Oriunde în ţară
Spre deosebire de alegeri, cetăţenii care au împlinit 18 ani pot vota oriunde pe teritoriul României, pe baza buletinului sau cărţii de identitate ori a paşaportului de serviciu sau diplomatic. Pe raza localităţii de domiciliu nu pot vota decât la secţia de votare la care sunt arondaţi.
Cum votăm ?
La intrarea în secţia de votare, pe baza documentului de identitate, alegătorul este căutat pe lista alegătorlor permanenţi sau este înscris pe o listă suplimentară dacă votează în altă parte decât la secţia la care este arondat. Fiecare alegător primeşte un singur buletin de vot şi o ştampilă, cu care intră în cabina de vot.
În funcţie de preferinţă, aplică ştampila pe unul dintre cele două patrulatere, inscripţionate cu „DA”, respectiv „NU”. Ştampila pe „DA” înseamnă că este de acord cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar pe „NU”- că nu doreşte demiterea acestuia. Aplicarea ştampilei pe ambele patrulatere duce la anularea votului.
După votare, buletinul de vot se împătureşte cu ştampila de control a secţiei de votare în exterior şi se introduce în urnă. Se predă ştampila şi se primeşte înapoi actul de identitate.
Urna mobilă
Cererile pentru urna mobilă se primesc inclusiv în ziua votului, când la domiciliul bolnavilor se deplasează o echipă formată din 2 membri ai biroului secţiei de votare plus paza. Ei trebuie să aibă asupra lor urna sigilată cu ştampila de control, buletin de vot, ştampila, o tuşieră, formularul de pe lista electorală suplimentară.
Pentru bolnavii din unităţile sanitare sau de ocrotire socială, conducerile unităţilor de sănătate întocmesc un tabel centralizator curprinzând numele şi prenumele, codurile numerice personale, seriile şi numerele actelor de identitate, precum şi domiciile bolnavilor. Tabelul se depune la secţia de votare în raza căreia se află unitatea sanitară sau de ocrotire socială pe data de 28 iulie între orele 18.00 şi 20.00.
Acte de indentitate pentru referendum
Citiți principiile noastre de moderare aici!