ARAD. Ne vom încălzi şi vom găti cu gaze naturale amestecate cu hidrogen. Acesta este planul celor de la E.ON, care anunţă că vor începe o serie de teste, iniţial în poligonul propriu, după care vor extinde testarea şi în casele oamenilor.
„Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice din cadrul grupului E.ON România, demarează luna aceasta un proiect pilot de testare a compatibilității și funcționării instalațiilor de utilizare și a componentelor sistemului de distribuție cu un amestec de gaze naturale (GN) și hidrogen (H2). Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 și urmărește să analizeze și să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România”, arată E.ON într-un comunicat de presă.
Proiectul se va desfășura în două etape. În prima etapă, compania va efectua testări în poligonul propriu de instruiri de la Mediaș. Vor fi testate etanșeitatea diverselor componente ale rețelei, combustia și alți parametri ai diferitelor tipuri de aparate de utilizare a gazelor naturale, respectiv centrale termice, convectoare, aragaz etc., de la diferiți producători. Va fi, totodată, analizată comportarea la amestecul de GN-H2 a tronsoanelor de rețea din oțel și polietilenă din poligon.
Etapa a doua are două faze și se va desfășura pe tronsoane de rețea din oțel și polietilenă, selectate pentru acest proiect, la care sunt racordați clienți. În această etapă, cel mai probabil, va fi inclus şi Aradul. Într-o primă fază, se vor realiza teste privind etanșeitatea, combustia etc. pe instalațiile și aparatele de utilizare existente la clienții racordați la aceste rețele. În această fază nu se va injecta hidrogen în rețelele de distribuție selectate. În faza a doua se vor realiza teste cu amestec (gaze naturale şi hidrogen) pentru a analiza comportamentul atât al elementelor de rețea selectate, cât și pe instalațiile și aparatele de utilizare ale consumatorilor.
„Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (conducte, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces”, au mai anunţat cei de la E.ON.
Aşadar, pentru clienţii din Arad nu vor urma modificări de reţele proprii sau modificări ale centralelor termice sau aragazelor. Pentru moment, nu s-a stabilit când va începe etapa a doua a proiectului, urmând ca clienţii să fie informaţi de E.ON şi, mai mult, să îşi dea acceptul pentru a face parte din testări.
Reducerea noxelor
Reprezentanţii companiei de gaze naturale spun că acest proiect are drept scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
„Noi credem că gazele verzi precum hidrogenul pot fi o parte integrantă a unei tranziții energetice sustenabile și de succes. De aceea, prin acest proiect, dorim să demonstrăm valoarea rețelelor de distribuție ca infrastructură energetică cheie pentru o aprovizionare cu energie fără emisii de dioxid de carbon”, a declarat Cristian Secoșan, directorul general al Delgaz Grid.
Trimite articolul
XSper să și plătească eventualele daune provocate centralelor termice proprii 😊
Deci vor spune că puterea calorică rezultată din combinație e mai mare și vor creste facturile , într-un cuvânt , vom primi mai puțin gaz ( efectiv ) și vom plăti mai mult
Super. Asteptam cu drag sa vedem scaderea in pret avand in vedere ca hidrogenul poate fi produs la costuri semnificativ mai mici.
Momentan unii observam ca o data pornit aragazul, fara sa gatim, creste nivelul de umiditate in incapere. Deci apa avem.
Am o vaga impresie ca vor folosii surse regenerabile pentru productie si asta lasa doar costurile de intretinere si consumabile.
“conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces” dar ar trebuii. Hidrogenul are un prost obicei sa fie mult mai exploziv si poate calarorii mult mai usor pe tevi.