La momentul respectiv, am fost informaţi despre faptul că tăierile dintre Arad şi Pecica erau doar începutul, iar rezultatul final s-a văzut ulterior.
„Există un contract al DRDP Timișoara câștigat de o firmă din județul Mureș pentru exploatarea arborilor. S-a intervenit la arborii marcați care erau îmbătrâniți. Există aviz de la Agenția pentru Protecţia Mediului, autorizație de exploatare de la Ocolul Silvic, toate condițiile legale sunt îndeplinite. Au fost mai multe reclamații referitoare la acești arbori bătrâni care afectează traficul atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile”, ne declara, în urmă cu peste patru ani, Alina Sabou, purtătorul de cuvânt al DRDP Timişoara.
Pe de altă parte, declarațiile de atunci au fost contrazise de către directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Arad, Dana Dănoiu, care ne preciza faptul că nu au fost emise avize pentru tăiere „la ras”, cum se întâmpla pe DN 7, ci doar punctual, pentru arborii bolnavi. În final, se pare că avizele nu sunt neapărat obligatorii, toți copacii fiind tăiați la momentul respectiv.
În cazul ambelor așa-zise acțiuni de igienizare, ziarul nostru a întrebat care este strategia pentru înlocuirea copacilor puși la pământ.
„Din pepiniera proprie a DRDP Timişoara se vor planta arbori mai tineri în locul celor tăiaţi”, ne asigurau, la acea dată, reprezentanții Regionalei.
Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat. Numai că, în stil pur românesc, pe marginea șoselelor au fost plantați niște puieți care au fost, efectiv, abandonați după ce au fost băgați în pământ. În afară de „Sfânta Ploaie”, nimeni nu a mai udat puieții respectivi. De tratamente împotriva bolilor sau dăunătorilor nici nu se poate pune problema. Rezultatul este firesc: puieții nu s-au prins în proporție de aproape 100 la sută. Rare sunt cazurile în care un puiet a reușit să se dezvolte. Ori, nici măcar nu o fi fost vreun copăcel plantat de către cei de la DRDP, ci vreunul care a crescut singur, din rădăcinile foștilor arbori. Drept urmare, la patru ani distanță de la începerea războiului dus împotriva copacilor, șoselele de pe marginea cărora au fost rași arborii tânjesc după un strop de umbră, mai ales pe timpul verii. Recent, am încercat să aflăm rezultatele oficiale ale plantărilor despre care eram informați în 2020 și 2022. Am rămas perplecși când ni s-a transmis faptul că arborii cad în sarcina celor de la Mediu, nu la o instituție care se ocupă de întreținerea (!?!) drumurilor. Tot Alina Sabou, purtătorul de cuvânt al DRDP Timișoara, ne-a declarat următoarele:
„Preocuparea noastră este să facem tăieri și corecții de arbori pe drumurile naționale. Acestea sunt măsuri necesare pentru siguranța traficului rutier, cu scopul de a preveni accidentele cauzate de ramurile uscate, căderea arborilor în timpul condițiilor meteo nefavorabile sau obstrucționarea vizibilității pe drumuri. Pentru crearea de perdele forestiere, există un program dedicat al Ministrului Mediului”.
La patru ani distanță de când ne asigurau că vor înlocui fiecare copac pe care l-au tăiat și pentru care au încasat bani, cei de la DRDP Timișoara par că suferă de amnezie. Începând de la conducere și până la purtătorul de cuvânt, cei de la Regionala de drumuri se contrazic singuri, dacă punem față în față declarațiile din 2020, 2022 și 2025. Această ultimă precizare transmisă de către reprezentanții DRDP este una dintre cele mai pure atitudini românești, este ca și cum ne-ar spune franc, în față:
„Noi am făcut mizerie, alții să curețe”.
Din păcate, cei care vor avea de suferit de pe urma acestei mârlănii vom fi tot noi, cei care circulăm pe drumurile din Arad. Pentru că, din birourile de la Timișoara, dotate cu aer condiționat, probabil că nu se simt temperaturile de 55-60 de grade Celsius, înregistrate pe timp de vară la nivelul asfaltului care nu mai beneficiază de niciun strop de umbră. Și nici troienele de zăpadă viscolită, pe timp de iarnă, troiene care puteau fi oprite de perdelele forestiere de pe marginea șoselelor.
Trimite articolul
XAșa… și?
E bună „mânia proletară”. Numai că folosirea ei doar pentru a produce o vâlvătaie mediatică fără urmări e inutilă.
Rezolvarea UNEI probleme fără schimbarea conjuncturii și circumstanțelor care au produs-o sau au înlesnit-o e o iluzie.
Folosind un termen la modă, PARADIGMA e cea care trebuie corectată (dacă chiar ne pasă)…