RECTIFICARE
În urma publicării articolului, am fost contactați de către Claudiu Godja, directorul Companiei de Transport Public Arad. Acesta ne spune că tariful de 143 de lei pentru un abonament lunar se referă strict la abonamentul la preț întreg, destinat adulților care nu beneficiază de reduceri. În fapt, prețul unui abonament pentru elevi, pentru distanțe aflate între 0 și 5 km, este în acest moment de 30 de lei, iar în urma modificării plafonului de decont, prețul va fi crescut la 60 de lei. Astfel, informația cum că elevii arădeni ar putea să nu își poată „acoperi” din decontul de la Ministerul Educației costul unui abonament lunar al CTP-ului este falsă. Ne cerem scuze pentru acest inconvenient!
Ministerul Educației a publicat în proiectul de metodologie prin care se va face decontarea elevilor navetiști. Aceștia ar urma să primească lunar sumele de bani solicitate în baza unei cereri completate. Elevii vor primi banii fără documente justificative, precum abonamente sau bilete, în baza unei cereri în care vor fi trecute localitatea de reședință, localitatea în care sunt școlarizați și distanța dintre cele două. Conform proiectului de ordin pe care ministerul l-a publicat pe site-ul instituției, banii vor putea fi folosiți de către elevii care fac naveta zilnic fie pentru achiziția de bilete sau abonamente, fie pentru transportul cu mijloace proprii.
În proiectul privind „normele metodologice privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu” se arată că suma forfetară va fi de 60 de lei pentru distanțe până în 3 kilometri, iar pentru fiecare kilometru ce depășește această distanță se vor adăuga câte 6 lei. Astfel, un elev care face naveta pe o distanță de 10 km va primi 102 lei, unul care face naveta pe o distanță de 25 km va primi 192 de lei, iar unul care face naveta pe o distanță de 50 km va primi lunar 342 de lei. Totuși, se menționează în proiect, „În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport”.
Prețul, mai mare decât decontul
Cu toate astea, unii dintre elevii din județul Arad care fac naveta pe distanțe mai mici de 3 kilometri riscă să primească mai puțini bani decât au nevoie pentru a își plăti abonamentele. Conform proiectului de ordin de ministru, pentru distanțe de până la 3 km, elevii primesc fie 60 de lei, fie maxim dublul acestei sume, în baza abonamentului. Numai că în planul tarifar al Companiei de Transport Public Arad se menționează că prețul unui abonament lunar pentru distanțe între 0 și 5 kilometri este de 143 de lei. Așadar, elevii vor fi nevoiți să plătească 143 de lei pe un abonament, în condițiile în care de la Ministerul Educației vor primi maximum 120 de lei.
„Dus-întors” în noua lege
Există, totuși, o șansă ca elevii să nu fie nevoiți să acopere din buzunarul propriu diferența dintre suma forfetară și prețul abonamentelor. O modificare adusă recent Legii Educației spune că „Elevilor care sunt şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcţie de distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi, dus-întors, pe durata cursurilor şcolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ în care sunt şcolarizaţi”. A fost introdusă, așadar, sintagma „dus-întors”, din care deducem că un elev care face naveta pe o distanță de 3 km între localitatea de domiciliu și cea de școlarizare, ar putea primi, însă, suma forfetară pentru distanța de 6 km, întrucât se introduc în calcul atât distanța drumului spre școală, cât și distanța drumului dinspre școală spre casă. În acest caz, elevii ar putea primi până la 156 de lei pentru decontarea abonamentului, acoperind astfel prețul de 143 de lei cerut de CTP Arad pentru un abonament lunar.
Aproape 5 mii de navetiști
Datele Ministerului Educației arată că în județul Arad, în anul școlar 2021-2022 au fost 2.126 de elevi beneficiari de navetă, în timp ce numărul estimat pentru anul școlar 2022-2023 este de 4.846, de peste două ori mai mare. În județul Arad sunt înscriși, în anul școlar 2022-2023, peste 63 de mii de elevi. Cei mai mulți sunt în învățământul primar – peste 18 mii, urmați de cei din învățământul gimnazial – peste 15.600.
Normele metodologice
Ordonanţa de urgenţă nr. 159/2022 pentru modificarea şi completarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, ce cuprinde și includerea sumei forfetare pentru decontul transportului elevilor a fost publicată în Monitorul Oficial din 17 noiembrie. Rămâne ca Ministerul să aprobe și normele metodologice, ca pe urmă elevii să afle dacă își vor putea plăti abonamentele în întregime din banii primiți, sau vor fi nevoiți să „contribuie” și ei.
Trimite articolul
Xlasa ca rezolva pesedeul tot inclusiv mancarea calda……………!
Nu a gasit guvernul un dascal pt functia de ministru?
In mass media s-a scris ca doamna ministru al invatamantului este de meserie INGINER NAVAL!!!! / constructii de nave/
asa ca rezolva ea totul Este?
sau o inlocuiesc cu un inginer aerospatial cumva? Bravo coalitie!
Normal ar fi pentru o durata de timp altfel din nou va fi problema pentru a diversifica rezolvarea pentru o singura alternativa!
Dacă folosiți cele. Trei autobuze electrice ar fi rentabil si prize electrice si tonomate cu sandviciuri proaspete.
asa a fost si inainte, modificari in timpul anului, practic totul trebuia pus la punct pana la 1 sepembrie si ei in decembrie mai dezbat :))
Foarte bine, eu sunt de acord, eventual mai tăiați și de la pensionari nișe bani și dați-i ucrainenilor.
În mod ciudat, acolo nu au fost niciodată probleme.