ARAD. Aşa cum vă informam cu ocazia protestului organizat la începutul acestei luni de către angajaţii „Sanevit”, Jurnal arădean a interpelat Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) în această chestiune. Deşi am adresat întrebările încă din 20 septembrie, am primit răspunsul doar spre sfârşitul săptămânii trecute. Şi, din păcate, răspunsul nu spune nimic nou faţă de ceea ce ştiam deja.
Unde e strategia?
Am dorit, în primul rând, să aflăm care este strategia MECMA privind fabrica arădeană de seringi, societatea aflându-se într-o situaţie financiară extrem de dificilă. Răspunsul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul ministerului este, de fapt, un „copy-paste” din expunerea de motive ce a însoţit Ordonanţa de Urgenţă 30/2012 privind transferul „Sanevit” la MECMA. Un răspuns ce denotă amatorism şi nepăsare sau – şi mai grav – lipsa unei strategii a Ministerului faţă de „Sanevit”.
Iată „fabulosul” răspuns: „În acest moment, MECMA, prin OPSPI, analizează, în baza documentelor puse la dispoziţia sa de S.C. Sanevit 2003 SA, soluţiile posibile pentru ca activitatea de producţie a fabricii din Arad să fie reluată, fie prin forţe proprii, fie prin privatizarea ei.”
Doi în unu’
Am mai întrebat Ministerul Economiei în ce măsură va facilita/urgenta privatizarea „Sanevit” dat fiind că există un investitor interesat (de mai mulţi ani) de cumpărarea fabricii. Am solicitat şi exprimarea unui mesaj pentru salariaţii societăţii, care au acumulat restanţe salariale de peste un an de zile şi au ajuns la limita răbdării.
Deşi am formulat două întrebări distincte, am primit un singur răspuns. Un răspuns la fel de… „explicit” ca anteriorul: „Un proces de privatizare a S.C. SANEVIT 2003 S.A. ar putea fi declanşat luând în considerare situaţia economică a societăţii, interesul manifestat pentru acţiunile deţinute de MECMA, precum şi condiţiile de piaţă specifice sectorului economic în care această societate îşi desfăşoară activitatea.” Bla, bla, bla…
O singură speranţă: Liviu Pop
După cum se vede, viitorul nu sună prea bine pentru „Sanevit”. Singura speranţă a angajaţilor fabricii rămâne Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social care, aflat într-o vizită la Arad, a promis că până la 22 octombrie va prezenta „un răspuns” în ceea ce priveşte „Sanevit”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!