După două scrutinuri de alegeri parlamentare pe sistem uninominal, la care au putut să dea votul unei persoane de la anumite partide, arădenii vor fi din nou în situaţia de a vota liste de partid. Vor avea de ales între 11 partide plus un candidat independent pentru Camera Deputaţilor, Lia Ardelean. Conform datelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, în Județul Arad figurează 391.749 cetățeni cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente, inclusiv cei care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie. Aceştia vor avea la dispoziţie 437 secţii de votare, din care 115 în municipiu. Aşadar, nu se mai votează pe colegii, ci pe o singură circumscripţie, judeţul Arad. Conform legii, Aradul are dreptul la şapte deputaţi şi trei senatori, mandate pentru care se bat PSD, PNL, ALDE, UDMR, Partidul Mişcarea Populară (PMP), Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul România Unită (PRU), PRM, Alianţa Noastră România (ANR), Partidul Ecologist Român (PER) şi Partidul Socialist Român (PSR), la care se adaugă, cum am arătat, independenta Lia Ardelean.
Nu mai puţin de cinci din cele 11 partide nu au mai participat la alegeri parlamentare, fiind înfiinţate mult după alegerile din 2012. Cu toate acestea, două dintre ele, ALDE şi PMP, au grupuri parlamentare, iar PRU este, de asemenea, reprezentat în Parlament. Demn de menţionat mai este faptul că acest scrutin parlamentar este primul la care PNL candidează după fuziunea cu PDL
Cine, când, unde şi cum votează pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În schimb, nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. În ceea ce privește actele necesare, se poate vota în baza oricărui document dintre cele enumerate mai jos, valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Când? Unde?
Duminică, 11 decembrie, secţiile de votare se deschid la ora 7,00 dimineaţa şi se închid la ora 21,00. Cei care la ora închiderii se găsesc în interiorul secţiei de votare, îşi exercită dreptul de vot.
Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare.
Cum?
Conform legislației electorale, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Votul este secret și personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane. De asemenea, este interzisă părăsirea secției de vot cu ştampile sau buletine de vot.
Pentru a se garanta respectarea acestor reguli și a evita cât mai mult posibil fraudarea, și de data aceasta alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot. În acest scop, se va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care are un rol important în asigurarea corectitudinii procesului electoral, precum și Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor și compararea acestora cu datele deja înregistrate.
Pe serii
Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Înainte de a vota, se va prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea CNP-ului în sistemul informatic. Apoi, după identificarea pe tabelul cu alegătorii, pe baza actului de identitate primeşte două buletine de vot, unul pentru Senat şi unul pentru Camera Deputaţilor.
Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde opțiunea lor. Pentru ca votul să fie valabil, ştampila trebuie pusă pe un singur patrulater, cel corespunzător opţiunii sale. Aplicarea mai multor ştampile sau ăn ănafara unui patrulater duce la anularea votului ! Atenţie ! alegătorul nu este obligat să voteze la fel pe ambele buletine, poate vota într-un fel pentru Camera Deputaţilor şi altfel pentru Senat.
Fiecare în urna lui
Apoi, buletinul de vot trebuie îndoit și introdus în urnă în așa fel încât să nu fie vizibilă alegerea făcută, iar în exterior să fie vizibilă ştampila de control. ATENŢIE ! Verificaţi dacă există această ştampilă pe ultima pagină a buletinului de vot ! Dacă greşiţi, puteţi solicita, o singură dată, alt buletin de vot. Buletinele trebuie introduse în urnele corespunzătoare, pentru deputaţi, în urna pentru Camera Deputaţilor, pentru senatori, în urna pentru Senat.
În cabina de vot nu pot intra în același timp două persoane. În principiu, este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot, dar, dacă din motive temeinice un alegător nu poate vota singur, acesta poate alege un însoțitor pentru a-l ajuta. Totusi, persoana aleasă nu poate fi observator sau membru al biroului electoral.
Nu uitaţi buletinul !
După exercitarea votului, predaţi ştampila membrului secţiei de la care aţi primit-o, iar acesta vă va restitui actul de identitate. Nu plecaţi cu ştampila de control, este caz penal !
Votează pe listele suplimentare
Într-o secţie pot vota şi persoane care nu sunt arondate.
În listele electorale suplimentare vor fi trecute următoarele persoane care au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale în care se găseşte secţia de votare: au fost omise din lista electorală permanentă; nu au făcut cereri de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă; în ziua votării se află în altă localitate pe raza circumscripţiei electorale în care se află secţia de votare respectivă; membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator; persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de menţinere a ordinii; candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală respectivă.
În listele electorale suplimentare utilizate în secţiile de votare din străinătate vor fi trecute, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare: persoanele care se prezintă la vot la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României şi fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care nu figurează în listele electorale permanente ale secţiilor de votare din străinătate; personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate; membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator ; candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală externă.
Află on line unde votezi !
Pentru a afla secţia de votare la care eşti arondat, poţi accesa registrul Electoral
Dacă un alegător nu știe unde ar trebui să voteze, cea mai simplă metodă de a afla care este secția de votare la care e arondat este să acceseze RegistrulElectoral.ro și să introducă datele personale cerute. Mai exact, în formularul online este nevoie de CNP, numele de familie și un cod aleatoriu de verificare generat automat de sistem.
După apăsarea butonului „Caută”, sistemul va afișa mesajul „Sunteți înscris/ă pe listele permanente ale secției de votare nr. …”. Concret, se indică numărul secției de votare, adresa acesteia, dar și dotările disponibile, precum rampa de acces sau urnă mobilă. De asemenea, există și o hartă unde secția respectivă este marcată.
În cazul în care alegătorul constată că nu este înscris în Registrul electoral sau că este înscris cu date eronate, poate sesiza birourile judeţene sau filialele Autorității Electorale Permanente.
Sistemul afișează numai secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde persoana are domiciliul ori reşedinţa. Alegătorii trebuie să știe că, dacă în ziua votării se află în altă localitate din cadrul aceluiași județ în care-și au domiciliul/reședința, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul acelui județ, așa cum prevede Legea nr. 208/2015. În acest caz, cetățenii sunt înscriși pe listele electorale suplimentare.
Cine cere urna mobilă
Cererile se depun în seara de dinaintea zilei votării, între orele 18,00-20,00
Urna specială sau mobilă se foloseşte în cazul persoanelor netransportabile din motive de boală sau invaliditate şi al celor private de libertate care nu şi-au pierdut drepturile electorale. Deplasarea la locul unde este solicitată se face de către o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, însoţită de pază asigurată de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Cererile pentru deplasarea urnei mobile se depun la secţia de votare la care este arondat imobilul unde se solicită urna specială, sub condiţia de a avea domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se află secţia de votare. În cazul persoanelor bolnave şi invalide, cererea trebuie însoţită şi de documente medicale. Printre cei care pot solicita urna mobilă se numără şi persoanele aflate în închisoare, dar şi bolnavii internaţi în spitale.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare împreună cu membrii acestuia trebuie să fie prezenţi la sediul secţiei de votare, în ajunul zilei votării, la ora 18,00, fiind obligat să dispună măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. În intervalul orar 18,00 – 20,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare primeşte cererile de votare prin intermediul urnei speciale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!