JURNAL ARĂDEAN. Din declaraţiile dumneavoastră recente, reiese că 2015 n-a debutat, pentru CJ Arad, sub auspicii faste.
NICOLAE IOŢCU. Ne-am confruntat, într-adevăr, de la început cu o problemă grea. Pentru prima dată, în ultimii 15 ani, bugetul judeţului Arad a fost mutilat. Trebuie spus răspicat: Guvernul Ponta a decis stoparea dezvoltării judeţului nostru. Un socialism radical, tipic pentru PSD, care favorizează județele neperformante. Șansa noastră, în acest moment, sunt proiectele europene. Dacă putem fi optimiști, este pentru că ne-am făcut lecțiile și am câștigat mai multe proiecte cu finanțare europeană. Nu mă refer la sumele pe care ne aşteptam să le primim, ca redistribuire pentru realizarea anumitor obiective, ci doar la ceea ce, din banii judeţului, revenea până acum Aradului potrivit Legii Finanţelor Publice Locale şi legilor bugetului din anii anteriori. Acești bani erau utilizați pentru proiecte de infrastructură, sănătate sau educație. Acum, ei sunt alocați altor județe. Formula de repartiţie a fondurilor pe judeţe, din anii precedenţi, nu a mai fost respectată. La dezbaterea pe buget, un amendament propus de domnii Dragnea si Vâlcov a ocolit procedura obligatorie a transparenţei. Acest amendament, care a schimbat total formula de repartizare a banilor, nu a fost văzut nici de Comisia de Finanţe! El a fost însă validat de Parlament, spre ghinionul judeţelor cele mai dezvoltate, de la care s-au luat sume consistente.
JA. Ce înseamnă, pentru judeţul Arad, această pierdere?
N.I. Dacă nu ne-am fi asigurat din timp și prin finanțări alternative propria dezvoltare, ar fi însemnat un dezastru! PSD sprijină nemunca. Guvernul Ponta a adus la acelaşi nivel de finanțare o comună de două sute de locuitori și o comună ca Şiria sau Vladimirescu. La fel, pentru judeţe: au fost luaţi bani de la Arad şi duşi, spre exemplu, la Iaşi. Ştiţi că, în judeţul Iaşi, 85% din localităţi primesc bani mai mulţi decât anul trecut? Față de 2014, bugetul CJ Arad a pierdut peste 21 milioane lei, bani care ar fi fost orientați către investiții. Pierd la fel de mult comunităţile locale, care primeau o mare parte din bani în funcție de nivelul de dezvoltare, la care se adăuga o distribuţie pentru susţinerea proiectelor locale. Aradul pierde, in total, aproape 10 milioane de euro! Cine crede că Guvernul Ponta a dorit o redistribuire mai echitabilă a fondurilor bugetare, greșește. Prioritatea lui Ponta și a lui Dragnea este să-și satisfacă clientela de partid, mai exact să crească alocările în zonele controlate politic de PSD.
JA. Pe 28 februarie, s-a lansat programul de guvernare al PNL. Cu ce diferă el faţă de ceea ce îşi propune să facă PSD?
N.I. Diferenţa este una de la cer la pământ! Programul „Reconstrucţia guvernării, reconstrucţia ţării, pas cu pas către România lucrului bine făcut” este primul program de guvernare în care accentul cade nu pe infrastructură, pe clădiri sau şosele, ci pe schimbări majore în fundaţia naţiunii.
JA. Nu este prea mult spus?
N.I. Deloc. Programul prezentat de dl Cătălin Predoiu schimbă fundamental viziunea asupra viitorului României. Premisa şi condiţia vieţii este sănătatea; a unei vieţi demne, educaţia; a forței unei naţiuni, creșterea demografică. Educaţia şi Cercetarea, Sănătatea şi Demografia sunt, pentru noi, obiective strategice, garanţia securităţii pe termen lung a naţiunii. Eu insist pe sistemul sanitar. Sunt cunoscute eforturile pe care le-am făcut pentru schimbarea la față a Spitalului Judeţean. Am primit, în ultimul timp, foarte multe semnale pozitive de la arădeni şi le mulţumesc că observă şi apreciază preocuparea pentru modernizarea acestui spital.
JA. Există o capacitate reală a clasei politice de a aplica aceste reforme?
N.I. Aceasta este o întrebare esențială. Modul în care, până acum, s-a făcut politică în România a fost grav compromis. Vedem cu ochiul liber că structurile politice s-au perimat. Eu cred că este timpul să îndrăznim să deschidem un nou drum în politică. Mă gândesc la o politică bazată pe principiile meritocratice, la o clasă politică în care să se afirme absolvenţii de valoare ai şcolilor bune. Ei vor aduce un suflu nou și vor putea asigura parcursul pozitiv al României lucrului bine făcut.
JA. Vă gândiţi la o reformare structurală a clasei politice. Am constatat că n-aţi fost cooptat în noua conducere a PNL Arad.
N.I. Aşa este, nu fac parte din comitetul executiv de tranziţie al PNL Arad. Structura respectivă a fost asumată de domnul Falcă, împreună cu domni ca Iustin Cionca, familia Pistru, Lucian Tipei, domnii Guţu, Şchianu şi Ţiţirigă. Iată o echipă care se vrea noua imagine a PNL Arad!
JA. Imediat după alegerea conducerii, Marian Toader şi-a înaintat demisia. Nu l-aţi sfătuit să n-o facă?
N.I. Domnul Toader nu m-a consultat în această problemă și nu vreau să comentez opţiunea sa personală. Vreau să vă spun însă că, în ceea ce mă priveşte, am fost împotriva nominalizării domnilor Guţu, Şchianu şi Ţiţirigă în acest for de conducere și mi-am exprimat public acest dezacord. Am procedat astfel pentru că sunt consecvent poziţiilor pe care le-am adoptat de-a lungul timpului, referitor la aceste persoane. Decizia finală a fost alta, și atunci fiecare îşi asumă ce-a votat.
JA. Nu regretaţi neincluderea în conducerea noului PNL?
N.I. Nu. Este mai corect aşa. Mă simt foarte bine aproape de majoritatea membrilor de partid și susținătorilor PNL. Cu greu aş fi putut sta la masă cu persoane a căror viziune este diferită de-a mea, fără nicio contribuție nici în vechiul PDL, nici în noul PNL. Prefer să fiu acolo unde sunt și să-mi probez în continuare competenţa la C J., unde ii reprezint pe arădeni de aproape șapte ani. Acest fapt este mai important decât apartenența mea politică. Tot ce am făcut, tot ce fac și tot ce voi face în politică urmărește binele arădenilor.
JA. Cum vedeți viitorul PNL Arad? Circulă zvonuri că veți pleca către alt partid, împreună cu o parte semnificativă a organizației județene.
N.I. Trecem printr-o perioadă politică extrem de complicată. Ar trebui să fim, toți, mai înțelepți și să judecăm de două ori înainte de-a lua o decizie, care ne poate afecta. Mă refer în primul rând la cei care, astăzi, dețin conducerea politică a județului. Ați observat probabil că aceia care văd segregări politice sunt chiar aceia care le provoacă. Din punctul meu de vedere, nu există un risc de ruptură în PNL. Riscul este altul, și anume ca încrederea în PNL să scadă din cauza lipsei noastre de înțelepciune. Dincolo de acest aspect, cine știe ce se poate întâmpla?
JA. Aţi făcut referire la importanţa implicării CJ Arad în cultură, sănătate publică sau educaţie. Zilele trecute, ați câștigat premiul de excelenţă al Administratie.ro (portalul naţional de administraţie publică), decernat la Braşov.
N.I. CJ Arad îşi propune, la fel ca PNL în programul său de guvernare, să-şi asume un alt nivel de calitate al serviciilor publice. Modernizarea nu este un scop în sine, ci o provocare şi un mijloc de a oferi arădenilor condiţiile împlinirii într-un judeţ performant, respectat, prosper. Eu consider că cea mai bună dovadă de patriotism, pe care românii o pot proba, este ca fiecare să-şi facă bine treaba la locul său. La aceasta mă gândesc atunci când mă implic şi muncesc pentru cetăţenii Aradului.
CITAT: „Ar trebui să fim, toți, mai înțelepți și să judecăm de două ori înainte de-a lua o decizie, care ne poate afecta”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!