ARAD. Dedicată sprijinirii și incluziunii grupurilor vulnerabile, economia socială este o componentă a pieței muncii. În luna mai, an de an, sunt desfășurate activități menite să vină în întâmpinarea angajatorilor și prin care se dorește o promovare a acestei economii sociale.
„Domeniul economiei sociale este reglementat prin Legea nr. 219/2015 privind economia socială, cu modificările și completările ulterioare. Contribuind la dezvoltarea comunităţilor locale, economia socială are ca obiective consolidarea coeziunii economice şi sociale, ocuparea forţei de muncă și dezvoltarea serviciilor sociale. Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil”, a explicat directorul AJOFM Arad, Marinel Henteș.
Întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie beneficiază de gratuitate pentru emiterea atestatului sau/și a mărcii sociale, precum şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale (RUEIS). Compartimentele de economie socială din cadrul AJOFM informează şi acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare / certificare a întreprinderilor sociale/întreprinderilor sociale de inserţie, precum şi pentru desfăşurarea activităţii acestora în raport cu drepturile şi obligaţiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserţie.
Atestări oficiale
Din 2016, de când a debutat procesul de atestare și certificare în acest domeniu, au fost acordate 2.895 de atestate ca întreprindere socială și 218 certificate de întreprindere socială de inserție, la nivel național. La această dată, la nivelul județului Arad au fost emise 12 atestate ca întreprindere socială (ÎS) și 6 certificate de întreprindere socială de inserție (ÎSI).
Acțiune cu agenții economici
În acest context, AJOFM Arad a organizat o acțiune de clarificare a procedurilor și conținutului rapoartelor anuale pentru agenții economici care au solicitat emiterea de atestate de întreprindere socialăși certificate de întreprindere socială de inserție. S-au prezentat un număr de nouă reprezentanți ai agenților economici constituiți ca întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție cărora le-a fost prezentată procedura de raportare anuală în contextul legal, modul în care se va derula verificarea activității de către echipele din cadrul Compartimentului de Control al AJOFM Arad, așteptările ce decurg din prevederile legale în domeniu și limitele admise în aplicarea tuturor normelor ce definesc activitatea social desfășurată de aceste entități.
Citiți principiile noastre de moderare aici!