Duşuri reci în rândul asociaţiilor de proprietari, după ce s-a anunţat oficial că Guvernul şi-a luat angajamentul de a elimina subvenţiile la energia termică. Anunţul a pus pe jar reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari, care prevestesc o reală dramă în rândul consumatorilor (dintre care mulţi, chiar şi acum când se acordă subvenţii, se confruntă cu dificultăţi la plata facturilor). Mai exact, aceştia estimează că în sezonul următor peste 20% din arădeni vor avea datorii la plata încălzirii.
În ultimele negocieri avute cu FMI, Guvernul s-a angajat să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediat următoare. ÎN atare condiţii, factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 37%, până la finele anului, în funcţie şi de eventualele soluţii promovate de autorităţile locale de a sprijini diferite pături sociale la plata facturilor.
Pe de altă parte, reprezentanţii CET Hidrocarburi şi ai Primăriei Municipiului Arad subliniază că încă nu s-au transmis de către Guvern informaţii oficiale pe acest subiect.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
Se face vorbire în special despre eliminarea subvenţiei acordate la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Despre ajutoarele de încălzire acordate persoanelor cu venituri mici s-a spus că rămân cel puţin la acelaşi nivel şi s-ar putea chiar să crească. Despre ce sume este vorba? Reprezentanţii CET Hidrocarburi, cei mai în măsură să vorbească pe cifre exacte, ne-au informat că, în prezent, costul de producţie pentru gigacalorie este stabilit la 307,42 lei. Populaţia plăteşte, însă, mai puţin: 223,82 lei/gigacaloria. Diferenţa este acoperită prin subvenţia de la bugetul de stat: 48,5 lei şi de la bugetul local: 35,1 lei la gigacalorie. Dacă se elimină subvenţiile, arădenii vor plăti cu 37% mai mult.
„Va fi de groază!”
„Am crezut că respirăm uşuraţi în sezonul următor, dar se pare că ne-am înşelat. Vom avea adevărate tragedii în asociaţii. Dacă în sezonul rece care a trecut am avut un restanţier la cinci consumatori, adică un procent de circa 18-20%, la iarnă va fi de groază! Nici nu îmi vine să mă gândesc ce va fi”, ne-a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA. Acesta a subliniat că în următorii doi ani se va scumpi treptat, pentru agenţii economici, şi preţul gazelor naturale, care sunt materie primă pentru energia termică. Adică un motiv în plus pentru ca preţul la gigacalorie să crească.
Percepţia sărăciei
Segmentul de populaţie cu venituri mici, văzut de administraţie ca un segment „vulnerabil” va beneficia în continuare de ajutoare de încălzire. Cu toate acestea, trebuie menţionat că, faţă de 2009, când au beneficiat de ajutoare de încălzire, lunar, circa 7.000-8.000 de consumatori, în 2010 numărul acestora s-a înjumătăţit aproape, în sezonul care tocmai s-a încheiat. Astfel, lunar, în această iarnă, doar aproximativ 4.000 de persoane au mai primit ajutoare de încălzire. Şi nu pentru că beneficiarii s-au îmbogăţit în plină criză economică, ci pentru că Guvernul a impus condiţii mai dure de acordare de ajutoare.
În aşteptare
Viceprimarul Levente Bognar ne-a declarat ieri că şi în anii anteriori s-au purtat discuţii pentru găsirea de soluţii în cazul în care se impune eliminarea subvenţiilor. Soluţii, în special pentru arădenii care se confruntă cu probleme financiare. Nu se pune însă problema unei soluţii concrete. „Aşteptăm apariţia actului normativ. Până atunci nu putem să ne pronunţăm”, a spus Bognar.
„La iarnă vom avea adevărate tragedii în asociaţii” – Vasile Arion
Citiți principiile noastre de moderare aici!