Ceea ce anunţam încă din iarna anului trecut, s-a întâmplat: Consiliul Judeţean Arad trebuie să restituie banii cheltuiţi pentru modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean Arad. Proiectul de modernizare a demarat în 2014, fiind finanţat pe fonduri europene, şi se referea la reabilitarea clădirii în care funcţionează ambulatoriul, dar şi la dotarea cabinetelor cu echipamente medicale. Doar că cei de la Consiliul Judeţean au reuşit să implementeze numai jumătate din proiect, respectiv lucrări la clădire. Licitaţia pentru aparatură a fost anulată, după ce o ofertă a fost depusă de Medicare Technics, firma implicată în procesul lui Nicolae Ioţcu. După anulare, nu a mai fost timp suficient pentru organizarea unei noi licitaţii, aşa că CJA a sperat că va rămâne cu banii europeni cheltuiţi pentru modernizarea clădirii, chiar dacă nu a încheiat proiectul. Însă Ministerul Dezvoltării Regionale, care primeşte banii de la Uniunea Europeană pentru proiectele europene şi care îi trimite apoi spre beneficiari, a trimis o înştiinţare prin care solicită Consiliului Judeţean restituirea sumei cheltuită pentru lucrările de la ambulatoriu. Ministerul comunică faptul că judeţul Arad are obligaţia de a restitui 7,5 milioane de lei, bani cheltuiţi pentru lucrări de reamenajare, recompartimentare şi anvelopare termică a clădirii în care funcţionează ambulatoriul.
Om nou, aceeaşi placă
Posibilitatea ca CJA să fie obligat să plătească banii a fost amplu dezbătută în ziarul nostru şi pe site-ul nostru, dar Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care a avut timp de aproape un an de zile atribuţii de preşedinte, a declarat de fiecare dată că anularea licitaţiei a fost un caz excepţional şi că Ministerul Dezvoltării nu are bază legală să ceară aceşti bani. „Chiar dacă o să ne fie cerută această sumă, vom da ministerul în judecată pentru că nu există bază legală pentru restituirea ei”, anunţa Ţolea. Noul preşedinte al CJA, Iustin Cionca, merge pe aceeaşi placă: „pentru a nu greva bugetul Consiliului Judeţean Arad de o sumă atât de importantă, circa 7,5 milioane de lei, în bugetul instituţiei pe anul 2016 a fost prevăzută suma care ar trebui restituită. Dar vom căuta orice căi de atacare a acestei notificări, pentru că ni se pare injustă”. Banii ce ar trebui daţi înapoi există în capitolul de buget care se referă la excedentul bugetar.
Dacă suma de 7,5 milioane de lei va lua drumul Bucureştiului, apoi cel al Uniunii Europene, ori dacă vor rămâne în vistieria judeţului, asta vom vedea de abia după de vor fi uzitate toate căile de atac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!