Există o multitudine de exemple și modele în acest sens, din care putem învăța cum să nu facem datorii, cum să economisim mai mult din salariu sau cum să folosim în mod corect un împrumut fără istoric de creditare (luottotiedottomalle lainaa). Cu toate acestea, atunci când tragem linie, la final de lună, ceea ce am economisit nu se ridică la nivelul exemplelor oferite. Oare, care este cauza pentru care nu reușim ceea ce ne-am propus, întocmi precum cei care ne oferă exemplul lor personal?
Într-un final, economisirea trebuie raportată la fiecare dintre noi!
Răspunsul este simplu și este oferit chiar de către cei despre a căror experiență citim: este o experiență personală. Ceea ce înseamnă că, atunci când ne propunem să strângem mai mulți bani pentru a obține independența financiară, trebuie să ne raportăm în mod exclusiv la noi înșine. O persoană poate să aibă nevoi lunare mai scăzute decât ceilalți, ceea ce îi facilitează posibilitatea de a economisi un procent mai ridicat decât o fac alte persoane. Altcineva își dorește să meargă în Finlanda (Suomi), de exemplu, așa că, o să economisească mai mult decât o fac ceilalți.
Anumite persoane au optat pentru diversificarea veniturilor, ceea ce înseamnă resurse financiare extinse, iar rezultatul se observă în posibilitățile de economisire mai mari. În timp ce alți oameni, pur și simplu, și-au stabilit anumite modele comportamentale de consum, care presupun un nivel de economisire mai ridicat. De aceea, înainte de a-ți propune să faci economii, analizează situația ta financiară, care îți sunt nevoile și posibilitățile de a depune o sumă mai mare la finalul fiecărei luni și abia apoi vei decide care este cel mai avantajos mod de a economisi.
Folosește-te de ceea ce poți face cu adevărat pentru finanțele tale prin urmarea exemplelor celorlalți, iar nu de rezultatele obținute de către ceilalți. Pentru că întotdeauna, rezultatele vor fi diferite, tocmai pentru că este vorba despre o experiență personală. Este recomandat să îți stabilești un plan de acțiune, în care să împărți în mod corespunzător cheltuielile tale și necesitățile lunare. Acolo unde poți face economii prin ajustarea modelului comportamental, poți obține un plus financiar (de exemplu, prin renunțarea la vicii sau la utilizarea mașinii personale mai puțin).
Ajută-te de orice oportunitate de a face economii (dacă dispui de o mașină de serviciu, folosește-o pe aceasta pentru deplasările personale) și caută în permanență acele modalități care să te ajute să micșorezi nivelul de consum și de cheltuieli.
Este esențial să înțelegi că din momentul în care ai pornit pe drumul economisirii nu mai trebuie să se abați de la acesta. Ceea ce înseamnă că vei face economii în mod constant, chiar dacă uneori o să-ți fie dificil. Iar pentru a nu întâmpina astfel de greutăți, caută să îți diversifici veniturile, astfel încât să ai la dispoziție mai mulți bani și-n acest mod să-ți facilitezi posibilitatea de a economisi mai mult!
Citiți principiile noastre de moderare aici!