Quo vadis Spitalul Matern (Spitalul Matern, încotro?). Așa se intitulează scrisoarea deschisă adresată autorităţilor locale şi cetăţenilor judeţului Arad referitoare la situaţia Maternităţii Arădene. Autor al scrisorii este conf.univ.dr. Gheorghe Furău, medic şef al Secţiei Clinice de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Inițial a ales să tacă în toată această perioadă de când se vorbește despre mutarea Maternității în noul Spital TBC din Grădiște, însă acum a considerat că e momentul să prezinte „un punct de vedere avizat privind situaţia Maternităţii arădene”.
S-au spus multe prostii până acum. E timpul să auzim și informații pertinente. Iată ce spune dr. Gheorghe Furău.
Regretă că nu a ales „calea exprimării libere în presă”
„Regret că în ultimii mai mult de 10 ani am făcut demersurile legale (sesizări, atenţionări, solicitări) doar pe lângă autorităţile competente şi nu am ales calea exprimării libere în presă, crezând în instituţii şi aleşi care să îşi facă datoria de serviciu şi morală faţă de oamenii care i-au ales pentru a îi reprezenta.
Rezumând situaţia maternităţii arădene, aş puncta doar câteva aspecte legate de situaţia actuală a secţiilor fostei maternităţi arădene, actualmente secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Minime reabilitări până la o construcție nouă
Din anul 2011, secţiile fostei maternităţi au intrat prin hotărâre de guvern din administraţia naţională a Ministerului Sănătăţii în cea a Consiliului Judeţean Arad, ca secţii ale SCJUA.
Clădirile care deservesc activitatea medicală a maternităţii au fost în număr de 4, în prezent cea de pe B-dul Revoluţiei fiind închisă (de mai bine de 3 ani). Din cele 3 rămase, 2 au un grad avansat de uzură dar care ar putea probabil să mai funcţioneze cu minime reabilitări până la construirea unei maternităţi adecvate. O singură clădire construită mai recent (anii 80) corespunde normelor, având și o serie de saloane cu confort hotelier sporit.
Autoritățile au dat aviz de funcționare
Aspectele legate de nefuncționalități și gradul avansat de uzură al clădirilor în care nu se pot face investiții datorită faptului că au fost retrocedate , au fost comunicate către autorități (conducerea SCJU Arad, CJA,DSP) și în ciuda deficiențelor au fost avizate pentru funcționare.
Cu toate acestea, aproximativ 2.500 de noi arădeni păşesc anual pe poarta spitalului, şi zeci de mii de femei îşi regăsesc rezolvarea problemelor de natură obstetricală şi ginecologică, indicatorii de performanţă fiind în concordanţă cu cei naţionali, dacă nu mai buni la anumite aspecte.
Noul spital din Grădiște, special pentru TBC
Ţinând cont de toate acestea este evident că judeţul Arad are nevoie de o nouă maternitate. Locaţia Grădişte a fost avizată pentru secţia Pneumoftiziologie (TBC) care în prezent îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu retrocedat şi inadecvat (pacienţi care nu pot respira normal în repaus sunt cazaţi în spaţii aflate la etaje superioare, fără a avea lift la dispoziţie sau rampe). Proiectul locaţiei Grădişte a fost cu destinaţie specială pentru secţia TBC, el întrunind necesarul real pentru o secţie modernă de pneumoftiziologie, precum şi circuitele aferente.
Cheltuieli uriașe pentru schimbarea destinației
Consider inadmisibil ca şi locuitor al Aradului să cheltui o grămadă de bani pentru a aviza un lucru care este nefuncțional din start. Gândiţi-vă la nevoia de noi circuite, la amenajarea unui bloc operator, a unei săli de naştere, a unui compartiment de terapie intensivă adulţi şi a unuia de nou-născuţi.
A schimba destinaţia acestui nou spaţiu (primul spital nou de stat construit după revoluţie) presupune o serie de studii de fezabilitate (din nou şi plătite de cine), de avize, de modificări ale arhitecturii clădirii etc. Trebuie să înţelegeţi că spaţiul de pe strada Vicenţiu Babeş a fost refuzat pentru a fi autorizat după 6 luni de studiere şi armonizare a tuturor reglementărilor în vigoare de către specialişti. Spaţiul util în locaţia V. Babeş era mai mult decât dublu faţă de cel din Grădişte, locaţia era centrală (voi argumenta puţin mai jos necesitatea unui spaţiu relativ central pentru o maternitate), dar tot mai avea nevoie de aproximativ 5.000 mp în plus pentru a corespunde normelor epidemiologice.
Costurile şi timpul necesar pentru schimbarea destinaţiei acestui imobil sunt enorme şi vor fi suportate tot de către arădeni, dar repercusiunile vor fi şi mai teribile cu distrugerea a ceea ce a mai rămas din ambele specialităţi.
Locație improprie
Locaţia excentrică oraşului şi celorlalte secţii ale spitalului nu este una propice pentru o maternitate judeţeană din foarte multe motive: necesitatea de a efectua consulturi interdisciplinare, echipe multidisciplinare, de a efectua şi beneficia de rezultate ale analizelor în foarte scurt timp (urgenţe), accesul dificil al pacienţilor atât pentru probleme acute, cât şi pentru ambulator, costurile enorme cu transportul pacienţilor, produselor biologice etc; cheltuielile şi logistica pentru personalul angajat.
Mutarea în locaţia improprie va însemna stoparea oricăror eforturi administrative de a crea o maternitate adecvată pentru arădeni.
Separarea specialităților duce la deprofesionalizare
Nomenclatorul de specialităţi prevede specialitatea obstetrică-ginecologie, şi nu specialităţi separate de obstetrică şi de ginecologie. A separa artificial specialitatea nu poate să ducă decât la o deprofesionalizare marcată a personalului medical şi la o utilizare extrem de proastă a investiţiei. În condițiile în care și acum se acoperă cu dificultate liniile de gardă, a crea noi linii de gardă ar duce la imposibilitatea acoperirii lor cu medici. Nedorind să deschid cutia Pandorei, aş menţiona doar că şi în prezent serviciul ATI este dificil de realizat (într-o singură locaţie), ceea ce înseamnă că în două sedii este imposobil de acoperit în condiţii de siguranţă pentru pacient.
Şi atunci ce este de făcut?
Soluții de avarie, pe termen mediu și lung
Alături de persoane responsabile şi având suportul arădenilor, lucrurile se pot schimba în bine. Există posibile soluţii de avarie, se pot contura soluţii pe termen mediu, dar singura soluţie pe termen lung pentru Arad este construirea unei maternităţi noi, conforme cu necesităţile judeţului şi dotată corespunzător.
Ca soluţii pe termen scurt (în regim de avarie), am discutat cu dr. Filimon Angelica (medicul şef secţie Neonatologie) posibilitatea relocării secţiei de nou-născuţi în clădirea „nouă” de obstetrică. De asemenea, arhitecţii care au studiat locaţia existentă au sugerat posibile lucrări de reparaţie, care să reducă riscul producerii de accidente din cauza clădirilor. S-au studiat posibilităţile de combatere a incendiilor prin crearea şi utilizarea unei noi căi de acces.
Nu este de abandonat, în opinia mea, nici modernizarea locaţiei de pe strada Vicenţiu Babeş, pentru aceasta existând deja studii de fezabilitate, precum şi un proiect corespunzător al unei maternităţi moderne.
Pe termen lung, arădenii trebuie să îşi convingă aleşii că au nevoie de o maternitate nouă.
Eu vă asigur că voi lupta pentru acest proiect.”
Articole pe aceeași temă:
Maternitatea, in noul spital TBC?
Cu lupa pe mutarea Maternităţii la TBC
Imaginile degradării din Spitalul TBC. Aici sunt trataţi bolnavii din Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!