aradului
Trimite articolul
Xam si eu niste curiozitati
1.de ce popii umblă imbracati din cap si pana in picioare numai in negru ca doar nu se duc numai la morti , mai merg si la nunti si botezuri, nu?
2.cu lingurita la impartasanie cum se va face pe viitor? Ramane aceeasi unica lingurita ca si pana acum?
3. de ce li se spune popilor ”părinte” si nu ” domnule preot”? stie cineva?
-
Stiu toti cei care au interes sa afle,mai putin tu.
păi preotii sunt feriti in caz de ploaie dar enoriasii ce fac??
fanatismul si indoctrinarea nu au limite si bun simt….nu va mai stresati degeaba