Ca o lovitură de ciocan. Așa a căzut chiar peste toți, politicieni și oameni de rând, anunțul de pe site-ul Ministerului Finanțelor, adică postarea unui proiect care vorbea de majorarea taxelor, impozitelor și amenzilor cu 16,05% din ianuarie 2013.
În timp ce PDL savura lovitura sub centură pe care USL și-a dat-o singur, iar reprezentanții uniunii încercau să afle cum a apărut pe site proiectul, tocmai în preajma campaniei electorale, părerile au început să curgă, iar grijile să se adune pe frunțile cetățenilor. Un anunț venit la o zi distanță, adică joi, pe la ora 16.00, prin care se preciza că proiectul a fost șters de pe site-ul ministerului, nu mai putea schimba cu nimic situația: bomba a fost, deja, aruncată.
În plus, explicația neoficială a dispariției proiectului, faptul că documentul conținea câteva inadvertențe, nu mai avea cum să aducă liniște într-o națiune oricum prea bulversată de deciziile politicienilor. Iar anunțul că de faptul proiectul ar fi aparținut tot PDL-ului nu a făcut altceva decât să iște încă un scandal politic. Al câtelea?
Cum era de așteptat, și la Arad, bomba și-a produs efectul.
În timp ce Puterea PDL Arad, prin vocea primarului Falcă, acuza Opoziția că una a promis în campania electorală şi alta face acum, Opoziţia locală îl urechea pe edil pentru faptul că la Arad tocmai executivul local a dus dările la cotele maxime permise de lege fără a avea milă de cetăţeni. Ministrul Dușa, prezent și el la Arad, vorbea de aplicarea proiectului doar din 2014.
La toată nebunia, s-a adăugat și nedumerirea celor care chiar se ocupă de colectarea taxelor locale, care nu au ştiut de unde să apuce ştirea şi cum să o gestioneze, până la momentul la care aceasta a ieşit de pe „piaţă”.
„În concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre postat pe siteul Ministerului Finanțelor. Tot acolo se arăta că ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani.
Proiectul indica faptul că, în urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.
Majorarea ar fi urmat să se aplice şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.
Fără vehicule
Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare şi vehicule grele, impozitele nu ar fi urmat să fie indexate întrucât de la data adoptării lor au trecut mai puţin de trei ani, valorile rămânând astfel neschimbate.
Probleme de timp
La Arad, anunțata indexare a impozitelor a provocat agitaţie şi în cadrul instituţiilor ce trebuie să gestioneze încasarea acestor bani. Pavel Neamţiu, directorul Direcţiei Fiscale Arad, a punctat că indexarea cu rata inflaţiei are loc la fiecare trei ani, astfel că anunţul indexării din aceste zile nu a venit ca o surpriză. Problemele apar, însă, spune Neamțiu, în momentul în care se pune problema respectării termenelor legale pentru a putea pune în aplicare noile taxe şi impozite.
„Guvernul trebuie să ia o decizie. Fie dă o ordonanţă prin care să se menţioneze că rămân în vigoare taxele şi impozitele locale de până acum, fie se decide indexarea acestora. Dar, avem nevoie de o decizie pentru a putea mai apoi să încasăm taxele şi impozitele din ianuarie. Din momentul în care există o hotărâre de Guvern, autorităţile locale mai au la dispoziţie încă 45 de zile pentru a emite Hotărârea de Consiliu Local în acest sens”, a explicat Pavel Neamţiu.
Încă 20 de procente
Important şi dureros de precizat este faptul şi că, după decizia luată de Guvern, Consiliul Local Municipal este cel ce decide dacă mai aplică încă o majorare a taxelor şi impozitelor de până la 20 de procente.
În cazul în care s-ar aplica indexarea cu 16 procente, vehiculată în ultimele zile, bugetul municipiului ar urma să crească cu aproximativ 5 milioane de lei.
Ce spun arădenii
Gheorghe Falcă spune: „Guvernul ridică toate taxele locale, deși în campanie domnii de la USL au spus că nu e adevărat. Acum acest fapt va deveni obligatoriu prin lege, pentru că așa au decis cei de la USL. Vă reamintesc însă că USL a precizat în campania electorală că va scădea taxele și impozitele locale. A venit însă ora adevărului și constatăm că USL a mințit întreg poporul român. Domnul Ponta, domnul Căprar, domnul Măduța și domnul Calimente nu par deranjați și ridică impozitele cu 16% pentru toată lumea. Asta e realizarea lor”.
Dorel Căprar, liderul local al PSD, explică, de cealaltă parte, cea a Puterii de această dată, că: „În acest moment, nu există o decizie la nivelul Guvernului cu privire la majorarea taxelor şi impozitelor locale. Oricum, după cum se ştie, de la nivelul Guvernului nu se stabileşte cuantumul taxelor şi impozitelor locale, ci un interval, destul de mare, în care trebuie să se încadreze. Decizia este a administraţiilor locale. De exemplu la Arad, prin decizia administraţiei Falcă, taxele şi impozitele au fost ridicate la nivelul maxim permis de lege. Indiferent de decizia Guvernului, cred că taxele şi impozitele, deja la un nivel ridicat, nu trebuie majorate la Arad. Dimpotrivă, ele pot fi scăzute, cu condiţia să ne încadrăm în nivelul minim prevăzut de legislaţie, măcar pentru anumite categorii sociale”.
Ministrul Dușa, aflat joi la Arad, are și el o altă părere: „În conformitate cu Codul Fiscal articolul 292 şi Legea 27 privind impozitele şi taxele locale, impozitele şi taxele locale se revizuiesc prin Hotărâre de Guvern o dată la 3 ani. Acest lucru trebuia să se întâmple în prima parte a anului. De asemenea, tot potrivit Codului Fiscal şi a Legii Finanţelor Publice Locale, impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte de sfârşitul anului ori deja suntem cu două luni înainte de începerea anului bugetar 2013, acele limite – minime şi maxime – trebuie aprobate din trei în trei ani, e o prevedere legală, dar nu înseamnă că se şi majorează, mai ales că în cele din urmă ele se aprobă prin Hotărâre de Consiliul Local. Dar, din punct de vedere legal nu există această posibilitate pentru anul 2013, ci pentru 2014”.
Ioan Cristina, liderul local al PNL, a fost ultimul care a dat declarații și ca atare a insistat pe faptul că proiectul a fost retras: „Mai întâi, proiectul a fost retras de pe site-ul ministerului. Apoi, trebuie ştiut că acesta aparţine în întregime fostului guvern, fiind publicat pe site-ul MPF în martie 2012 şi, conform legii privind Codul Fiscal, hotărârea trebuia aprobată până la 30 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat.
Cu alte cuvinte, avem din nou de făcut curăţenie după fostele guverne Boc şi Ungureanu, iar pedeliştii, care au lăsat mormane de gunoaie, ţipă că este mizerie. Nu este nimic nou, ne-am obişnuit cu ipocrizia oamenilor lui Băsescu, iar cetăţenii acestei ţări şi-au dat şi ei seama cine minte şi cine încearcă să îndrepte tot răul pe care aceştia l-au făcut acestei ţări”.
Regulile Codului Fiscal
Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.
Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor completa, modifica sau abroga hotărârile adoptate privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013 în termen de 45 de zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial.
Citiți principiile noastre de moderare aici!