ARAD. Potrivit datelor publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă (ROAEEP), în județul Arad la alegerile locale şi europarlamentare sunt înregistrate pe listele electorale 380.312 de persoane cu drept de vot, din care 141.903 în municipiul Arad.
În orașele județului, sunt așteptați la vot, după cum urmează: la Chişineu-Criş – 6.602 de alegători, la Curtici – 7.082, la Ineu – 7.636, la Lipova – 9.013, la Nădlac – 6.409, la Pâncota – 6.409, la Pecica-11.439, la Sântana – 12.651, la Sebiş 5.124. La comune, cele mai multe persoane pe listele electorale se regăsesc la Vladimirescu – 12.418 alegători, Șiria – 7.129, Macea – 5.913 și Vinga – 5731 de alegători.
Pentru județul Arad, au fost tipărite 418.909 buletine de vot pentru alegerile pentru europarlamentare şi 421.070 de buletine de vot din fiecare tip pentru alegerile locale.
În judeţul Arad au fost înfiinţate 440 secţii de votare, dintre care 115 în municipiul Arad.
La Consiliul Județean Arad, pentru șefia instituției „concurează” șapte candidați: în ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Florin Galiş (AUR), Iustin Arghir Marinel Cionca (PNL), Mihai Viorel Fifor (PSD), Pero Tamas – Carol (UDMR), Florin – Dorin Doroţiu (PUSL), Răzvan – Paul Anghel (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei), Dan – Mihai Kiss (SOS România).
Pe listele de consilieri județeni candidează 265 de persoane, reprezentând șapte partide. Ca pondere de gen, 69 la sută dintre acestea sunt bărbați, iar 31 la sută sunt femei.
Când vine vorba despre Primăria Municipiului Arad, pentru fotoliul de primar au intrat în cursă 8 candidați. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Leontin Aslău (AUR), Veres Attila – Csaba (UDMR), Ilie Cheşa (PSD), Călin Laurenţiu Bibarţ (PNL), Bogdan Lăbăşan (SOS România), Cristian-Aurel Galea (Partidul Alternativa Dreaptă), Adrian Wiener (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei), Dănuţ – Tudor Cotuna (PUSL). Nouă partide și-au depus liste de consilieri, pe care se află 221 de persoane. Ca pondere de gen, 62 la sută sunt bărbați, iar 38 la sută sunt femei, conform datelor centralizate de Expert Forum (EFOR).
Alegerile în orașe
Chișineu-Criș Cel mai disputat dintre orașe este Chișineu-Criș unde, pentru funcția de primar, candidează 6 persoane. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Florin Flavius Chereji (PNL), Adrian Marcel Mladin (PSD), Biro Zoltan (UDMR), Sever Vasile Buduca (AUR), Simona Stana (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei), Diana Mihaela Enoiu (PUSL), Ovidiu Ioan Guleș (REPER). Pe listele de consilieri, sunt înscriși 103 candidați din partea a 7 partide.
Curtici. Primăria orașului Curtici este dorită de cinci candidați, în ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Bogdan Ioan Ban (PNL), Cosmin Ioan Carja (AUR), Marcel Pilan (PSD), Nicolae Mihail Aaniței (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei), Gheorghe Marius Ciumedean (S.O.S. România). Pentru locurile de cosilieri locali s-au înscris 90 de persoane din cinci partide.
Ineu. Doar trei candidați se luptă pentru fotoliul de primar al orașului Ineu. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt Călin Ilie Arudan (PNL), Sorin Adin Grama (AUR), Simeon Laurențiu Aurelian Andea (PSD). Cinci partide și-au depus liste pentru consiliul local, pe care se află 61 de candidați.
Lipova. La Lipova, avem patru candidați care solicită votul lipovanilor pentru a ocupa postul de primar al orașului. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Edwin Alexandru Zaban (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei), Florin Flavius Pera (PSD), Dorin Titel Crăciun (AUR), Cristina Denisa Ciorogar (PNL). Tot patru partide și-au depus liste pentru consiliul local, pe care se află 68 de persoane.
Nădlac. Primăria orașului Nădlac este dorită de trei candidați. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Ioan Radu Mărginean (PSD), Constantin Munteanu (AUR) și Mircea Laurențiu Onea (PNL). Pentru consiliul local și-au depus liste cinci partide, cu un total de 95 de candidați.
Pâncota. Tot trei candidați doresc să acceadă la fotoliul de primar al orașului Pâncota. În ordinea pe buletinele de vot, aceștia sunt: Ioan Floredan Igreț (AUR), Dan Ștefan Pocrișer (PSD) și Ioan Stoica (PNL). Pe listele de consilieri locali se regăsesc 59 de candidați din partea a patru partide.
Pecica. Ceva mai animată este bătălia electorală pentru funcția de primar al orașului Pecica. Aici s-au înscris în cursa electorală cinci candidați. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Petru Antal (PNL), Emerik Kocsik (UDMR), Anișoara Nicoleta Blidar (PSD), Ciprian Nicolae Băguț (AUR) și Alexandru Chereș (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei). 105 canidați la consiliul local se află pe listele celor cinci partide.
Sântana. În cursa pentru Primăria Sântana s-au înscris patru candidați. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt: Daniel Sorin Tomuța (PNL), Irina Rus (AUR), Ioan Mariuș Blidișel (PSD) și Alin Horvath (PUSL). Tot cele patru partide au depus și liste pentru consiliul local, pe care se află 76 de consilieri.
Sebiș. Cea mai puțin diputată primărie este cea a orașului Sebiș, unde s-au înscris în cursa pentru funcția de primar, doar doi candidați. În ordinea de pe buletinele de vot, aceștia sunt Cristian Feieș (PNL) și Cosmin Ioan Toader (PSD). Pentru posurile de consilieri locali, au depus liste 3 partide cu 43 de candidați.
Prezență slabă în 2020
La alegerile locale din 2020, prezenţa la urne a fost de numai 29,81% în municipiul Arad, cu mult sub cea pe judeţ, care a fost de 45,08%. Dintre orașe, cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat la Chișineu-Criș, unde au ieșit la vot, în 2020, 59,39% dintre chișeuanii cu drept de vot.
Statistici generale
Conform Expert Forum, pentru alegerile din 9 iunie s-au înscris 207.390 de candidați, din partea unui număr de 131 de competitori (partide și alianțe), respectiv 107 de partide, respectiv candidați independenți. Numărul total de candidaturi este mai mic de aproape 20% față de 2020, când au fost 256.038 candidaturi și de 2016, când au rămas definitive 267.242 candidaturi.
Cei mai mulți candidați pe listele unei alianțe sunt din partea Alianței Dreapta Unită. În schimb, datele arată că PSD și PNL au mers mai degrabă separat la alegerile locale, întrucât numai 845 de candidați au fost înscriși sub Alianța electorală PSD+PNL, în 7 județe și Municipiul București, unde s-au depus 215 candidaturi.
Cei mai mulți candidați au fost propuși de PSD – 52.048, PNL – 51.373, AUR – 33.729, USR – 13.328 și PMP – 10.014. UDMR are 8.147 candidați.
Au fost depuse 1.118 candidaturi independente. Dintre acestea, cele mai multe se regăsesc în județele Mureș, Suceava, Harghita, Timiș sau Argeș. Cei mai puțini independenți s-au înregistrat în Călărași, Giurgiu, Mehedinți, Tulcea și Galați. Notăm că, în general, cei mai puțini s-au înscris în partea de sud și sud- est.